چشمه آبگرم مرتضی علی از جاذبههای گردشگری طبیعی در شهرستان
طبس است. این چشمه در مسیر گردشگری
روستای خرو و در فاصله 27 کیلومتری
طبس واقع شده است.
وجود این چشمه جوشان با 2 نوع آب گرم و سرد در کنار هم، در دل کویر
ایران زمین جاذبه گردشگری بسیار زیبا و شگفت انگیزی ایجاد کرده است.
پس از گذر از شهر
طبس برای رسیدن به این چشمه حدود 5 کیلومتر مسیر را باید پیاده طی کرد که عمده آن یک مسیر آبی است.
در طول مسیر چشمه آبگرم مرتضی علی، دیوارههای بلند دره مانندی در دو طرف خودنمایی میکند و روی این دیوارهها حفره هایی است که به نظر میرسد با نظم خاصی بنا شده است.
در این منطقه چشمههای متعدد آبگرم و آب سرد وجود دارند که بزرگترین آنها را که از درون حفرهای به بیرون تراوش میکند را حمام مرتضی علی میگویند.
پس از دقایقی پیاده روی به منطقه ای میرسیم که چشمههای متعدد آب به ویژه چند چشمه آب گرم و سرد قرار دارد و بزرگترین آنها از درون حفرهها نشات میگیرد که به حمام مرتضی علی معروف شده است.
آبگرم چشمه از دیواره سمت راست به داخل رودخانه میریزد و همین اختلاف دمایی را در چشمه ایجاد میکند که گاهی به 10 درجه هم میرسد.
غلظت
...مشاهده کامل متن بیشتر آبگرم و تفاوت ساختاری آن با آب سرد جاری در کف رودخانه باعث میشود که این آبها تا مسافت حدود 300 متری بستر رودخانه پیش روند در حالی که به طور کامل با هم مخلوط نشده و در بستر رودخانه قابل تفکیک هستند.
این چشمه در آن واحد دو بخش سرد و گرم دارد که به موازات یکدیگر جریان پیدا میکنند.
به این معنی که یک سمت چشمه سرد و سمت دیگر آن گرم است و شما با قدم زدن در آن میتوانید یک پای خود را در آب سرد چشمه فرو کنید و پای دیگرتان را در آب گرم آن! کویری با دو چشمه سرد و گرم! این شاید بهترین تعبیری باشد که بتوان درباره تفرجگاه «مرتضی علی» گفت.
پدیده نادری که شاید در هیچ نقطه دیگر کشور فرصت تجربه آن وجود نداشته باشد. علاوه بر آن خواص درمانی آب این چشمهها میتواند گردشگران زیادی را به این منطقه جذب نماید.
این چشمهها منبع تأمین آب اغلب مزارع و باغهای طبس میباشد که از طریق نهر آبی به این شهر منتقل میشود.
چنانچه گذارتان به چشمه آبگرم مرتضی علی افتاد و توانستید دل از حمام معدنی آن بکنید، کمی بالاتر دره محصور و تنگی را میبینید به نام دره سد نهرین که شاید تماشای آن یکی از دیدنیترین تجربههای سفرتان باشد.
خیلیها معتقدند این دره باریک، شباهت زیادی با تنگه واشی تهران دارد. اگر باز هم مسیر را ادامه دهید، به طاق یا سد شاه عباسی خواهید رسید که از آثار تاریخی دوران صفویه محسوب میشود.
سنگ نگارههای این طاق را که نگاه کنید، نقش بزکوهی، نماد درخواست فراوانی آب، زایندگی و فراوانی نعمت را میبینید که بر گوشه گوشه آن ترسیم شده اند.اینها نمادی از فرشتگانی هستند که برای نگهبانی آب، افزایش و فراوانی نعمت بر دیوارههای طاق حک شده اند.
منابع:
http://www.yjc.ir/fa/news/4392301/
http://yaaadegaar.blogfa.com/page/25
http://www.wikipg.com/wiki
http://www.shorayz.ir/Default.aspx?tabid=404&galleryType=SlideShow&ItemID=2752
http://mehremihan.ir/mirasfarhangi/259-mortezaali.html
http://www.yazdfarda.com/tabasfarda/news/1393/01/74193.html
http://iqna.ir/fa/News/1389591
http://www.mashreghnews.ir/fa/news/216655