قدیمیترین نمونه خط در محوطه چغاآهوان دشت
مهران کشف شده است. باستانشناسان طی بررسیهایی که روی آن انجام دادهاند، قدمت این تابلت را به نیمه اول هزاره پنجم پیش از میلاد تخمین زدهاند.
گفته میشود قدیمیترین نمونه آن مربوط به اواخر هزاره چهارم پیش از میلاد میشود که در جنوب بینالنهرین یافت شده است.
گفته میشود، بالشتکها نشان از پیدایش و روند تکاملی خط دارد. بهنظر میرسد یکی از قدیمیترین نمونههای مدارک آغاز نوشتار در
ایران و از منطقه شوشان بزرگ بهدست آمدهاست.
در پی کاوشهای اخیر در محوطه چغاآهوان نمونهای از تابلت یا پیش ـ بالشتکها کشف شده که بر اساس مقایسههای انجام شده تاریخ نیمه اول هزاره 5 پیش از میلاد برای آن تخمین زده شدهاست.
این درحالی است که پیش از این نمونه پیشرفته این توکنها از جنوب بینالنهرین و شوشان کشف شدهاند و تاریخ آن به اواخر هزاره چهارم پیش از میلاد نسبت داده میشود.
«اردشیر جوانمردزاده» باستانشناس در اینباره به خبرگزاری میراثفرهنگی میگوید: «یکی از مهمترین شاخصههای تمدن که معیارگذار دوران پیش از تاریخ به تاریخ خط است.
چنانچه برای بررسی روند تکامل پیدایش خط باید به مدارک آغازین و بررسی دورههای پیش از پیدایش خط پرداخت».
این باستانشناس
...مشاهده کامل متن با اعتقاد بر اینکه قدیمیترین مدارک و نمونههای یافت شده را که میتوان به آغاز و پیدایش خط نسبت داد مربوط به توکنها یا اشیاء گلی شمارشی دوره نوسنگی میشود.
این اشیاء که در سراسر خاورمیانه و خاور نزدیک پراکندهاند، در محوطههای نوسنگی ایران هم به دست آمدهاند.
اما نمونهی پیشرفته این توکنها که بیانگر آغاز خط هستند، تابلتها(Tablet) یا بالشتکهای گلی هستند که از جنوب بین النهرین و شوشان کشف و معرفی شدهاند.
وی معتقد است، تا مدتها پیش قدیمیترین نمونههای این بالشتکهای گلی به اواخر هزاره چهارم پیش از میلاد نسبت داده شده با اینحال کاوشهای باستانشناسی منطقه حمرین عراق منجر به کشف یافتهای شد که بعدها توسط متخصصان تحتعنوان نمونه بسیار پیشین بالشتکهای خط معرفی شد.
بر اساس مطالعات انجام شده این نمونههای آغازین تابلت (Proto-Tablet) را میتوان به دوران عبید 4 در بین النهرین (نیمه دوم هزاره 5 پیش از میلاد) نسبت داد.
که طی کاوشهای اخیر محوطه چغاآهوان دشت مهران واقع در استان ایلام نمونهای از این پیش ـ بالشتکها کشف شد که بر اساس مقایسههای انجام شده تاریخ نیمه اول هزاره 5 پیش از میلاد را میتوان برای آن پیشنهاد داد.
بهگفته جوانمردزاده، این شی کوچک گلی با ابعاد 2×3×5 سانتیمتر مانند نمونههای مشابه بینالنهرینی خود دارای سوراخهایی ریز یا چوب خطی در دو طرف است. با این کشف میتوان پیشنهاد داد یکی از قدیمیترین نمونههای مدارک آغاز نوشتار در ایران و از منطقه شوشان بزرگ بهدست آمدهاست.
لازم به ذکر است که کاوشهای هیئت آمریکایی در دهلران نیز نمونه مشابه آنچه که از چغاآهوان معرفی شده است را معرفی و منتشر کردهاست که متاسفانه تاریخ دقیق آن معلوم نیست و کارکرد آن نیز به صفحه بازی پیشنهاد شدهاست.
لوح بهدست آمده یکی از مهمترین شاخصههای تمدن و معیارگذار پیش از تاریخ به تاریخ خط است. اردشیر جوانمردزاده افزود: قدیمیترین مدارک و نمونههای یافت شده را که میتوان به آغاز و پیدایش خط نسبت داد مربوط به توکنها یا اشیای گلی شمارشی دوره نوسنگی میشود.
این اشیا که در سراسر خاورمیانه و خاور نزدیک پراکندهاند، در محوطههای نوسنگی ایران هم بهدست آمدهاند. وی گفت: نمونههای آغازین تابلتهای گلی را میتوان به دوران عبید چهار در بین النهرین (نیمه دوم هزاره پنج پیش از میلاد) نسبت داد.
منبع:
http://www.kanoon.ir/Article/18906
http://mehremihan.ir/component/tag
http://www.jamejamonline.ir/newspreview/954773715544528076
http://www.chn.ir/NSite/FullStory/News/?Id=102762&Serv=0&SGr=0
http://khabarfarsi.com/ext/4675523