استان پهناور
سیستان و بلوچستان آثار باستانی و اکوتوریسم فراوانی دارد که کوههای مریخی یا مینیاتوری
چابهار یکی از جذابترین این مناطق است.
حدود 40 تا 50 کیلومتری پس از شهرستان
چابهار به سمت بندرگواتر، کوه هایی در سمت چپ جاده نمایان میشود که به «کوههای مریخی» یا «مینیاتوری» معروف هستند.
این کوهها با توجه به منظره کاملاً متفاوتی که در سمت راست جاده و رو به سوی دریا ایجاد کرده یکی از زیباترین جادهها و مناظر طبیعی استان
سیستان و بلوچستان و بلکه
ایران را خلق کرده است.
کوههای مینیاتوری در ادامه کوههای زاگرس است که در ادامه به پاکستان میرسد و به غیر از زیبایی منحصر به فرد این کوه ها، از فضای باز و افق دید مناسب این منطقه میتوان برای رصد فضای لایتناهی و نجوم هم استفاده کرد.در میان درهها و اطراف این کوهها فسیل انواع صدفها و آبزیان از جمله نهنگ یافت میشود.
این کوه ها، مناظری از کوههای کره ماه را برای انسان تداعی میکند و جنس رسوبی آنها و هم چنین فرسایش خاص کوهها موجب ایجاد شیارها و تراشهای زیبایی شده است که گویی نقاشی ماهر آنها را به تصویر کشیده است.
کوههای مریخی چاک چاک هستند
...مشاهده کامل متن و اشکالی نامانوس و فاقد پوشش گیاهی دارند. به خاطر همین غیرعادی بودنشان، در سالهای اخیر و در میان گردشگران، به «کوههای مریخی» شهرت یافته اند و جزو نمونههای بدبوم (بدلند) و پدیده بوم شناختی ویژه ای است.
این کوهها یکی از جاذبههای منحصر به فرد و بسیار زیبای منطقه چابهار است که آسمان این نقطه قابلیت رصد همزمان 14 صور فلکی را دارد.
علت شکل گیری کوههای مریخی
فرآیندهای تکتونیکی به دلیل فرورانش پوسته عمان به زیر مکران و فرسایش آبی و بادی از جمله مهمترین دلایل شکل گیری این کوهها است.
این کوهها براثر فرسایش سریع به وسیله باد و باران به این شکل در آمده است و یکی از پدیدههای جذاب و کم نظیر زمین شناسی به شمار میآید.
کوههای مریخی از جنس سنگهای رسوبی با ترکیبات مارن، رس و آهک و به رنگ سفید مایل به طوسی است که در اثر فرسایش، شیارهای زیبایی بر آنها ایجاد شده است.
ارتفاع کوههای مریخی در نقاط مختلف، متفاوت است بطوری که برخی از آنها 5 متر و برخی دیگر بیش از 100 متر ارتفاع دارند.
نظیر این رشته کوهها را میتوان در«هزار دره» در شرق تهران که از کنگلومرا که از ماسه سنگهای کنگلومرائی و به مقدار کمی رسوبات رسی تشکیل شده است یافت.
کوههای مریخی از نظر اقتصادی برای مردم منطقه اهمیت ویژه ای دارد بطوری که میتوان از مواد اصلی سازنده آنها که به طور عمده مارن، رس و ترکیبات آهکی است در تولید سیمان و همچنین ساخت آجر استفاده کرد.
این منطقه باید به عنوان یک «ژئوپارک» ثبت جهانی شود زیرا ظرفیتهای زیادی برای جذب گردشگر و درآمدزایی برای مردم منطقه دارد.
کوههای زیبای مریخی از نوع رسوبی هستند و به علت فرسایش سریع در برابر باد و باران به شکل دندانه دندانه و پر از لبهها و چاکهای مکرر درآمده اند که بومیان این منطقه به سبب شکل غیرعادیشان، از آنها با عنوان کوههای مریخی نیز یاد میکنند.
شیارها و تراشهای زیبای این کوهها که فاقد هیچ گونه پوشش گیاهی هستند، منظره ای رویایی و خیال انگیز را خلق کرده است
کوهها مریخی یا مینیاتوری از منحصر به فردترین کوههای ایران است و منظره اعجاب برانگیز و چشم نواز آنها از جمله معروفترین جاذبههای شهرستان چابهار در جنوب سیستان و بلوچستان محسوب میشود اما به دلیل معرفی نشدن کافی، کمتر مورد بازدید عموم قرار گرفته است.
به تازگی مجتمع تفریحی در زمینی به مساحت ۷ هکتار در بین کوههای مریخی (مینیاتوری) مشرف به سواحل دریای عمان ساخته شده است.
امکانات این مجتمع تفریحی، افزود: دو سالن ویژه اردوهای دانش آموزی، فضای سبز، سرویسهای بهداشتی، ۶ سوئیت، آلاچیق، سکوی ویژه رصد ستارگان و دیگر امکانات تفریحی و گردشگری در این مجتمع تعبیه شده است.
منبع :
http://www.yjc.ir/
www.tabnak.ir
www.balochpayam.ir/post/
www.beytoote.com/iran/tafrihi/ret