بازار قدیمی شهرستان
بیجار در مرکز شهر و حد فاصل خیابانهای توحید، فاضل و اردلان واقع شده و شامل یک راستهی شمالی – جنوبی است , قدمت این بازار به دوران صفویان برمیگردد.
از بنای قدیمی بازار تنها هفت دهنه ضلع جنوبی باقیمانده و بقیه آن در جنگ جهانی در زمان حملهی قشون
روسیه به آتش کشیده شد و بخشهایی از آن از بین رفت.
این بازار متشکل از مجموعه است که شامل یک راسته طولانی شمالی - جنوبی و تیمچه حاج شهباز و سرایی به نام سرای امیر تومان میشود.
امروزه تنها شانزده باب حجره از معماری قدیم بازار در دو طرف راسته اصلی باقی مانده و بقیه حجرهها و راستهها تغییر کرده است .
در پوشش مغازهها از طاق و تویزه استفاده شده است .
موقعیت جغرافیایی
بیجار که بر سر راه
کردستان و آذربایجان قرار دارد موجب وسعت وگستردگی خاص این بازار شده است .
در گذشته نیز این بازار به دلیل قرار گرفتن در مسیر کاروانهای تجاری از رونق قابل توجهی برخوردار بود.
تیمچه حاج شهباز : در ضلع شرقی راسته بازار بزرگ
بیجار تیمجه ای زیبا قرار دارد که به نام تیمچه (حاج شهباز ) معروف است .این تیمچه دارای یک فضای سرپوشیده
مرکزی ...مشاهده کامل متن است که حجره هایی در پیرامون آن شکل گرفته است .
ویژگی معماری این تیمچه در نوع قوسها و کاربندی هایی است که در سقف آن اجرا شده است ,همچنین نورگیرهای آن در سقف و در ترکیب با کاربندیها تصویری زیبا پدید آورده است .
سرای امیر تومان: در ضلع غربی بازار بیجار سرایی قدیمی وجود دارد که در زبان محلی به تیمچه (امیر تومان) معروف است , این سرا به علت مجاورت با پارکی کوچک از موقعیت مناسبی در شهر بیجار برخوردار است .
سرای امیر تومان دارای یک حیاط مرکزی با حجره هایی در پیرامون آن است , پلان آن به شکل هشت و نیم هشت است و در یک طبقه با مصالح خشت آجر و سنگ ساخته شده و به عنوان مکان تجاری قابل توجهی در کنار بازارقدیمی بیجار مطرح بود , این بنا هم احتمالا در دوره قاجار ساخته شده است.
این بنای تاریخی در زمان قاجار مرمت و بازسازی شده است,هماکنون این اثر به همراه دو تیمچه حاج شهباز و امیرتومان به شماره 2591 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
منبع:
http://isna.ir/fa/news/91110704427
http://hamshahrionline.ir/details/162168
http://bijarica.persianblog.ir/post/22/