توضیحات

ویرایش
دیوار بزرگ گرگان یکی از دیوارهای حاشیه‌ی دریای خزر است که از آن حتی به عنوان دومین دیوار بزرگ جهان یاد می‌شود.
سه دیوار مربوط به دوره‌ی ساسانی در محدوده‌ی دریای خزر تا کنون شناسایی شده‌اند. در این میان، دیوارهای گرگان و تمیشه در حوزه‌ی استحفاظی استان گلستان قرار دارند و دیوار دربند یا قفقاز در محدوده‌ی کشور جمهوری آذربایجان واقع شده است.
دیوار گرگان که در جهت شرقی - غربی با 200 کیلومتر طول ساخته شده است از دریای خزر شروع می‌شود و تا پارک ملی گلستان ادامه دارد.
دیوار تمیشه نیز که در خلاف جهت این دیوار یعنی در جهت جنوبی ـ شمالی ساخته شده است وبا 15 کیلومتر طول از دامنه‌ی جنوبی البرز تا خلیج گرگان امتداد دارد.
دیوار بزرگ گرگان از نظر طولی پس از دیوار چین، دومین دیوار طولانی در قاره‌ی آسیاست؛ ولی در جهان پس از دیوار چین ...مشاهده کامل متن با حدود شش‌هزار کیلومتر طول و دیوار لیمز با حدود 500 کیلومتر طول، دیوار گرگان سومین دیوار طولانی جهان است.
برخی معتقدند دیوار بزرگ گرگان به دوره‌ی مادی، هخامنشی یا اشکانی مربوط می‌شود؛ ولی مطالعات باستان‌شناسی انجام‌شده نشان می‌دهد که دیوار بزرگ گرگان به اواخر دوره‌ی ساسانی متعلق است و بازه‌ی زمانی 429 میلادی تا حدود سال 615 میلادی را دربرمی‌گیرد.
از نظر قدمت، دیوار چین که به دوره‌ی پیش از تاریخ مربوط می‌شود قدیمی‌ترین دیوار در دنیاست. دیواره‌های آنتونی در یونان، دیوار گرگان و تمیشه که تقریبا در یک دوره هستند در رده‌ی بعدی قرار دارند.
یکی از جنبه‌هایی که دیوار گرگان را با 1700 سال قدمت مطرح کرده، به مهندسی آن مربوط می‌شود که از دیوار چین و لیمز پیشرفته‌تر است. در دیوار چین از مصالحی مانند سنگ، چوب و آجر استفاده شده، ولی تمام 200 کیلومتر دیوار گرگان از آجر ساخته شده است و این نشان از مهندسی قوی به کار رفته در این دیوار دارد.
یکی دیگر از مشخصه‌های دیوار گرگان این است که طبق منابع تاریخی، این دیوار باید بین 6 تا 10 متر ارتفاع داشته باشد که از وجود 6 متر آن مطمئن هستیم؛ ولی برای اطمینان از وجود ارتفاع 8 تا 10 متری، به کاوش‌های باستان‌شناسی بیشتر نیاز است.
همچنین به نظر می‌رسد ارتفاع شش متر باید در تمام مسیر دیوار وجود داشته باشد، زیرا ساسانیان برای جلوگیری از نفوذ دشمن حصارهای محکمی را ایجاد می‌کردند.
مقابل دیوار، خندقی به طول 200 متر و عرض 30 متر وجود دارد که از آن به‌عنوان مانعی برای جلوگیری از نفوذ دشمن استفاده می‌شد. در واقع، زمان جنگ آب گرگان‌رود را که پشت دیوار گرگان واقع شده است، به سمت خندق هدایت می‌کردند تا مانعی برای نفوذ دشمن باشد.
علاوه بر این، یک سد نیز به نام کرگز روی دیوار گرگان ساخته شده بود تا آب مورد نیاز خندق تأمین شود.
از آنجا که تمام 200 کیلومتر طول دیوار گرگان برای به آجر نیاز داشته است، خاک حاصل از حفاری خندق را با کاه مخلوط می‌کردند و خشت‌هایی با ابعاد 40*40*10 تولید می‌کردند و برای این‌که مقاومت این آجرها زیاد شود، آن‌ها را در کوره می‌پختند.
تا کنون حدود 150 کوره در اطراف دیوار شناسایی شده است. همچنین برای گرم کردن کوره‌ها از چوب‌های جنگلی یا خاک و خاشاک یا نی استفاده می‌شد. به این ترتیب که برای کوره‌های واقع‌شده در نواحی شرقی که با جنگل فاصله زیاد داشتند از نی، خاک و خاشاک استفاده می‌شد و برای کوره‌های واقع در نواحی غربی که به جنگل نزدیک بودند از چوب‌های جنگلی استفاده می‌شد.
پشت دیوار گرگان 36 قلعه با وسعت‌های 5 تا 20 هکتار شناسایی شده‌اند که همه‌ی آن‌ها ویژگی‌های دفاعی دارند. البته در نواحی غربی دیوار که بیشتر دشت و بیابان است و دید بیشتری وجود دارد قلعه‌ها با تراکم کمتری ساخته شده‌اند، ولی در نواحی شرقی که تپه ماهور و کوهستان بیشتری به‌چشم می‌خورد قلعه‌ها متراکم‌تر هستند.
علاوه بر این یکسری قلعه نیز با حدود فاصله‌ی سه کیلومتری در اطراف دیوار گرگان وجود دارند که به‌عنوان نیروهای پشتیبان قلعه‌های دفاعی بودند و تا کنون 25 مورد از آن‌ها شناسایی شده است.
یکی از نکات جالب توجه درباره‌ی این قلعه‌ها این است که علاوه بر ارگ، حصار و برج و بارو همه‌ی آن‌ها نیز خندق داشته‌اند. همچنین بزرگ‌ترین قلعه در میان این قلعه‌های پشتیبان، 330 هکتار وسعت دارد.
در نواحی شرقی خلیج گرگان، بخش‌هایی از دیوار در رسوبات دریای خزر دفن شده است و شاید در بخشی، این دیوار به دیوار تمیشه متصل شده باشد.

منبع :
http://www.mashreghnews.ir/
http://www.ichto.ir/Default.aspx?tabid=239
شهر تاریخی دشت حلقه

شهر تاریخی دشت...

دشت حلقه یا دشت قلعه در 15 کیلومتری جنوب شرقی شهرستان گنبد کاووس ، سه کیلومتری شمال جاده گرگان ـ مشهد و حد فاصل شهرستان‌های مینودشت و آزادشهر در دهستان القجر واقع شده است. شهر به صورت هشت ضلعی نامنظم بنا شده است . دو حصار بزرگ داخلی و خارجی که به ترتیب 4 متر و 75/6 متر ارتفاع دارد، شه...

اطلاعات | نقشه
دیوار بزرگ گرگان ( مار سرخ )

دیوار بزرگ گرگ...

دیوار بزرگ گرگان یکی از دیوارهای حاشیه‌ی دریای خزر است که از آن حتی به عنوان دومین دیوار بزرگ جهان یاد می‌شود. سه دیوار مربوط به دوره‌ی ساسانی در محدوده‌ی دریای خزر تا کنون شناسایی شده‌اند. در این میان، دیوارهای گرگان و تمیشه در حوزه‌ی استحفاظی استان گلستان قرار دارند و دیوار دربند یا ...

اطلاعات | نقشه
برج گنبد قابوس

برج گنبد قابوس

گنبد قابوس بنایی تاریخی از سده چهارم هجری است که در شهر گنبد کاووس، شمال ایران در استان گلستان قرار دارد. سبک معماری بنا شیوه رازی است. این بنا که بلندترین برج تمام آجری جهان به‌شمار می‌آید بر فراز تپه‌ای خاکی که قریب پانزده متر از سطح زمین بلندتر است قرار دارد. این بنا در سال (۳۹۷ هجر...

اطلاعات | نقشه
تالاب آلاگل

تالاب آلاگل

تالاب آلاگل در 60 کیلومتری شمال گنبد کاووس و در شرق جاده آق‌قلا به اینچه‌برون واقع شده است. مساحت آن در زمان پرآبی به 2500 هکتار و عمق آن به 5/2 متر می‌رسد. آب این تالاب همانند تالاب‌های آجی‌گل و آلماگل از رودخانه مرزی اترک و زهکشی‌های طبیعی نهرهای شور به نام‌های سامان و شورجه تأمین م...

اطلاعات | نقشه
تالاب آجی گل

تالاب آجی گل

آجی گل از یکی دیگر از تالابهای زیبا و بکر استان گلستان می‌باشد که دیدن طبیعت زیبای آن در ایام بهاران به طبیعت‌گردان توصیه می‌شود.آجی گل در زبان ترکمن به معنی دریاچه تلخ است. این تالاب در بخش داشلی برون ،شمال شهرستان گنبد کاووس و در جنوب روستای تنگلی واقع شده است. مساحت آن حدود ۳۶۰ هکتا...

اطلاعات | نقشه
سد گلستان یک و دو

سد گلستان یک و...

سد گلستان یک در فاصله دوازده کیلو متری شمال شرقی شهرستان گنبد کاووس واقع شده است . این سد از نوع خاکی همگن و به جهت توسعه اراضی ساحل راست رود با ایجاد شبکه آبیاری و زهکشی تحت فشار به وسعت حدود ده هزار هکتار کنترل و مهار سیلاب‌های مخرب سالانه احداث شده است. سدگلستان از نوع خاکی همگن می...

اطلاعات | نقشه
تالاب آلماگل

تالاب آلماگل

تالاب آلماگل در شمال استان گلستان یکی از سه تالاب بین‌المللی شهرستان گنبدکاووس می‌باشد که در نزدیک مرز ایران و ترکمنستان قرار گرفته است. تالاب آلماگل که به معنی دریاچه سیب می‌باشد از مجموعه تالابهای بین‌المللی ایران محسوب می‌شود که در سال ‪ هزار و نهصد و هفتاد و پنج در کنوانسیون رامسر...

اطلاعات | نقشه
مجتمع سوار کاری گنبدکاووس

مجتمع سوار کار...

مجتمع سوارکاری گنبدکاووس در سال هزار و سیصد و چهل با اهداف مسابقات کورس اسب دوانی و تولید و پرورش اسب‌های اصیل ترکمن احداث شد. پس از انقلاب اسلامی این مجموعه مجموعه با تصویب شورای انقلاب به سازمان تربیت بدنی واگذار شد و در حال حاضر این مجتمع با تمام اموال منقول و غیر منقول به شرکت تجهی...

اطلاعات | نقشه
مشاهده تمامی جاذبه های گردشگری

سربازخانه دوره ساسانی در حصار دیوار گرگان شناسایی شد

به گزارش یکشنبه ایرنا از میراث فرهنگی گلستان، سرپرست هیات باستان شناسی دیوار بزرگ گرگان گفت: در هفتمین فصل کاوش تمرکز بر روی قلعه شماره 2 دیوار با هدف شناسایی ساختار معماری پادگان قرار داشت.
جبرئیل نوکنده افزود: بعد از بررسی دقیق باستان شناسی در نقشه ژئوفیزیک آنومالی‌ها نشانی از اتاق‌ها و برج‌ها ... ادامه مطلب
سربازخانه دوره ساسانی در حصار دیوار گرگان شناسایی شد

اطلاعات بیشتر...
[posttitle]

[posttitle]

[postbody]

مشاهده مطلب