عباس آباد در سال هزار و سیصد و هشتاد و چهار به عنوان منطقه شکار ممنوع و در تاریخ بیست و نهم آذر سال هزار و سیصد و هشتاد و نه طی مصوبه شماره سیصد و چهل و چهار شورای عالی محیط زیست به دلیل ظرفیتهای برجسته و کم نظیر زیست محیطی از جمله حضور یوزپلنگ آسیایی و وجود انواع گونههای کمیاب، نادر و یا در خطر انقراض با تصویب هیات محترم دولت در سفر به استان
اصفهان رسما به پناهگاه حیات وحش ارتقاء یافت.
پناهگاه حیات وحش
عباس آباد با وسعت بیشتر از سیصد و پنج هزار و چهارصد و سی و سه هکتار در نود کیلومتری شمال شرق شهر نایین قرار گرفته و به لحاظ جغرافیایی در شهرستان نایین و بخشی از آن در شهرستان جدید
خور و بیابانک واقع میباشد که مدیریت این منطقه بر عهده اداره حفاظت محیط زیست شهرستان نایین است.
این منطقه دشتها و
سلسله کوههای به هم پیوسته را شامل میشود که زیستگاه بکر و دست نخوردهای را در قلب کویر برای انواع گونههای گیاهی و جانوری فراهم آورده است.
منطقه شکار ممنوع عباس آباد تیپهای زیستگاهی مختلفی همچون ارتفاعات و کوه ها، نواحی کوهستانی کاملا صخره ای،
...مشاهده کامل متن دشتهای مسطح و مراتع، غارها و اراضی شنی را شامل شده و شامل چهل و چهار درصد کوهستانها و تپه ماهورها، چهل و شش درصد اراضی دشتی، هفت درصد تاغزارها و تپههای ماسه ای و سه درصد اراضی سیلابی میباشد.
دامنه ارتفاعی منطقه مابین هفتصد و پانزده الی دو هزا و چهارصد و پنجاه و یک متر از سطح دریا متغییر میباشد.رشته کوه مرکزی به طول تقریبی صد و سی و یک کیلومتر از غرب به شرق منطقه کشیده شده است.
کوهستانهای ییلاقی کویر، چشم اندازهای زیبای کویری، ذخایر جنگلی بادام کوهی، انجیر وحشی، بنه، تنگرس، تاغ، قیچ و گز از جاذبههای اکوتوریستی پناهگاه حیات وحش عباس آبادمحسوب میشوند.
تنوع زیستگاهها در این منطقه به لحاظ کوهستانی عظیم و بسیار صعب العبور، تپه ماهور بسیار وسیع و تو در تو، دشتهای پهناور، تاغزارهای باستانی و چشم انداز بدیع مجموعههای ماسه ای، بسیار چشمگیر و غنی است.
روستاهای بازیاب، خنج و کبودان با جمعیتی در مجموع هشتاد و چهار نفر در داخل منطقه و روستاهای چوپانان، بیاضه، ایراج، هفتومان و حسین آباد در مجموع با دو هزار و چهارصد و پنجاه و هفت نفر جمعیت در امتداد مرز منطقه با فعالیتهای کشاورزی سنتی، قالی بافی، دامداری و مشاغل خدماتی ماکز انسانی تاثیر گذار بر منطقه میباشند.
اداره حفاظت محیط زیست شهرستان نایین، سر محیط بانی چوپانان و محیط بانی بیاضه حفاظت از این منطقه را بر عهده دارند.
پناهگاه حیات وحش عباس آباد ۱۱ شهریور ۱۳۹۱
نقشه ماهواره ای:
مشخصات و شرایط جغرافیایی:
پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران: عباس آباد در سال ۱۳۸۴ بعنوان منطقه شکار ممنوع و در تاریخ ۱۳۸۹/۹/۲۹ طی مصوبه شماره ۳۴۴ شورای عالی محیط زیست به دلیل ظرفیتهای برجسته و کم نظیر زیست محیطی از جمله حضور یوزپلنگ آسیایی و و وجود انواع گونههای کمیاب، نادر و یا در خطر انقراض با تصویب هیات محترم دولت در سفر به استان اصفهان رسما به پناهگاه حیات وحش ارتقاء یافت.
پناهگاه حیات وحش عباس آباد با وسعت بیشتر از ۳۰۵۴۳۳ هکتار در ۹۰ کیلومتری شمال شرق شهر نایین واقع و به لحاظ جغرافیایی در شهرستان نایین و بخشی از آن در شهرستان جدید خور و بیابانک قرار دارد و و مدیریت این منطقه بر عهده اداره حفاظت محیط زیست شهرستان نایین میباشد.
این منطقه مشتمل بر دشتها و سلسله کوههای به هم پیوسته میباشد که زیستگاه بکر و دست نخوردهای را در قلب کویر برای انواع گونههای گیاهی و جانوری فراهم آورده است.
این منطقه تیپهای زیستگاهی مختلفی همچون ارتفاعات و کوه ها، نواحی کوهستانی کاملا صخره ای، دشتهای مسطح و مراتع، غارها و اراضی شنی را در برگرفته است و شامل ۴۴ درصد کوهستانها و تپه ماهورها، ۴۶ درصد اراضی دشتی، ۷ درصد تاغزارها و تپههای ماسه ای و ۳ درصد اراضی سیلابی میباشد.
دامنه ارتفاعی منطقه مابین ۷۱۵ الی ۲,۴۵۱ متر از سطح دریا متغییر است.
رشته کوه مرکزی به طول تقریبی ۱۳۱ کیلومتر از غرب به شرق منطقه کشیده شده است.
کوهستانهای ییلاقی کویر، چشم اندازهای زیبای کویری، ذخایر جنگلی بادام کوهی، انجیر وحشی، بنه، تنگرس، تاغ، قیچ و گز از جاذبههای اکوتوریستی پناهگاه حیات وحش عباس آباد به شمار میروند.
تنوع زیستگاهها در این منطقه به لحاظ کوهستانی عظیم و بسیار صعب العبور، تپه ماهور بسیار وسیع و تو در تو، دشتهای پهناور، تاغزارهای باستانی و چشم انداز بدیع مجموعههای ماسه ای، بسیار چشمگیر و غنی است.
روستاهای بازیاب، خنج و کبودان با جمعیتی در مجموع ۸۴ نفر در داخل منطقه و روستاهای چوپانان، بیاضه، ایراج، هفتومان و حسین آباد در مجموع با ۲۴۵۷ نفر جمعیت در امتداد مرز منطقه با فعالیتهای کشاورزی سنتی، قالی بافی، دامداری و مشاغل خدماتی ماکز انسانی تاثیر گذار بر منطقه میباشند.
اداره حفاظت محیط زیست شهرستان نایین، سر محیط بانی چوپانان و محیط بانی بیاضه حفاظت از این منطقه را بر عهده دارند.
تاکنون در حدود چهارصد گونه گیاهی در این منطقه گزارش شده است که بسیاری از آنها ارزش دارویی دارند.پوشش گیاهی شاخص این منطقه شامل بادام کوهی، انجیر وحشی، بنه، تنگرس، تاغ، قیچ و گز، آویشن، قدومه، آنقوزه و درمنه میباشد.
تا به امروز چهل و سه گونه پستاندار، هفتاد و پنج گونه پرنده بومی،چهل و سه گونه خزنده و طیف وسیعی از پرندگان مهاجر در این منطقه مشاهده میشود.
پناهگاه حیات وحش عباس آباد یکی از با ارزشترین زیستگاههای یوزپلنگ آسیایی به شمار میآید (وجود حداقل چهار قلاده یوزپلنگ در این منطقه اثبات شده و پیش بینی میشود جمعیت آن حدود هفت قلاده باشد).
این منطقه یکی از غنیترین و ارزشمندترین مجموعههای گربه سانان و سگ سانان کشور را در خود جای داده است بطوریکه از هشت گربه سان فعلی کشور شش گونه (پلنگ، یوزپلنگ، گربه شنی، گربه وحشی، کاراکال، گربه پالاس) و از شش گونه سگ سان کشور پنج گونه (گرگ، شغال، شاه روباه، روباه شنی، و روباه معمولی) در این منطقه حضوردارند.
این منطقه و زیستگاههای مجاوربه لحاظ وجود جمعیتهای زادآور و تمام فصل هوبره، بسیار شاخص و ممتاز میباشد.
گونههــــای جانوری متعدد دیگری نیز در این منطقه دیده میشوند که مهمترین آنها جبیر (دویست راس)، آهو (پنجاه راس)، قوچ و میش (هفت هزار راس)، کل و بز، بحری و زاغ بور میباشند.
منابع :
http://www.iew.ir/
http://www.catheaven.blogfa.com/
http://dir.wikipg.com/
http://www.catheaven.ir/
choopananabad.blogsky.co