پل آب بر اهل در شهرستان
لامرد قرار دارد. این اثر با توجه به نوع ساختار به
دوره اسلامی متأخر تعلق دارد. از آنجایی که کاربری اثر خدماتی بوده و برای انتقال آب از شهر اهل به پاقلات ساخته شده است، به پل "آب بر اهل" شهرت دارد.
این پل بر روی دیواری به ارتفاع حدود ده متر عبور میکند. مسیر پل آب بر از تنگ اهلیون شروع شده و در طول مسیر، آثار باقیمانده آن به طول شصت و هفت متر نمایان است.
بررسیها نشان داده که این پل تا مسافت حدود ده کیلومتر ادامه داشته که اکنون فقط قسمت هایی از آن به جا مانده است که در مجموع شامل چهارده طاق و پانزده پایه میباشد.
ضخامت دیوارهای که به سمت شمال ادامه دارد یک متر و بیست سانتیمتر و در قسمت ابتدایی این پل علاوه بر طاقها، در فاصله یک تا یک و نیم متری قسمت بالایی تاق ها، دریچههای کوچکی تعبیه شدهاند که به جهت جلوگیری از فشار وزش باد میباشد.
پایههای نگهدارنده پل از مصالح سنگ و ساروج ساخته شدهاند. طول بلند پل و ارتفاع آن در میان زمینهای صاف، مانند دیواری از دور نمایان است، علاوه بر آن وجود طاقهای متعدد، زیبایی آن را دو چندان کرده است.
بر اساس بررسیهای انجام شده این بنا در دورههای بعدی تعمیر و بازسازی شده است و مالکیت اثر، دولتی و مربوط به منابع
...مشاهده کامل متن طبیعی است. با توجه به ویژگیهای این اثر تاریخی به عنوان یکی از شاخصترین آثار باستانی، شناسایی و بررسی آن در سال هزار و سیصد و هشتاد و هفت شروع و هم اکنون پس از طی مراحل و تشریفات قانونی لازم به شماره بیست و هفت هزار و پانصد و سی و شش در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و از تاریخ ثبت مورد حفاظت و صیانت این اداره کل قرار دارد.
بدیهی است هرگونه دخل و تصرف در اثر ممنوعیت قانونی داشته و تخلف محسوب میشود. شهرستان لامرد با چهار هزار و سی و پنج کیلومتر مربع مساحت در جنوبیترین نقطه استان فارس واقع شده که از طرف شمال به شهرستان لارستان، از طرف جنوب و شرق با استان هرمزگان و از طرف جنوب و غرب با شهرستان مهر و استان بوشهر همسایه است.
موقعیت طبیعی و قرار گرفتن در ناحیه گرم و خشک و بارندگی اندک، وجود دو دشت وسیع و تا حدی غیر قابل کشت که از یک رشته کوه از نوار ساحلی جدا شده است، از ویژگیهایی است که بر تمام ابعاد زندگی سیاسی، اجتماعی و اقتصادی مردم این منطقه تاثیر گذاشته است.
شهرستان لامرد از نظر آب و هوایی جزو مناطق گرم و خشک محسوب میشود. دو رودخانه فصلی مهران از کوههای بخش گلهدار شهرستان مهر سرچشمه گرفته و پس از عبور از شهرستان لامرد وارد شهرستان بستک شده و در کنار بندر خمیر به خلیج فارس میریزد.
رودخانه علامرودشت نیز که از دو شاخه اصلی فداغ و روستاهای بالاده و آبگینه شهرستان لارستان سرچشمه گرفته، برخلاف رودخانه مهران، جهت شمال شرقی به جنوب غربی دارد و پس از طی مسیری طولانی با رودهای قرهآقاچ و فیروزآباد یکی شده و رودخانه مند را تشکیل میدهند و در نزدیکی کاکی به خلیج فارس میریزد.
نام قدیم لامرد تراکمه بوده است و این نامگذاری بهدلیل مردمانی است که از ترکمنستان به این منطقه کوچ کردهاند. این ناحیه درسال هزار و سیصد و ده هجری شمسی به لامرد تغییر نام پیدا کرد.
با عرض پوزش آدرس دقیق پل آب بر اهل در حال حاضر بر روی نقشه موجود نمیباشد به محض اطلاع از آدرس، نقشه به روز رسانی خواهد شد.
دوستانی که از آدرس پل آب بر اهل اطلاع دارند لطفا برای ادرس دقیق مارا همراهی کنند.
منابع:
http://haftabgir.blogfa.com/
http://www.farsnews.com/
http://honarmandaneahel.blogfa.com/
http://fa.wikipedia.org/
http://www.irna.ir/