روستای بیساران تقریبا در 24 کیلو متری جاده
سنندج -
مریوان قرار گرفته است و محلی است سرسبز و خرم و آبخیز کوههای مرتفعی مانند شه نشین، میر ویس، کوری مه ریم، کوری هه وریشان و... . کوههای آن تا اواخر فصل
بهار و در بعضی از سالها (البته سالهای دور) چند دهه گذشته، تا اوایل مرداد ماه برف میداشتند و چشمههای آن همیشه و مخصوصا در قسمت پایینی کوه جاری هستند و هیچ موقع خشک نشدهاند و آب شرب
روستای بیساران از این محل تامین میشود و سه منبع برای این منظور ساخته شده است و اخیرا این منابع مرمت شده و در روستا نیز منبع بزرگتری برای ذخیره سازی آب مصرفی مردم روستا احداث شده است.
کوههای
روستای بیساران دیدنی و در بیشتر ایام سال به ویژه در فصل
بهار مردم اطراف از شهرستانهای
مریوان،
سنندج،
سروآباد و ... و دیگر روستاها برای تفریح به این کوههای مسافرت میکنند و از دیدن این مناظر واقعا لذت میبرند و گاها چندین شب را در این کوهستانها
...مشاهده کامل متن میگذرانند.
کوهستانهای روستای بیساران بسیار سرسبز و دیدنی میباشند و گونههای گیاهی متنوعی دارد که برای تهیه بعضی از داروها از این گیاهان استفاده میشود و مردم روستا نیز به صورت سنتی از این گیاهان برای درمان بعضی از دردها استفاده میکنند و این گونههای گیاهی شادابی و دل انگیز بودن منطقه را دو چندان نموده است.
در حال حاضر با تلاش و کوشش مردم تلاشگر و زحمت کش روستا و با هزینهی اغلب کوههای بیساران با جاده به همدیگر ربط داده شده اند و این امر نیز در جذب مسافران ویژه نقش به سزایی داشته است.
لازم به توضیح است که روستای بیساران در فاصلهی 85 کیلو متری جنوب غربی شهرستان سنندج و 65 کیلو متری شهرستان مریوان و برروی طول جغرافیایی 39/46 و عرض جغرافیایی 11/35 و در ارتفاع 850 متری از سطح دریا قرار گرفته است.
روستای بیساران از جنوب به روستاهای ژان و پایگلان، از شمال به روستاهای سالیان، نجی، و سفید بن، از شرق به روستاهای هویه، سرهویه و از طرف غرب به روستاهای نسنار، هرسین و بوریدر محدود میگردد.
آب و هوای روستای بیساران معتدل کوهستانی است و زمستانهای پر برف و تابستانهای خنک و دلپذیری دارد. البته شایان ذکر است در این چند سال گذشته تغییراتی در آب و هوای این روستا همانند دیگر مناطق کردستان و ایران صورت گرفته است و این موضوع سبب نگرانی مردم روستا به ویژه سالمندان روستا که وضعیت امروزی را از نظر میزان بارش با گذشته مقایسه میکنند شده است.
شغل مردم روستای بیساران:
مردم روستا زندگی خود را با کارهای کشاورزی و دامداری، کارگری فصلی به سر میبرند.
مردم برای امرار معاش با زمین و کوه دست و پنجه نرم میکنند و رزق وروزی حلال برای خود و افراد خانواده به دست میآورند و از کار و تلاش هرگز خسته نمیشوند و میدانند که در زندگی باید دشواریها و سختیها را تحمل نمود.
واژه بیساران:
در زمانی که سید بابا علی (سید بابا شیخ بیساران) در میان مردم روستای آن وقت که حدود 1450 سال پیش که در محلی به نام (دگا به ر) بوده اند (دگا به ر پایینتر از روستای فعلی بیساران واقع گردیده است) در یک روز برفی در فصل زمستان که هوا خیلی سرد بوده سید بابا شیخ از این محل (دگا به) خارج گردیده و مردم بدون اینکه از تصمیم ایشان با خبر باشند به دنبال وی افتاده تا از ایشان به دلیل سرمای فراوان و دیگر خطرات احتمالی مراقبت کنند.
ایشان را تا محلی که هم اکنون بیساران در آن محل واقع گردیده همراهی میکنند و وقتی که به این محل میرسند سید بابا علی تصمیم خود را اعلام میکند و مردم نیز به دلیل احترام خاصی که به سید داشته اند به فرموده ایشان احترام میگذراند و روستا به این مکان جدید که دلایل فراوانی داشته انتقال مییابد (حدود 750) سال پیش و سید بابا علی نیز در محلی که برای انتقال روستا انتخاب کرده بود اقدام به ساخت منزل مینماید و بقیه مردم نیز در اطراف ایشان اقدام به ساخت منزل مینمایند و سید بابا علی در همان محل فوت میکنند و به خاک سپرده میشود و هم اکنون زیارت و مقبره ایشان در قسمتی از مسجدی است که به نام ایشان نام گذاری شده است و مردم اطراف نیز برای طواف به زیارت ایشان میآیند.
آثار باستانی روستای بیساران:
- قلعه داسیران در فاصله 2 کیلومتری قسمت غربی روستا که در سال 1353 به تائید سازمان میراث فرهنگی رسیده است.
- قرآن بابا یعقوب که در قرن نهم هجری مکتوب گردیده و دست خط میباشد.
- مسجد بابا شیخ بیساران
منبع :
http://kordestan.irib.ir/