توضیحات

ویرایش
حمام زیبا و قدیمی آقا سیدمهدی قریشی رفسنجان طی سال‌های اخیر به موزه مردم‌شناسی رفسنجان تبدیل شده است.
این موزه از جالبترین موزه‌های مردم شناسی موجود در سطح کشور است.
حمام آقا سیدمهدی قریشی دارای دو ورودی در سمت راست و چپ است، اما ورودی سمت چپ برای ورود بازدیدکنندگان و ورودی سمت راست برای خروج در نظر گرفته شده است.
سربینه‌های حمام‌ها در واقع فضایی هستند که حوض پر آبی در میان آن قرار دارد و دورتادورش را سکوهایی برای نشستن، لباس عوض کردن و یا نماز خواندن احاطه کرده است.اما با گذشت زمان و تبدیل حمام آقا سیدمهدی قریشی رفسنجان به موزه مردم‌شناسی حالا دیگر انواع و اقسام وسایل و ابزارآلات قدیمی و حتی باستانی و مجسمه‌هایی با لباس‌های سنتی جای آدم‌ها را در این مکان پر کرده‌اند.
بر روی سکوهای سمت راست سربینه حمام آقا سیدمهدی قریشی رفسنجان دستگاه قدیمی دانه‌بری قرار دارد، دستگاهی که در گذشته با استفاده از آن، دانه را از پسته جدا می‌کرده‌اند.
مجسمه پیرمرد حلاج هم در سمت راست سربینه حمام قریشی قرار دارد، مجسمه زیبایی که یک جفت گیوه در کنارش گذاشته شده و مرد حلاج در حال حلاجی است.
بعد از مجسمه مرد حلاج سماور زغالی ...مشاهده کامل متن قدیمی با چینی گل سرخی بست زده شده، خمره کوچک نگهداری حبوبات، چرخ ریسندگی، سبد حصیری، میزان و ده‌ها شی دیگر به چشم می‌خورد.
مجسمه پسرک سرتراشیده‌ای در این موزه دیده میشود که در حال درس خواندن است.
مدادی در دست پسرک مجسمه‌ای است، چراغ نفتی کوچکی در جلوی او قرار دارد و پشت سرش هم یک کمد چوبی قدیمی با چند خمره کوچک جاخوش کرده‌اند.
در کنار مجسمه پسرک هم مجسمه زن خانه‌داری قرار دارد که لباس زنان قدیم رفسنجان را به تن کرده و در حال ریسندگی است، اطراف این مجسمه هم اشیای قدیمی مانند سماور و اُتوی زغالی، صندوقچه و ظرف سفالی قرار دارد.
ادوات بافندگی و ریسندگی سنتی، دستگاه کاربافی و تعدادی قالیچه قدیمی کوچک و مجسمه دختری نشسته در جلوی هاون چوبی هم بر روی سکوهای سمت راست سربینه حمام آقا سیدمهدی قریشی رفسنجان قرار دارد.
دستگاه چوبی کُتکو هم یکی دیگر از ابزاری است که در این قسمت قرار داده شده است ، در گذشته از کُتکو برای شستن فرش استفاده می‌شده است.
یک راهروی کوچک با سقفی کوتاه رختکن حمام آقا سیدمهدی قریشی رفسنجان را به گرمخانه حمام وصل می‌کند، مجسمه‌هایی در سمت چپ این اتاق قرار دارند که آیین و رسوم عروسی رفسنجانی‌ها در دوره قاجاریه را به نمایش گذاشته‌اند.
مجسمه‌های زن، لباس‌های رنگ‌و‌وارنگ به تن کرده‌اند و سینی‌هایی در دست دارند که پر از گل و سکه و انواع خوراکی‌ها از جمله پسته خوشمزه رفسنجان است.
تعدادی از مجسمه‌های مرد هم لباس محلی بر تن دارند و یک دهل و شیپور در دست دو نفر از آنهاست و یکی از مردها هم یک سینی را بر روز سر گذاشته است، اما در میان آنها، مجسمه‌ای که لباس و کلاه جاهلی به تن دارد بیش از سایر مجسمه‌ها خودنمایی می‌کند.
وسایل سنتی حمام از تخته چوبی حنابندان و سنگ پا گرفته تا شانه چوبی و ظرف‌های مسی هم در قسمتی از حمام آقا سیدمهدی قریشی رفسنجان به نمایش گذاشته شده است.
مجسمه بعدی به نمایش گذاشته شده در حمام آقا سیدمهدی قریشی رفسنجان باز هم مجسمه یک زن است که لباس محلی به تن دارد و یک مشک بزرگ در جلوی وی گذاشته شده است.
وسایل سفالی چون شیرآور و شیردان در کنار مجسمه پیرزن رفسنجانی قرار دارد ، در گذشته از شیرآور برای نگهداری لبنیات و گوشت استفاده می‌کردند و بر روی شیردان هم آب می‌پاشیده‌اند و زمانی که خنک می‌شده است، زیر آن، شیر و انواع لبنیات را قرار می‌داده‌‌اند، به نوعی شیرآور و شیردان را می‌توان یخچال قدیمی‌ها خواند.
خمره تصفیه‌کننده آب یکی از جالب‌ترین اشیا موجود در حمام آقا سیدمهدی قریشی رفسنجان است، خمره‌ای که آب از بدنه آن تراوش کرده و طی این تراوش، املاح آب گرفته شده و آب تصفیه می‌شود.
در گوشه دیگری از حمام آقا سیدمهدی قریشی رفسنجان نیز تنور گلی نصب شده است و بر روی آن مجسمه بانویی قرار گرفته که در حال پخت نان محلی رفسنجان به نام کُرنو یا کُرنون است.
در ویترین و طاقچه‌های حمام قریشی هم انواع کلون و قفل در، ظروف مکشوفه از خانه تاریخی حاج‌آقا علی رفسنجان، یکی از نخستین تلفن‌های هندلی وارد شده به رفسنجان به نمایش گذاشته شده است.
مجسمه‌های دراویش قدیمی رفسنجان نگاه هر بیننده‌ای را در حمام آقا سیدمهدی قریشی رفسنجان به خود جلب می‌کند، لباس‌های ترمه دراویش به زیبایی چشم‌نوازی می‌کند.
برای ورود به بخش بعدی حمام قریشی باید از دو پله بالا رفت، پس از بالا رفتن از پله‌ها اتاقی وجود دارد که دیوارهای دورتادور آن را ویترین‌هایی احاطه کرده‌اند و نسخ قدیمی، ادوات دلاکی شامل تیغ و آیینه، وسایل زینتی، دیگ سنگی، کشفیاتی از یک گور تاریخی در حومه شهر رفسنجان، ظروف سفالی و عکس‌هایی از حکام و بزرگان شهر رفسنجان در اواخر قاجار و اوایل پهلوی در این ویترین‌های شیشه‌ای جا خوش کرده‌اند.
تابلویی که گزارش مالی شهرداری رفسنجان در سال 1343 شمسی را در درون خود جای داده هم بر روی یکی از دیوارهای این بخش حمام قرار دارد.
بخشی از حمام آقا سیدمهدی قریشی رفسنجان را با عنوان گالری صنعت و معدن نامگذاری کرده‌اند و در این گالری دستگاه‌هایی مانند گرجین یا خرمن‌کوب، انبر مخصوص کاشت، ادوات کشاورزی سنتی، دولاب، گاوآهن و ... وجود دارد.
در گوشه‌ای از گالری صنعت و معدن حمام قریشی رفسنجان هم کارگاه کوچک آهنگری سنتی برپا شده است و مجسمه مرد آهنگر و شاگرد وی در آن قرار دارد.
بر روی سکوهای آخرین اتاق حمام آقا سیدمهدی قریشی رفسنجان هم نمونه‌هایی از تمپوشه‌های سفالی که برای انتقال آب از آنها استفاده می‌شده است، آجرهای سنتی مکشوفه از بناهای مختلف رفسنجان، خُم‌های گندم، سنگ‌های آسیاب‌های قدیمی و سنگ قبرهای تاریخی به نمایش گذاشته شده است.

منبع:
http://www.farsnews.com/
http://www.rasekhoon.net/
http://www.negahmedia.ir/
http://tnews.ir/
http://rafsanjan.kr.ir/
یخچال حاج آقا علی ( یخدان عباس آباد حاجی )

یخچال حاج آقا ...

یخچالها سازه هایی بسیار جالب و منحصر به فردند که در قلب تابستانهای داغ و سوزان، خنکای آب گوارا را به درون خانه‌ها می‌کشاند، در ساخت و طراحی این معماری رمز و رازی وجود دارد که حکایت ازمعجز ه فروتنانه خشت خام و دست‌های پرتوان معمار فرزانه‌ای می‌کند که به عشق خدمت به خلق، خشت بر خشت نهاده ...

اطلاعات | نقشه
غار میرزا

غار میرزا

در۳۰ کیلومتری شمال شرقی شهر رفسنجان یکی از غارهای کم نظیر و زیبای استان کرمان واقع شده که دارای استلاگمیت‌های زیبا و منحصر بفرد می‌باشد. این غار در ارتفاع حدود ۲۵۰۰ متری از سطح دریا واقع شده است. غار میرزا بکرو زیبا دارای فرودی معلق به طول 50 متر در فضای تالاری به ابعاد 40×10 مترمی باش...

اطلاعات | نقشه
خانهٔ حاج آقا علی

خانهٔ حاج آقا ...

خانه حاج آقا علی واقع در رفسنجان، بزرگترین بنای خشتی سقف‌دار جهان در سال 1136 ساخته شده است. این بنا در فاصله 6 کیلومتری شهر رفسنجان واقع شده است. خانه حاج آقا علی در سابق به خانه وقفی شهرت داشته است. این خانه دارای 12000 متر مربع مساحت و 7000 متر مربع زیر بنا است. این مجموعه نمونه‌ای...

اطلاعات | نقشه
مجموعه حاج آقا علی

مجموعه حاج آقا...

مجموعه حاج آقا علی شامل 8 قسمت است که هرکدام بر اساس نیازهای مختلفی ساخته شده اند، تمامی این بناها با سرمایه شخصی به نام حاج آقا علی معروف به ملا زعیم الله رفسنجانی ساخته شده است. استاد باستانی پاریزی در کتاب پیغمبر دزدان بسیار صحبت کرده است. به عقیده ایشان حاج آقا علی ابتدا فقیر و تهی...

اطلاعات | نقشه
موزه مردم شناسی رفسنجان

موزه مردم شناس...

حمام زیبا و قدیمی آقا سیدمهدی قریشی رفسنجان طی سال‌های اخیر به موزه مردم‌شناسی رفسنجان تبدیل شده است. این موزه از جالبترین موزه‌های مردم شناسی موجود در سطح کشور است. حمام آقا سیدمهدی قریشی دارای دو ورودی در سمت راست و چپ است، اما ورودی سمت چپ برای ورود بازدیدکنندگان و ورودی سمت راست ب...

اطلاعات | نقشه
دره راگه

دره راگه

دره راگه یکی از پدیده‌های طبیعی منحصر به فرد شهرستان رفسنجان و از جاذبه‌های گردشگری ناشناخته و بسیار زیبای استان کرمان است که در ۲۰ کیلومتری رفسنجان و در مسیر گردشگری دو جاذبه اکوتوریستی استان (روستای میمند و کلوت‌های شهداد) واقع شده است. دره راگه هم‌چنین در نزدیکی معادن مس سرچشمه قرار...

اطلاعات | نقشه
[posttitle]

[posttitle]

[postbody]

مشاهده مطلب