آدرس : ۴۰ کیلومتری شهر اردبیل - شهر عنبران
پیکره سنگی بابا داوود عنبران در ۴۰ کیلومتری شهر
اردبیل و در شهر عنبران از توابع شهرستان
نمین واقع شدهاست.
ارتفاع این پیکره بی نظیر حدود ۲۰ متر بوده و به شکل انسانی که به روبرو نظاره گر میباشد، ایجاد شده است.
برای رسیدن به ابوالهول
ایران ،باید مسافتی حدود یک کیلومتر از شهر عنبران به سوی روستای مرزی و تاریخی "عنبران علیا" در دره معروف به "تانگی" بالاتر از چشمه "خان بلاغی" بر بلندای تپهای معروف به بابا داوود پیکره عظیم ،طی نمود تا به ابوالهول
ایران رسید .
این پیکره شبیه مجسمه ابوالهول در مصر بوده و برغم عدم معرفی و پرداخت در مولفههای گردشگری هر ساله پذیرای گردشگرانی است که به آثار باستانی، طبیعی و تاریخی علاقمند هستند.
گروهی از دانشمندان و
ایران شناسان این تندیس را همان نگهبان دریای
مازندران میدانند که در شبرنگ نامه، کتاب حماسی سده هفتم هجری از آن یاد شده است. چنانچه در این کتاب آمده:
به راه اندرون کوههای بلند فرازش یکی کهنه سنگ نژند
زبر کوه بیند کران
...مشاهده کامل متن تا کران نگهبان دریای مازندران
این پیکره سنگی جلوه گر سیمای نیم تنه انسانی است غول پیکر که در کنار آن تمساحی عظیم الجثه آرمیده است، در دامنه این بنای حیرت انگیز غاری بزرگ قرار دارد که بر اهمیت اکوتوریسمی این مجموعه دیدنی میافزاید.
پیکره سنگی بابا داوود دارای برجستگی هایی شبیه چشم، دهان و چانه انسان است و وجود آن طبیعی به نظر میرسد که در اثر فرسایش به این شکل در آمده است، ولی نقش انسان در حالت دادن به پیکره را نیز نمیتوان نادیده گرفت.
به گفته کارشناسان در اطراف این پیکره که در کنار رودخانه روستای عنبران واقع شده زیارتگاهی وجود داشته است که به مرور زمان از بین رفته .
همچنین یک شکاف غار مانند سنگی موسوم به "چله خانه بابا داود" در پایین دست پیکره سنگی دیده میشود.
در اعتقادات و باورهای مردم عنبران و نمین پیکره سنگی "بابا داوود" جایگاهی عمیق در تاریخ فرهنگ و تمدن این سرزمین داشته که جدای از تاریخ و فرهنگ غنی عنبران و سرزمین بزرگ تالش نیست.
اینجا منطقه ای است که به هر سو بنگریم انگار بریده تاریخ ایران زمین مانند زبان باستانی، گورهای متعلق به دوران پیش از اسلام، روستاهای مخروبه، لباسهای محلی، زیارتگاهها و... در این موزه بکر و دست نخورده برای نسل هزاره سوم به ودیعه نهاده شده است.
اﺣﺎطﻪ اﯾﻦ ﭘﯿﮑﺮه ﺳﻨﮕﯽ ﺗﻮﺳﻂ ﮐﻮه ھﺎی ﺳﺮ ﺑﻪ ﻓﻠﮏ ﮐﺸﯿﺪه ھﻤﺎﻧﻨﺪ ﻗﻠﻌﻪ ای طﺒﯿﻌﯽ ﺳﺘﺮگ ﺑﺮ اﻓﺴﺎﻧﻪ ای ﺑﻮدن آن داﻣﻦ ﻣﯽ زﻧﺪ ﺑﻪ ﺟﮫﺖ وﺟﻮد آﺛﺎری از آﺑﮕﯿﺮ و ﺳﺪ در ﻗﺴﻤﺖ ﺷﻤﺎﻟﯽ ﭘﯿﮑﺮه اھﺎﻟﯽ اﻋﺘﻘﺎد دارﻧﺪ اﯾﻦ ﻣﺠﺴﻤﻪ ﺑﻪ دﻟﯿﻞ ﺷﺒﺎھﺖ ﺑﻪ ﺻﻮرت اﻧﺴﺎن ﺗﻮﺳﻂ اﺟﺪادﺷﺎن ﺗﺮاﺷﯿﺪه ﺷﺪه ﺗﺎﺑﻪ ﺷﮑﻞ ﮐﻨﻮﻧﯽ در آﻣﺪه اﺳﺖ.
ﺷﻮاھﺪ ﻣﻮﺟﻮد در اطﺮاف ﭘﯿﮑﺮه ﺑﯿﺎﻧﮕﺮ اطﺮاق اﻓﺮادی در ﮐﻨﺎر آن ﺑﺮای ﻣﺪﺗﯽ طﻮﻻﻧﯽ ﺑﻮده ﮐﻪ آﺛﺎری را از ﺧﻮد ﺑﺠﺎی ﮔﺬاﺷﺘﻪ اﻧﺪ اﻣﺎ ﺑﺮای ﯾﮏ ﻧﺘﯿﺠﻪ ﮔﯿﺮی ﻋﻠﻤﯽ ﺗﮑﯿﻪ ﺑﺮ آرا و ﻧﻈﺮ ﻋﺎﻣﻪ ﻣﺮدم ﻧﻤﯽ ﺗﻮاﻧﺪ ذھﻦ ﮐﻨﺠﮑﺎو ﮔﺮدﺷﮕﺮان را آرام ﮐﻨﺪ.
در بهار هنگامیکه از عنبران به سمت این پیکره سنگی قدم برمیدارید، فضای راه آکنده است از بوی معطر گیاهان دارویی چون آویشن (کهلیک اوتی) و گلهای بهاری فراوان که تعدد انواع آن انسان را به شگفتی وامیدارد.
لازم است اکیپی از باستانشناسان با در نظر گرفتن لایههای فرهنگی و زبان باستانی منطقه مطالعات عمیقی را برنامه ریزی نمایند تا هویت واقعی این پدیده جهانی برای جهانیان مشخص گردد.
مطمئنا با بررسی و اظهار نظر کارشناسان باستان شناسان و پژوهشگران، آوازه این سرزمین به اقصی نقاط جهان خواهد رسید که هم برای شهرستان نمین و هم استان اردبیل افتخاری بزرگ بحساب خواهد آمد که حلقه گردشگری آستارا، گردنه حیران، نمین، اردبیل و سرعین، نیر و مشکین شهر را بخوبی تکمیل مینماید.
این کار ضمن افزایش طول متوسط اقامت گردشگران در منطقه بر میزان رضایتمندی آنها تاثیر بسزایی خواهد داشت.
این اکوسیستم و مجموعه گردشگری در کنار بازار هفتگی روزهای سه شنبه و جمعه عنبران و دیدنیهای شهر فرهنگپرور نمین از جمله تله کابین فندقلو- حیران، جنگل فندقلو، بزرگترین پیست اسکی روی چمن ایران، دشت گلهای بابونه، گل کمیاب و ملی سوسن چلچراغ، شغاله دره، موزه نمین، خانهها و مساجد تاریخی و صنایع دستی ارزشمند و گرانبهایی چون گلیم با شهرت جهانی و سایر دست بافتههای اهالی مرزنشین عنبران قادر خواهند بود همانند کفهای دیگر از ترازوی گردشگری استان اردبیل معادل آبهای گرم سرعین در خدمت گردشگران باشد.
منابع :
http://www.mehrnews.com/TextVersionDetail/2055416
http://fa.wikipedia.org
http://www.salamnamin.com