تنگستان شهرستانی در استان
بوشهر است و از شمال و شمال شرقی و شرق به شهرستان
دشتستان ، از جنوب به شهرستان
دشتی ، از غرب به خلیج
فارس و شهرستان
بوشهر محدود میشود
آب و هوای این شهرستان در بخشهای ساحلی گرم و مرطوب و در بخشهای دیگر گرم و خشک است
کوه بیرمی و قلعۀ دختر از بلندترین
...مشاهده کامل متن کوههای شهرستان تنگستان است که جزو رشتهکوههای زاگرس بهشمار میآیند
از رودخانههای مهم این شهرستان رودخانۀ فصلی اهرم (باهوش) است که از بلندیهای کلمه، فاریاب و جائز سرچشمه میگیرد و پس از گذشتن از این شهرستان به خلیجفارس میریزد .در این شهرستان دو چشمۀ آب گرم معدنی به نامهای اوبا و میراحمدی نیز وجود دارد
اقتصاد تنگستان بر پایۀ کشاورزی، دامداری و ماهیگیری استوار است.
باغداری، تجارت با لنج به کشورهای عربی، حصیربافی و عبا بافی و صیادی، دامداری، صیدماهی، لنج سازی و قالی بافی، پیشهوری، کارگری شغل مردم تنگستان است, آب مصرفی اهالی از رود، چشمه، چاه و آب انبار تأمین میشود.
به خاطر کمبود آب کشاورزی بیشتر به روش دیم انجام میشود
محصول عمده تنگستان گندم، جو، خرما، مرکّبات (از جمله انار)، تنباکو و تره بار و محصولات دریایی مثل صید انواع ماهیان، خرچنگ وغیرهاست.
معدن شن و ماسه از کانهای فعال شهرستان تنگستان است. همچنین معادن غیرفعالی مانند نفت، گوگرد، گچ و سنگ ساختمانی در این شهرستان وجود دارد که تا 1368 خورشیدی به بهرهبرداری و استخراج نرسیده بود .
مردم تنگستان به زبان فارسی با گویش تنگسیری سخن میگویند
نام تنگستان برگرفته از ویژگیهای جغرافیایی آن است. در بخشهای کوهستانی این شهرستان راههای سختگذر و تنگ وجود دارد و از سویی دیگر این کوهها که موازی با دریا کشیده شدهاند، فضای تنگی را میان کوه و دریا به وجود آوردهاند.
از اینرو این شهرستان، تنگستان یا به گویش محلی تنگسیر خوانده شده است
تنگستان دارای گیاهانی چون کُنار، انجیر، بادام کوهی ، مورتلخ ، کاسنی و بومادران و جانورانی مانند گرگ ، روباه ، کفتار، شغال ، پلنگ ، قوچ و میش و پرندگانی چون کبک ، تیهو و هوبره میباشد
از دورة زندیه به بعد نام تنگستان و تنگستانیها و دلاوریهایشان در منابع تاریخی دیده میشود و از همین دوره آنان در حیات سیاسی کشور تأثیری بسزا داشتند.
تنگستانیها در 1179/1765 به نیروهای کریم خان زند که قصد داشتند میرمُهَنّا (حاکم بندرریگ که بازرگانان را در دریا و خشکی غارت میکرد) را سرکوب کنند، کمک کردند در 1206 قریة تنگستان محل درگیری لطفعلی خان زند با شیخ نصر، حاکم بوشهر، و رضاقلی خان شاهسَوَند بود که به پیروزی لطفعلی خان منجر شد.
در دورة محمدشاه قاجار تنگستان را بلوکی با نخلستانهای بسیار و فاصله آبادیهای آن را از یکدیگر نیم فرسخ یا یک فرسخ وصف کرده و شمارة نخلهای آن را بیست هزار تا نوشته است .
در حملة نیروهای انگلیسی به جنوب ایران بر سر مسئلة هرات ، اهالی دشتستان و تنگستان به رهبری باقرخان تنگستانی آنان را از بوشهر بیرون راندند نیروهای انگلیسی در 1273/ 1857 دوباره به بوشهر حمله کردند و تنگستانیها به مقابله با آنان پرداختند، اما نیروهای انگلیسی ، با وجود دادن تلفات بسیار، شهر را تصرف کردند در اواخر سدة سیزدهم ، تنگستان را ناحیه ای با 31 آبادی ذکر کرده که قریه ای به همین نام ، قصبة آن بوده
منبع:
http://www.tangestaniha.blogfa.com
http://fa.wikipedia.org
http://www.encyclopaediaislamica.com/madkhal2.php?sid=3960