یکی از شهرستان¬های جنوب غربی استان
فارس، شهرستان مُهر است که از شمال و شرق به شهرستان
لامرد محدود میشود و از طرف غرب با شهرستان
جم در استان
بوشهر هممرز بوده و از طرف جنوب و غرب نیز به شهرستانهای
پارسیان در استان
هرمزگان و
عسلویه در استان
...مشاهده کامل متن بوشهر امتداد دارد.
مرکز شهرستان مهر، شهر مُهر است. فاصله آن تا شیراز حدود 780 کیلومتر است و میانگین ارتفاع آن از سطح دریا 530 متر است.
جمعیت این شهرستان بر طبق سرشماری سال ۱۳۸۵، برابر با ۵۴٬۴۱۳ نفر بوده است از این تعداد ۱۴۳۸۴ نفر در بخش مرکزی و ۱۱۶۵۲ نفر در بخش وراوی و ۱۳۲۰۶ نفر در بخش گله دار و ۱۲۰۳۰ نفر در بخش اسیر ساکن بودهاند از این تعداد ۶۸ درصد در نقاط روستایی و ۳۲ درصد در نقاط شهری ساکن هستند.
این شهرستان به خاطر نزدیکی به فرودگاه لامرد در 6 کیلومتری آن و همچنین مجاورت با کشورهای حاشیه خلیج¬فارس از اهمیت خاصی برخوردار است.
وجود آثار باستانی از دوره¬های هخامنشی بر جاذبه¬های تاریخی آن می¬افزاید. قدمت مناطقی از این شهرستان همچون دهستان فال و مرکز بخش اسیر به هزاران سال قبل یعنی دوران هخامنشی و زمان حکومت ساسانیان باز میگردد.
وجود ابنیه و آثار باستانی موجود حکایت از قدمت چندین هزار ساله این منطقه دارد. برای نمونه میتوان به مسجد جامع اسیر و محوطه باستانی تمب بت واقع در روستای شلدان در بخش اسیر اشاره کرد که مربوط به اوخر دوره هخامنشی و اوایل دوره ساسانی است.
مردم شهرستان همگی مسلمان و دارای مذهب شیعه و در بعضی مناطق سنی میباشند. نژاد آنان آریایی و زبانشان فارسی است که به علت نزدیکی با کشورهای خلیج فارس و سابقه تاریخی هجوم انگلیسیها بعه بنادر بعضی واژههای انگلیسی نیز بدان وارد شدهاست.
در زمینه برگزاری مراسم مذهبی و هم چنین مراسم ازدواج و غیره رسم و رسومات خاص خود را دارا است که در فرصتهای آتی بیشتر بدان پرداخته میشود. به علت علاقه وافر مردم منطقه به اسلام و امامان شیعه برگزاری مراسم سوگواری ائمه به ویژه حسین بن علی با تشریفات خاص صورت میپذیرد که ابعاد گسترده این سوگواری به گونهای ملموس در تعزیه داری حسین نمود پیدا کردهاست.
این شهرستان با هزاران هکتار اراضی وسیع کشاورزی یکی از قطبهای کشاورزی در جنوب استان فارس به شمار میرود. آب و هوای گرم و خشک آن باعث بوجود آمدن نخلستان¬ها و باغ¬های مرکبات وسیع شده است.
مزارع کشاورزی در بخش گله¬دار در اواخر زمستان و اوایل بهار جلوه¬ای رنگین در منطقه بوجود می¬آورد.
از دیگر چشم¬اندازهای طبیعی و جذاب در زمستان، وجود نرگس¬زارهای زیبا در اطراف روستای نورآباد می¬باشد.
زنبور داری از جمله فعالیتهای مردم این دیار میباشد. تعداد کندوی عسل موجود در منطقه بیش از ۳۵۰ کلنی میباشد که از آن ۲۰۰۰ کیلو عسل به دست میآید.
در بخش صنایع نیز میتوان به وجود پالایشگاه پارسیان مهر، کارخانه اسیر ماکارون، کارخانه یخ سازی، صنایع بسته بندی پلاستیک و تولید ظروف یکبار مصرف در اسیر اشاره کرد.
نزدیکی به آبهای خلیج فارس، قرا گرفتن در فاصله نزدیک با فرودگاه بینالمللی عسلویه، قرار گرفتن بر سر راه ارتباطی پالایشگاه پارسیان به پارس جنوبی، راه ارتباطی شیراز-فیروزآباد / جم / عسلویه، محور اسیر / علامرو دشت و اتوبان مهر/ فرودگاه لامرد.
شهرستان را به یکی از نقاط مهم استراتژیک تبدیل نمودهاست.
نزدیکی به کشورهای خلیج فارس که موجب انتقال سرمایههای کلانی به شهرستان شده، خیرات و برکات فراوانی رابه ویژه در زمینههای مذهبی و آموزشی نصیب شهرستان نمودهاست.
میتوان با هدایت صحیح این سرمایهها در بخش اقتصادی به ایجاد اشتغال در این شهرستان کمک شایانی کرد.
این شهرستان دارای جاذبههای گردشگری فراوانی میباشد که تنک مهر و آبشار چک چک در بخش اسیر از آن جمله است. نرگس زارهای واقع در نو آباد اسیر که از حیث نوع پرچم، ژنوم، گلازین و عطر در ایران منحصر به فرد میباشند به زیباییهای این شهرستان افزوده است.
تالاب فصلی وراوی، هرج که پذیرای پرندگانی همچون درنا و لک لک از مناطق سیبری است و همچنین رودخانه شور که آب آن به علت عدم کیفیت قابل استفاده نمیباشد از دیگر جاذبههای گردشگری شهرستان مهر میباشند.
از جمله جاذبههای تاریخی این منطقه میتوان تمب بت، حمام وراوی، استودانهای خوزی، مسجد جامع اسیر، قلات دیلا در اسیر، قبرستان قدیمی زیغان و چاه شرف را نام برد که روستای چاه شرف دارای قدمتی بیش از ۷۵۰ سال است.
تنگ زیغان، تنگ چاه شرف، برجهای نگهبانی واقع در شهر مهر و روستاهای صادره و فاریاب، مسجد جامع فال، قبرستان شاه محمد واقع در بخش اسیر، قلعه سرگاه، قلعه میر اسماعیل فال، غارهای (کله کله) وقلعه تاریخی دیلا واقع در بخش اسیر امامزاده محمد در تنگ خوزی، قبرستان قدیمی خوزی که سنگ قبرهایی مربوط به ۷۰۰ سال قبل در ان وجود دارد قناتهای واقع در تنگ مهر، خوزی، صادره، قدمت آن بیش از دو هزار وپانصد سال میباشد از دیگر آثار تاریخی شهرستان میباشند.
منابع:
http://fa.wikipedia.org/wiki
http://www.farschto.ir/contents/sitcon/mohr.html
http://mohrpress.ir
http://mohrestan.ir