بنشسته ای به دامن
البرز چون عروس
سرسبز،بکر،خاطره انگیز کندلوس
در درههای
البرز مرکزی در جنوب دریای خزر، روستایی زیبا هست که طبیعت بکرش را در میان کوهها پنهان کرده است.
روستای کندلوس در منطقه کجور
نوشهر در استان مازندارن قرار دارد و یکی از روستاهای دارای
بافت ارزشمند و از مناطق نمونه گردشگری کشور است.کندلوس که امروزه آن را «میخساز» میگویند، شاهد تمدنهای گوناگونی در ادوار گوناگون تاریخ بوده و نشانههایی از تمدن پیش از میلاد، تمدن
ایران پیش از اسلام و تمدن
ایران پس از اسلام را در خود دارد.
میخساز شامل چهار دهکده به نامهای پیده، گیل کلا، میرکلا و کندلوس است. دهکده کندلوس که یکی از قدیمیترین مجتمعهای انسانی منطقه به شمار میرود، در دامنههای
سلسله جبال
البرز منتهی به دره زانوس واقع است.
کندلوس به محلههایی به نامهای درزی کلا، ملاکلا، جورسری، جیرسری، بنیم سری و سری دله تقسیم میشود.
کار و پیشه اهالی این دهکده، از قدیم، تهیه و تولید
...مشاهده کامل متن چوب و زغال در زمستان و کشاورزی در تابستان بوده است و اکنون به دلیل قانون مراقبت از جنگل، اهالی علاوه بر کشاورزی به خیاطی و نجاری روی آوردهاند.
از صنایع دستی این دهکده، میتوان به بافتن جاجیم، ایزار (پارچه پشمی چهارخانه دستباف) بافتن جوراب، دستکش و بلوز پشمی گلدار و نمدمالی اشاره کرد.
علاوه بر نی (نی هفت بند) که متداولترین آلت موسیقی کندلوس است، دهل و سرنا نیز از سابقه و شهرت بسزایی در این منطقه برخوردار است؛ سرنا در محل به پسپسی معروف است که از چوب شمشاد تراشیده میشود.
آبشار زیبای کندلوس در فاصله 5 کیلومتری روستا و در دل جنگل قرار دارد. ارتفاع آبشار کندلوس در حدود 10 متر است. آب از فراز دماغه بیرون آمده کوه به صورت قطرات آب به پایین میریزد و مناظر زیبایی را ایجاد کرده است.
برای رسیدن به آبشار کندلوس 1 ساعت پیاده روی لازم است.
کندلوس فقط به خاطر طبیعت زیبا و سرسبزش شهره عام و خاص نیست، بلکه مجموعه فرهنگى کندلوس چنان وجاهتى به این روستاى تاریخى بخشیده که هم اکنون روستاى کندلوس به یکى از قطب هاى گردشگرى استان مازندران تبدیل شده است.
این مجموعه تفریحى و تاریخى در سال 1367 به منظور ارج نهادن به فرهنگ و هنر و سنت مردم کجور، پس از سالها تلاش توسط مهندس «على اصغر جهانگیرى» ساخته شد.
دهکده توریستى کندلوس اثرى ماندگار است که به پشتوانه تاریخ چند هزار ساله اش این روزها در انتظار ثبت در آثار ملى ایران است.
ازجمله فعالیت هایى که به کندلوس در کنار زیبایى هاى طبیعى جلوه اى خاص بخشیده و موجب شده است این دهکده از شهرت بسزایى برخوردار شود، برپایى دو موزه مردم شناسى و موزه گیاهان دارویى است.
موزه مجموعه فرهنگى کندلوس یکى از موزه هاى
منحصر به فرد استان مازندران است که در آن آثارى از سفال، آبگینه، سکه، ظروف چینى و وسایل روشنایى از هزاره دوم قبل از میلاد تا دوره قاجاریه و بخش اسناد و کتب خطى، نسخ خطى کلام الله مجید، دیوان اشعار، عقدنامه، فرامین جمع آورى شده است.
نخستین چیزی که در کندلوس خود مینمایاند، تولید گیاهان دارویی است که در آغاز ورود به روستا به چشم میآید.
روستا در دامنه البرز، چشماندازی به غایت زیبا دارد و از خانههای چوبی با سقفهای چوبی که به آنها «کله چو» میگویند، درست شده است. درختان میوه و به ویژه گردو در جای جای روستا، بر زیباییهای این روستا افزوده است.
موزه کندلوس مشرف به کل روستاست و در نوع خود، از جاهای دیدنی ایران است. نوعی موزه مردمشناسی که از چندین بخش تشکیل شده است. بخشهای اسناد تاریخی مربوط به کندلوس، آثار و اشیای تاریخی ابزارهای زیستی و ظروف سفالی، نقاشی و نقاشی قهوهخانهای، لباسها و پوشاک تاریخی و کهن و بخش آثار باستانی و...
در کنار موزه، میهمانسرای کندلوس با چندین سوئیت و اتاق مجهز برای کسانی است که میخواهند روزهایی را در آغوش طبیعت بگذرانند. بنای مجموعه و فرهنگسرای کندلوس در سال 1360 آغاز شده و در سال 1366 به پایان رسیده است.
کندلوس نخستین دهکده در جهان است که صاحب موزه مردمشناسی است و دیگر اینکه این موزه محصول رویای کودکی است که برخلاف سطح سنی خود به اشیای سنتی و قدیمی آنچنان اشتیاقی نشان میدهد که برای به دست آوردن و تصاحب آن از هیچ کوششی کوتاه نیامده است و به آرزوی دیرینه خود با تاسیس موزه مردمشناسی بدون هیچ کمک دولتی نائل میشود.
موزه فرهنگی کندلوس
موزه فرهنگی کندلوس، با داشتن بیش از ۳۰۰ قفل، مجموعه ای کم نظیر از قفلها را در اختیار دارد که انواع قفلهای مختلف ایرانی و خارجی را شامل میشود.
قفلها بیشتر به اشکال حیوانات درست شده اند. چراکه بر اساس باور مردم، برخی از حیوانات ، سمبل یک نماد بود. مانند اسب سمبل نجابت، سگ سمبل نگهبان و شیر که سمبل قدرت محسوب میشد.
نمونه دیگری از قفلها موجود در موزه، قفل رمزدار با حروف ابجد، دو کلیدی یا سه کلیدی، طلسمی و صندوقی است. اولین پاسپورت ایرانی، عکسهای سفر ناصرالدین شاه به کندلوس، دست افزارهای روستایی، وسایل چوبی با نام محلی، عینکهای از دوره صفویه تا کنون و کتاب منظوم فارستان، اثر سعدی از دیگر آثار موجود در موزه هستند.
موزه گیاهان دارویی
مجتمع کشاورزی کندلوس در سال 1365 با هدفهای کشت، پرورش، تولید و بسته بندی گیاهان اصلی دارویی و معطر و همچنین تولید اسانسها و روغنهای گیاهی تاسیس شد و برای اولین بار در ایران مبادرت به برپایی باغ بوتانیک (موزه گیاهان دارویی) در زمینی به مساحت ده هکتار نمود که با کاشت بالغ بر 250 گونه گیاه ژنتیک ارزشمند در ایران به تولید و عرضه محصولات گوناگون در زمینههای مختلف اقدام نموده و محصولات خود را به اکثر کشورهای جهان صادر مینماید.
این روستا با چهارهزار سال تاریخ، در دل کوهستانهای البرز، چشم به راه همدمی است تا سفره دل باز کند و از زنان و مردانی پاک سرشت و سخت کوش سخن گوید... روستای کندلوس، به حق و به انصاف یکی از زیباترین و پاکیزهترین روستاهای ایران محسوب میشود که همچون نگینی در دل طبیعت زیبای البرز شمالی، میدرخشد.
پاکیزگی و رعایت اصول بهداشتی دراین روستاست. درهمه جای روستا سطلهای زباله وجود دارند و همه اهالی در حفظ زیبایی و پاکیزگی دهکده تلاش میکنند،
روستایی که فرهنگسرا و موزه مردم شناسی دارد و اهالی میگویند هرگز دزد نداشته است.
روستایی که عده ای میگویند گذرگاه رستم قهرمان شاهنامه فردوسی بوده است. در خانهها حتی در 9 ماه از سال که خالی ازسکنه است باز است. مردم این روستا در مهمان نوازی شهره اند و جمعیت روستا در ماههای گرم سال بیشتر از ماههای سرد سال است.
على اصغر جهانگیرى، موسس مجموعه فرهنگى کندلوس درباره مردم کندلوس مى گوید: مردم کندلوس خانه هایشان گلى ولى چشمه هایشان گوارا، امکاناتشان اندک اما مهربان و میهمان نواز، سوخته از آفتاب و رنج کشیده از زمانه ولى صبور و بردبارند.
هنوز بانگ خروس و پرندگان رنگ دهنده روزشان و زوزه شغال و صداى رودخانه زمزمه خواب شبانگاهشان است.
از دیگر جاذبههای روستای زیبا کندلوس ،آرامگاه امامزاده فضل و فاضل با قدمتی ۱۰۰ ساله، یکی از اماکن زیارتگاهی روستای کندلوس میباشد. بنای آرامگاه مطهر، برج آجری کوچک و چهار ضلعی میباشد که کتیبه ای از آیات قرآنی در صحن آن قرار دارد.
این آرامگاه در شرق روستا واقع شده است.
براى رسیدن به کندلوس از محور کرج ـ چالوس که به سمت چالوس حرکت کنید 7 کیلومتر بعد از مرزن آباد به دوراهى کجور مى رسید. در این راه فرعى پس از طى 42 کیلومتر مسیر کوهستانى به روستاى کندلوس مى رسید.
منبع :
کندلوس نوشته علی اصغر جهانگیری
http://danakhabar.com/fa/news/1157438
http://kandelous.persianblog.ir/post/14
http://www.farsnews.com/newstext.php