آب انبار کلار از جاذبههای گردشگری و تاریخی شهرستان
میبد است که روبروی رباط
میبد و بر سر راه قدیم قرار گرفته است.
براساس سنگ نوشت آن مربوط به قرن 11ق است و در سال ۱۰۷۰ هجری ساخته شدهاست و روبه روی در ورودی کاروانسرای چهار ایوانی و دارای سبک صفوی به نام " کاروانسرای رباط شاه عباسی" قرار دارد و توازن معماری زیبایی به ساباط و سردرگاه بخشیده است.
درنواحی مختلف
میبد با توجه به موقعیت و جمعیت آبادی و مخصوصا دسترسی یا عدم دسترسی به آب شیرین، تعداد ونوع آب انبارها متفاوت است. به عنوان مثال در محوطه حصاربست قدیم یا شارستان با توجه به موقعیت مناسب و دسترسی به جریان آب چندرشته قنات و عدم تراکم جمعیت، بیش از ۴ آب انبار نساختهاند، اما در
فیروزآباد و مهرجرد با توجه به جمعیت و مشکلات دسترسی به آب آشامیدنی جاری، هریک بیش از ۱۵ آب انبار ساختهاند.
لازم به ذکر است، از ویژگیهای ساختاری
آب انبار کلار ، استفاده سنجیده معمار از موقعیت توپوگرافی زمین در ساختن مخزن و پلکان آن است ؛ به گونه ای که خستگان راه ، تنها با چند پله ای انگشت شمار به پاشیر آب انبار میرسیده اند.
آب ...مشاهده کامل متن انبار کلار هنوز هم به عنوان یک منبع آب آشامیدنی قابل بهره برداری است.
سنگ تاریخ آب انبار، بر جرز سمت چپ مدخل نصب است و به روشنی همت معمار و هدف سازنده خیرخواه آن را برای بهره مندی رهگذران از آب گوارا بیان میکند .
متن سنگ نوشته مضمونی است با این عبارات: معمار همت رفیع نهمت، خلف دودمان نجابت و شرافت، صاحب خلق وسیع میرزا محمد سمیع المغفور بغفران ربه الکرم حکیم کریما
بن میرزا محمد ابراهیم، بنای این برکه عالیه به مقتضای «و من الماء کل شیئ حی» حیوة بخش مترددین گردید، فی سنه سبعین بعد الالف.
به سرکاری خواجه محمد تقی فیروز آبادی اتمام یافت. کتبه العبد محمد ×خوانده نشد× الیزدی، غفر الله له. در جوار این آب انبار، ویرانه یک یخدان یا یخچال قدیمی نیز دیده میشود.
منابع:
http://www.meybodkhabar.ir/news/35838
http://www.ebtekarnews.com/Ebtekar/News.aspx?NID=7148
http://fa.wikipedia.org/wiki/%D9%85%DB%8C%D8%A8%D8%AF
http://naringhaleh.com/1392/11/30/%D8%A2%D8%A8-%D8%A7%D9%86%D8%A8%D8%A7%D8%B1%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D9%85%DB%8C%D8%A8%D8%AF/