بنای تاریخی
آرامگاه سلطان ابراهیم رضا (ع) در روستای آبگرم گزیک قرار دارد . ازمهمترین اجزاء معماری بنا طاقنماهایی در چهار طرف نما و گنبد خانه آن میباشد .
دربهای چوبی بنا آثار ارزشمندی از هنر منبت را در خود دارند .
آرامگاه سلطان ابراهیم رضا چهارضلعی است.فضای داخلی که بقعه در آن قرار گرفته نیز بصورت مربع است این محوطه دیوارهای مرتفعی دارد که گنبدی بزرگ بر فراز آن ساخته شده، این گنبد به کمک فیلپوش که نظیر آن کمتر در بناهای اسلامی دیده شده، ساخته شده است.
بر سطح دیوارهای گنبد خانه تا ارتفاع 1/5 متری آثار جالبی از هنر خوشنویسی دیده میشود بعضی از این خطوط دارای تاریخ نگارش میباشند و تاریخ تعداد زیادی از آنها به دوران صفویه بر میگردد.
ورودی بنا یک پیش طاق و جلوخان ورودی دارد که سقف این پیش طاق به فرم قوس سه بخش کند که این نوع قوس در خراسان معمول بوده،طراحی شده و در بخش بالایی پیش طاق سعی شده از چند طاقچه تزئینی استفاده شود, در قسمت سردر پیش طاق تزئینات گچبری زیبایی به طریقه گره بصورت مشبک و مجوف بکار رفته است و باعث زیبایی هر چه بیشتر پیش طاق شده است.
بدنه جنوبی آرامگاه دارای طاقنماهاست که کف آنها با آجرهای 25×25 فرش شده است قوس استفاده شده در طاق این طاقنماها پنج و هفت تیر
...مشاهده کامل متن میباشد.کف این طاقنماها به مدفن تبدیل شده است.
جبهه شرقی بنا مانند فرم ورودی طراحی شده و مشابه بدنه غربی آرامگاه است
در بدنه شمالی بنا سه چشمه طاق بلند با قوس نیم دایره بکار رفته است. در طبقه اول بنا نیز دارای دهلیزهای متعدد است که در روی طبقه همکف بنا ساخته شده است.
فضای داخلی آرامگاه دارای ضریحی چوبی است که منبت کاری و مشبک کاری شده است.
بیشترین مصالح بکاررفته در بنا آجر،گچ و آهک است که از این مصالح به نحو مطلوب استفاده شده است.
پیش طاق ورودی،گنبد بنا، فیلپوشها، چشمه طاقها، فرم طاقها، رواق آرامگاه از ویژگیهای شاخص بنا هستند که تمام این عناصر بیان کننده معماری سنتی ایرانی میباشد.
پنجره مشبک گچبری شده در سردر ورودی بنا ،پیش طاق ورودی بنا، طاقنماها و قوسهای زیبای آن، تقارن در پلکانهای ارتباطی به طبقه اول بنا و ضریح چوبی روی مدفن بنا از عمدهترین تزئینات بنا هستند
منبع:
http://qudsonline.ir/
http://asiaparvaz.com/index4Email.php?obj=Page&task=Show&code=32
http://www2.bums.ac.ir/darmian/fa/M_reza
http://mirasdarmyan.blogfa.com/post/3
http://www.skchto.ir/component/k2/item/393