روستای بیدسکان یا بیدسگان، روستایی کوهستانی در دهستان باغستان از توابع بخش
مرکزی شهرستان
فردوس است.
این روستا در فاصله ۲۹ کیلومتری شمال شرقی شهر
فردوس واقع شدهاست.
محصولات کشاورزی عمدهٔ این روستا،
زعفران، گندم،
انار، پنبه،
بادام و گردو هستند و محصولات باغی روستا نیز شامل
انار، گردو،
بادام ، توت، زردآلو و
انگور است.
دامداری در
روستای بیدسکان نیز به دلیل کوهستانی بودن بیشتر به صورت پرورش گاو و گلههای گوسفند و بز است.
مزارع و باغات روستا در دو منطقه قرار دارد که بخش اصلی آن در مجاورت روستا و در کوه و دره است که از آب قناتها سیراب میشود و بخش دیگر مزارع آن در دشت و در مسیر راه
فردوس و بیدسکان واقع شده است که از آب چاه سیراب میشود.
قرار گرفتن این روستا در منطقه کوهستانی و وجود درهها و کوههای زیبا، آب و هوای ییلاقی، وجود درههای سرسبز و پوشیده از درختان
...مشاهده کامل متن بید و باغهای میوه ، بافت تاریخی و قلعه تاریخی ,اثار تاریخی, منازل قدیمی، آب انبارها و سد خاکی روستا از جمله جاذبههای تاریخی و گردشگری منطقه است که گردشگران را در فصول گرم سال و ایام نوروز و تابستان به خود جذب میکند ,علاوه بر این در داخل بافت سنتی این روستا چند منزل تاریخی و زیبا، حمام، مسجد و چهار آب انبار قرار دارد که مجموعاً تعداد آثار ثبتی آن در فهرست آثار ملی کشور به 9 مورد میرسد .
روستای تاریخی بیدسکان دارای بافت ارزشمند تاریخی و قدیمی است که همچنان بدون تغییر باقی مانده است, مصالح به کار رفته در بناها نیز شامل سنگ، خشت، آجر و ملات گل و کاهگل است.
در قسمت شمالی روستا دره زیبای بیدسکان قرار دارد که طول ان 4 کیلومتر است و پوشیده از درختان بید سر به فلک کشیده، درختان گردو و بادام، توت، و میوه است و در طول مسیر نیز آب روان قناتها از کنار درختان عبور میکند و بر زیبایی دره میافزاید و سد خاکی و زیبای روستا در فاصله 5 کیلومتری نرسیده به روستا قرار دارد.
مردم متدین این روستا ضمن حضور در کلیه مراسمهای مذهبی در طول دوره دفاع مقدس تعداد شش شهید، دو آزاده و 41 جانباز تقدیم انقلاب اسلامی کرده است . بیدسکانیها مردمانی خونگرم هستند, مراسم نوروز، مراسم ماه رمضان، مراسم محرم و آئین نخلبرداری، مراسم ازدواج و شبچلهای از آداب و رسوم این روستا میباشد .
از جمله ظرفیتها و استعدادهای این روستا میتوان زنده بودن ارزشهای فرهنگی و مردمشناسی روستا جاری بودن سنن قدیم و بکر مردمشناسی، وجود صنایعدستی از قبیل قالیبافی، سبدبافی و آهنگری را ذکر کرد.
دارا بودن زیرساختهای مناسب شامل راه آسفالته، برق، آب شرب، تلفن و چندین مغازه، کوهستانی بودن و به طبع آن ییلاقی بودن منطقه، ورود افراد با تحصیلات بالا و همکاری مردم در فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی از دیگر قابلیتهای روستای بیدسکان است.
بافت روستا دارای پنج محله به نامهای محله میونده (میان ده)، در سرای محمد بیک، حوض بش، سرکلاته و پشت تغارخانه است.
جمعیت ساکن این روستا بر اساس آخرین سرشماریها 382 نفر بوده است که شامل 161 خانوار روستایی میشود و بیشتر اهالی روستا با سواد هستند و عده زیادی هم در خارج بیدسکان و در شهرهای فردوس، مشهد و سایر شهرهای کشور سکونت دارند.
آب کشاورزی روستای بدسکان از 27 رشته قنات و دو چاه موتور تأمین میشود که در اثر خشکسالیهای اخیر در حال حاضر پنج رشته آن فعال و مابقی یا بیآب یا بسیار کم آب هستند
همچنین ۷ اثر تاریخی در این روستا به ثبت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری رسیده است که عبارتند از :شامل آبانبار بش، آبانبار عطایی، آبانبار شاه میرزا، آبانبار محمدی، قلعه بیدسکان و حمام بیدسکان.
قلعه این روستا که متعلق به دوره قاجاریه است که بالای تپهای در مرکز روستا قرار گرفته که در اثر زلزله و گذشت زمان از این قلعه تنها برج و باروهای آن باقی مانده است.
در زمانهای قدیم از این قلعه برای دفاع اهالی روستا مورد استفاده قرار میگرفته است این قلعه بیش از ۳۰۰ سال قدمت دارد.
منبع:
http://bideskan.blogfa.com/
http://reza9200.blogfa.com/
http://bideskanferdows.blogfa.com/
http://birjand.irib.ir/
http://www.roostanews.ir/