منطقه حفاظت شده آینالو از توابع بخش خداآفرین شهرستان
کلیبر و در ناحیه شمال غربی شهرستان
کلیبر و در فاصله 55 کیلومتری شهر
کلیبر و در 15 کیلومتری روستای عاشقلو (ساحل ارس) واقع گردیده است و زیر نظر سازمان محیط زیست شهرستان
کلیبر قرار دارد.
این محدوده حفاظت شده از شمال غربی به روستای وایقان و از جنوب شرقی به روستاهای بالان و بهروز محدود میشود و به دلیل دارا بودن شرایط اقلیمی و آب و هوای معتدل کوهستانی دارای پوشش گیاهی و جنگلی بسیار انبوه و منحصر به فرد است.
ارتفاع آن از سطح دریا در حدود 1500 متر است و اقلیمی معتدل و کوهستانی دارد.
آب و هوای آن در فصل
بهار و تابستان مطبوع و دلپذیر و زمستان آن سرد است و طبیعت این محدوده بسیار زیبا و سحرانگیز است و هر بینندهای را بر سر ذوق میآورد که نخستین ویژگی برجستهاش دستنخوردگی و بکر بودن طبیعت آن است و قدمت آن به پیش از عصر یخبندان میرسد و یکی از چند زیست بوم غنی بر روی کره زمین است.
این منطقه پوشیده از جنگل ، استیپ و سایر پوششهای گیاهی است. آینالو منطقه کوهستانی و جنگلی سر سبزی است که طبیعت زیبایی دارد و دور تا دور دهها هکتار از جنگلهای واقع در این منطقه توسط سازمان
...مشاهده کامل متن حفاظت از محیط زیست تور سیمی کشیده شده که به محلی برای نگهداری چندین گوزن جهت دید عموم و تکثیر و رها سازی در کل منطقه تبدیل شده است.
هر چند جاده منتهی به آینالو پر پیچ و خم بوده و برای رانندگان وسایل نقلیه همیشه خطرآفرین است، اما طبیعت بسیار زیبای آن که در میان کوههای سربه فلک کشیده و مملو از درختان وحشی قرار دارد، خستگی راه پر پیچ و خم را کاهش میدهد.
منطقه جنگلی آینالو در حقیقت منطقه نگهداری مارالها و آهوهای وحشی است که از چند سال پیش به این منطقه آورده شده اند تا جنگلهای ارسباران میزبان و حافظ امن مارال باشند.
با گذشت حدود 20 سال این سالها از آغاز طرح احیای نسل مارال در جنگلهای حفاظت شدهی آینالو هم اکنون این گونهی جانوری هم به لحاظ تعداد و هم از نظر احیای ژنتیکی شرایط قابل قبولی یافته است.
همچنین این منطقه دارای پوشش جنگلی و مرتعی فراوانی بوده که از جمله آنها میتوان به: بلوط، ممرز، افرا، گیلاس وحشی، سرخدار، بارانک، نارون، ارس، گردو، گلابی وحشی، زالزالک، انار و ... اشاره کرد. در این منطقه گونههای جانوری دیگری که در تبعیت از کل اکوسیستم ارسبارانی است زیست میکنند که شاخص آنها: شوکا ، پلنگ، خرس قهوه ای، گربه وحشی و جنگلی و سیاه گوش، کل و بز وحشی است.
در مسیر رسیدن به آینالو بر بالای کوه عمارتی زیبا به نام ساختمان تومانیاس بنا شده است که با توجه به نوع معماری و شیوه ساختمانسازی آن میتوان گفت که به دوره قاجار مربوط است.
. در حال حاضر تنها دیوارهای عمارت سالم مانده است.این عمارت قدرت معماری و هنر ایرانی را در دوره قاجار نشان میدهد که چگونه با استفاده از ابزار ساده و مصالح ساختمانی ساده در بالای کوه چنین عمارتی را بنا کردهاند.
نام روستای آینالو از نام بنایی گرفته شده است که توسط تاجر معروف ارمنی دوران قاجار به نام طومانیاس و همزمان با عمارت وینق در سال 1907 میلادی ساخته شد.
ظاهراً قصر به خاطر سقف فلزی مانند آینهای نور را منعکس میکرده است و مردم، که برای اولین بار شاهد چنین سقفی میشدند، آن را آئینه لو نامیده اندسه مکان گردشگری، که در مجاورت جاده کلیبر - عاشقلو (مسیر عباس آباد- آینالو - وایان) قرار گرفتهاند، عبارتند از قلعه بابک، دره مکیدی و آینالو.
آنچه در منطقه حفاظت شده آینالو اهمیت فراوانی دارد ایجاد امکانات مناسب برای گردشگران است. از جمله این امکانات وجود کانکسهای اقامتی است. سه چهار عدد کانتینر توسط سازمان میراث فرهنگی و گردشگری به اینجا آورده شده که به صورت رایگان جهت استفاده در اختیار مسافران قرار میگیرد.
در این رابطه یکی از کارشناسان محیط زیست میگوید: با توجه به اینکه منطقه آینالو محل اجرای طرح احیای نسل مارال است همواره مورد بازدید گردشگران زیادی قرار میگیرد.
متاسفانه این گردشگران به خاطر عدم رعایت اصول بهداشتی منطقه آینالو را به مرحله تخریب رسانده اند.
یکی از راههای دسترسی به آینالو از طریق جاده پارس آباد - جلفا میباشد. راههای منتهی به منطقه حفاظت شده آینالو نواری سبزرنگ از درختان و درختچههای بلند قامت میباشد.
جاده آینالو از طرف عاشقلو تماماً آسفالت هست فقط مسیر فرعی به خود آینالو که حدود یک و نیم کیلومتر است خاکی است ولی از طرف کلیبر تا روستای اسکلو آسفالت و بقیه مسیر خاکی است.
لازم به توضیح است که روستای تاریخی وایقان هم در همسایگی این منطقه قرار دارد.متاسفانه سرویس بهداشتی موجود در این مکان چندان مناسب نمیباشد.
این محدوده بخش بسیار کوچکی از منطقه حفاظت شده ارسباران است. منطقه حفاظت شده ارسباران با وسعت 72 هزار هکتار در کنارههای جنوبی رود ارس در شهرستان کلیبرواقع شده وبه عنوان مکان ذخیرهی بیوسفردریونسکو به ثبت رسیده است و از ارزشهای خاص گیاهی و جانوری برخوردار بوده و جاذبه گردشگری طبیعی ، تفریحی و آموزشی ویژه ای دارد.
منابع:
http://www.farsnews.com/printable.php?nn=13930101001190
http://anaj.ir/news/pages/26386
http://nasrnews.ir/news/tabid/243/ArticleID/13881
http://www.negahmedia.ir/media/show_video/5328
http://bahare-tabiat.blogfa.com/post-35.aspx
http://arasvt.ir/MainFa.aspx?p=69&tiuid=0468289f-87b8-40c7-b6cc-08a0225b625b
http://bollour.blogfa.com/cat-5.aspx
http://tabrizoffroaders.blogsky.com/1393/02