غار بیشابور یا شاپور در شهرستان
کازرون ( مهمترین پایتخت ساسانیان ) در ارتفاع حدود ۸۰۰ متری از سطح زمین در نزدیکی
تنگ چوگان واقع شده است.
تنگ چوگان دره ای زیبایی است که ئر مجاورت این غار منحصر به فرد قرار دارد.
این غار بر روی دیواره کوهی که دشت
تنگ چوگان را به شکل نیم دایره در بر گرفته قرار دارد.
غار شاپور از غارهای تاریخی بسیار پراهمیت
ایران است. به نظر میرسد غار قبل از دوران ساسانیان از مکانهای مذهبی و آیینی ساکنان آن منطقه بوده و به مانند غار باباجابر و نیاسر مراسمی در آن جا انجام میشده است.
از آن جا که اردشیر و شاپور اول روش وحدت مذهبی را میان مردم اجرا میکردند، از این رو اردشیر برای محو اعتقادات گذشته مردم منطقه نیاسر، آتشکدهای بزرگ هم جوار غار نیاسر میسازد و شاپور هم دستور ساختن مجسمه اش را درون این غار میدهد.
پژوهش باستان شناسی بیشتر در هر دو غار، مسئله را روشن خواهد ساخت.
شاپور یکم فرزند اردشیر بابکان بنیانگذار
سلسله ساسانی بود و 30 سال در
ایران پادشاهی کرد. در زمان او مرزهای
ایران ...مشاهده کامل متن گسترش یافت و او توانست امپراتوری بزرگ ساسانی را با قدرت و شوکت نگهداری کند.شاپور اول چه در جنگ و چه در صلح پادشاه موفقی بود.
در ورودی غار مجسمه باشکوه شاپور که از یک ستون چکیده غولپیکر که در این غار وجود داشته تراشیده شده و با وجود گذشت ۱۷۰۰ سال همچنان استوار میباشد و تنها مجسمهٔ باقیمانده از دوران باستان است که حدود ۷ متر ارتفاع دارد.
دیوارههای ورودی تنگه پوشیده از نقش برجسته هایی تراشیده شده بر روی سنگ هستند که هر یک بخشی از تاریخ دوره ساسانیان را به نمایش گذاشته اند.
غار از چند بخش تشکیل شده است: بخش اول نسبتاً هموار است و با طولی حدود ۸۰ متر به لبه پرتگاهی منتهی میشود. دو طرف دیوارهای این بخش را حجاری و صاف، و گویا برای کندن نقشهای برجسته و یا نوشتن آماده کرده بودند که نیمه تمام ماندهاند و بر روی تاقچههای بزرگ آنها چیزی به چشم نمیخورد.
در سمت چپ انتهای این بخش دو آب انبار به فاصله ۵/۰ متر از هم در داخل سنگ کندهاند که هر یک حدود یک متر عمق دارد.
ابعاد یکی ۴×۳ متر و دیگری ۵/۱×۲ متر است و هر دو پلهای برای دسترسی به آب دارند. آبی که از سقف به کف غار میچکیده در این حوضها جمع میشده و نیاز ساکنان را تأمین میکرده است.
در سمت چپ آب انبارها یک آبشار سنگ زیبا و در پشت آن زیباترین چکنده و چکیدههای بزرگ به چشم میخورند.
سپس گودالی بسیار بزرگ به قطر تقریبی ۱۰۰ متر، که نسبت به کف تالار اول حدود ۳۰ متر عمق دارد، قرار دارد که بیننده را به یاد دریاچهای خشک شده میاندازد.
برای ورود به انتهای غار باید از پرتگاه بگذریم و با صعود از سربالایی گودال وارد دالان نسبتاً وسیع دیگری شویم. در انتهای سمت چپ گودال، محلی مسطح قرار گرفته که بخشی از آن دست ساخته است و گویا محل ذبح قربانی و اجرای مراسم بوده.
سقف غار در این تالار حدود ۴۰ متر و بلندترین فضای آن است. با گذر از این تالار وارد دالانی وسیع میشویم که تا انتهای غار ادامه دارد. طول غار از دهانه تا انتها حدود ۴۵۰ متر است.
غار دو شعبه دیگر دارد که از چندان وسعیت برخوردار نیستند.
مسیر دسترسی به غار بیشابور
از شیراز باید بروید تا دشت ارژن (جادهی زرد). از آنجا دو انتخاب دارید: یا جادهی قدیم کازرون را (آبی) بگیرید و بروید تا بیشاپور (بالون زرد).
یا از جادهی جدید (قرمز) بروید تا کازرون و از آنجا به طرف شمال تا بیشاپور.
از هر راهی که به بیشاپور رسیده باشید، بعد باید وارد تنگ چوگان شوید (سبز) و حدود پنج کیلومتر برانید تا روستای «کشکولی» که ماشین را پارک میکنید و آماده میشوید برای کوهپیمایی.
«کشکولی» نام یکی از طایفههای ایل قشقایی است و اهل روستای پای غار هم عضو همین ایلاند.
جادهی جدید کازرون هم پهنتر و امنتر و خلوتتر از جادهی قدیم است و هم چشماندازهای زیباتری دارد.
به علاوه که از کنار دریاچه پریشان هم رد میشود و اگر وقتش را داشته باشید میتوانید بازدید از دریاچه را هم توی برنامهتان بگذارید.
فاصله از جاده قدیم 110 کیلومتر و از جدید 140 تا است.
منبع :http://www.ganjei.com/
http://www.yjc.ir/
hamshahrionline.ir
fa.wikipedia.org/wiki