آدرس : این کاروانسرا در فاصله 35 کیلومتر از کازرون و در مسیر جاده قدیم کازرون به شیراز واقع شده است.
"
کاروانسرای میان کتل " در 35 کیلومتری شهرستان
کازرون ، در منطقه " دشت برم " ، و 5کیلومتر پس از روستایی برم بر بلندای یک تپه مشرف به دشت ، به عنوان تنها کاروانسرای سنگی
ایران در دشت برم قرار دارد.
اهالی منطقه با توجه به اینکه شاه عباس صفوی در سراسر کشور کاروانسراهایی را ساخته است ، به این کاروانسرا ، "
کاروانسرای شاه عباسی " نیز میگویند. این کاروانسرا به شکل مستطیل و در مساحتی حدود 3500متر مربع بنا شده که 2500متر مربع آن شامل زیربنای حجرهها در اطراف حیاط
مرکزی میشود.
مهمترین ویژگی این کاروانسرا استحکام آن میباشد که این استحکام را مدیون ساخته شدن با مصالحی همچون سنگ مالون است.
کاروانسرای میان کتل تماماً از سنگ مالون ( مارن ) ساخته و پرداخته شده است.
لازم به ذکر است که از این سنگ علاوه بر نمای بیرون در تزئینات داخلی بنا نیز بهره برده اند ، که از جمله آن میتوان به اغلب طاقچههای گچبری شده و ناودانهای سنگی و نیز در سنگبری زیبای
...مشاهده کامل متن ورودی کاروانسرا که به شکل نوع خاصی از ترنج ایرانی میباشد ، اشاره کرد.
قدمت کاروانسرای میان کتل به دوران صفویه باز میگردد و در زمان نادر شاه افشار به علت رونق بندر بوشهر به عنوان یک بندر نظامی ، این کاروانسرا بسیار مورد استفاده قرار میگرفت که یکی از دلایل این استفاده زیاد ، امنیت بالای این کاروانسرا کوهستانی بوده است ، زیرا که دارای یک در ورودی میباشد که این درب در ضلع جنوبی کاروانسرا واقع شده و توسط برجک نگهبانی مشرف به دشت حفاظت میشده است.
لازم به توضیح است که کاروانسرای شاه عباسی به صورت چهار ایوانی با حیاط مرکزی طراحی شده و در مرکز اضلاع شرقی و غربی دو حجره بزرگ و همچنین دو حجره کوچک در هر دو سوی این قسمتها قرار دارد.
در اضلاع شمالی و جنوبی نیز چهار حجره کوچک ساخته شده است. همچنین اصطبل نگهداری احشام نیز در بخش جنوب غربی قرار داشته که از طریق دالانی وسیع به محل درب ورودی کاروانسرا متصل میشده است.
:" میان کتل " دارای آب انباری نیز در ضلع شمالی اش با حوضچه ای تمام سنگی میباشد.
سالها بعد کاروانسرای میان کتل ، توسط " مشیر الملک " بازرگان معروف فارس در دوران قاجاریه ، مورد مرمت و تجدید بنا قرار گرفت.
گفتنی است کاروانسرای میان کتل پانزدهمین اثر تاریخی شهرستان کازرون میباشد ، که در سال 1379 و با شمارهی 3668 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید .
منبع :
http://fa.wikipedia.org
kazeroonfars.blogfa.com
http://www.mehrnews.com
http://www.kazeroonnema.ir