گورستانی خاموش و مرموز در دل روستای باستانی تیس واقع در جنوب شرقیترین نقطه
ایران، استان
سیستان و بلوچستان، شهر
چابهار قرار دارد که بسیار رمزآلود است.
روستایی باستانی با قدمتی حداقل 2300 ساله که در آن
اعتقادات و باورهای مردم بلوچ با راز آمیزی و سکوت ژرفناک طبیعت آن و آثار باستانی بر جای مانده پیوند خورده است و گورستان جن که بلوچها به آن " جن سنط " میگویند یکی از این رازهاست.
قبرها در کنار هم بر روی سطحی صخره ای حفر شده اند.
حفر این گورها بر سطح سنگی حیرت و پرسش بازدیدکنندگان را بر میانگیزد . چه کسانی این گورهارا حفر کرده اند؟ چرا سطح سنگی را برای حفر انتخاب کرده اند؟ این گورها با چه وسیله ای حفر شده است؟ در پاسخ به این پرسشها مانند این گورستان جز سکوت و خاموشی چیزی نمیشنویم.
شاید به دلیل حفظ مردگان و در گذشتگان از گزند جانوران و خورندگان زیر زمینی اجساد، رنج کندن سنگ را بر خود هموار میکردند و گورها را اینچنین میساختند.
شاید برای احترام به مردگان بوده و شاید هم باور مردم محلی درست باشد که " این گورها متعلق به جن هاست.
آنها مردگان خود را در حصار این سنگها دفن کرده اند، شب که میرسد، جنها بر سر گور از دست
...مشاهده کامل متن رفتگان خود حاضر میشوند و به مویه و مرثیه سرایی مشغول میگردند.
هر کس که شبانگاه گذرش بر این گورستان بیفتد، مورد نفرین جنها قرار میگیرد و با عذابی سخت بعد از چند روز میمیرد."
بشر امروزی با وسایل ابتدایی به دشواری توانایی حفر این گورها را بر روی سطح سخت سنگی دارد. شاید به همین دلیل است که مردم محلی حفر این گورها را به نیرویی مافوق بشر نسبت میدهند.
این گورستان بر تپه ای کم ارتفاع مشرف بر روستای تیس و در پای کوه پیل بند قرار گرفته است. در کنار این گورستان که به قبرستان شماره یک تیس مشهور است، قبرستان امروزی مردم روستا قرار دارد.
اما گورهای این گورستان بر سطح خاکی نرم حفر میشوند. مردم روستا اگرچه درگذشتگان خود را در این گورستان به خاک میسپارند اما مراقبند که شب گذرشان به گورستان جنها نیفتد!
قبرستان شماره ۱ تیس مربوط به سدهٔ ۴ ه.
ق. تا دوره صفوی است و در شهرستان چابهار، بخش مرکزی، دهستان تیس، ۳۰۰ متری غرب روستای تیس، جنوب قلعه پرتغالیها واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۳ آبان ۱۳۸۶ با شمارهٔ ثبت ۱۹۷۶۹ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
لازم به ذکر است که محوطه قبرستان جن تپه ۲ مربوط به دورانهای تاریخی پس از اسلام است و در شهرستان بوئین زهرا، بخش اّوج، روستای حصار واقع شده است.
منبع :http://www.fardanews.com/
www.mashreghnews.ir
www.irinn.ir/news/70980
tnews.ir/news/A11A34129540.html
www.tabnak.ir