تالاب بین المللی
خلیج گواتر و حور با هو مجموعه ای از سیتمهای آب شامل رودخانه ، حور و خلیج است که با مساحتی معادل 75 هزار هکتار در سال 1378 در فهرست تالابهای بین المللی
رامسر قرار گرفت.
این تالاب در 85 کیلومتری چاه
بهار، در جنوب شرقی بلوچستان ودر نزدیکی مرز
ایران و پاکستان و قرار دارد و جزو تالابهای دریایی – ساحلی طبقه بندی شده است این تالاب بین المللی
خلیج گواتر شامل 60 کیلومتر طول رودخانه " باهو
کلات" ، حور و
خلیج گواتر است .
این تالاب از نظر وجود جنگلهای حرا پرندگان آبزی اهمیت ویژه ای دارد بعلاوه یکی از شاخصهای زیستی این تالاب غربیترین نقطه زیست تمساح پوزه کوتاه در آسیا میباشد که اهمیت آن را دو چندان کرده است .
بعلاوه در امتداد رودخانه باهو
کلات پوشش گیاهی متنوعی دیده میشود که نقش اکولوژیکی مهمی در کاهش سرعت سیلابها وجلوگیری از اثرات تخریبی سیلهای
رودخانه سرباز و طوفانهای دریایی دارد .
پوشش گیاهی منطقه
میانه ...مشاهده کامل متن راه بعد از چابهار – انجیر معابد – درخت شیریش – درخت چش ( با شاخههای بسیار مرتب و سبز و چوب محکم و خراب نشدنی) میباشد. درختان کهور آمریکایی در کنار کهور جنوب ایران خود نمایی میکرد .
کهور آمریکایی بر خلاف کهورهای جنوب کشور کوتاه بود و پر شاخ و برگ و گسترده. دامداران ومحیط بانان آنجا معتقدند که با گستردگی آنها علف برای چرای احشام کم خواهد شد و این گونه غیر بومی را برای این منطقه چندان مناسب و مطلوب نمیدانستند.
فقط منابع طبیعی از کاشت این نوع درخت حمایت میکند .
به گفته اهالی منطقه سد پیشین 9سال پیش احداث شده . ابتدا آب منطقه کم شد بعد دهانه سد را باز کردند ( بخاطر تمساحهای پوزه کوتاه و ادامه حیات آنها ) –گفته میشود این تمساح در رودخانه باهوکلات و برخی انشعابان آن دیده شده است .
طول تمساح هایی که دیده شده به کمتر از 3 متر میرسد .
کارشناسان محیط زیست میگویند این گونه ارزش ملی و بین المللی دارد و در سطح جهانی نیز آن را نادر و در معرض خطر انقراض اعلام کرده اند از این گونه جمعیت اندکی نیز در پاکستان و هندوستان است .
بارانهای موسمی با شدت بسیار زیاد از ویژگیهای آب و هوایی این منطقه وسایر نقاط سواحل عمان و خلیج فارس است .
رودخانه سرباز در منطقه باهو کلات از کوههای بیرک در بالای سد( پیشین ) سرچشمه میگیرد. نام رود خانه سرباز است و پایین سد به نام باهوکلات معروف است .
چشم انداز این منطقه از رودخانه سرباز (باهو کلات ) ، تلفیقی است از سواحل رودخانه ای و اراضی تالابی با تالابهای کوچک متعدد که احتمالاٌ این چشم انداز در سالهای پر آبی و کم آبی قابل تغییر است ( بزرگتر شدن این تالابها و یا کوچکتر شدن آنها است ) گیاهانی چون نی و لویی اطراف تالاب را گرفته در قسمتهای مصبی آن، جنگل حرا و جود دارد، که گفته میشود این جنگلها وسعتی بیش از 200هکتار را دارا میباشند .
قابل ذکر است که هر چه از رودخانه دور شویم پوشش گیاهی منطقه کم و حتی فاقد پوشش میشود.
گیاهان اطراف تالاب : کهور – کنار – خرزهره – لویی و نی و کرچک است . گیاهی در کنار تالاب آزادی در مسیر رود باهو کلات دیدیم که برگهای پهن و گوشتی و گلهای بنفش مجتمع دارد .
برگهایش به گفته محلیها سمی است به آن شمس استبرق میگویند .
گفته شده است که در این تالاب بیش از 40 گونه پرنده تا کنون شناسایی شده است که 13 گونه آن بومی و بقیه مهاجر هستند . از پرندگان این منطقه میتوان به گیلانشاه بزرگ و گیلانشاه حنایی و حواصیل هندی – عقاب ماهیگیر – بالابان – هوبره ، مینا و سارکپه چشم سفید اشاره کرد
به علت وجود سواحل شنی حضور تعداد زیادی از لاک پشتهای دریایی برای تخم گذاری در این منطقه به ثبت رسیده که شامل لاک پشت عقابی است ولی ما ندیدیم چون فصل مناسبی برای دید ن آن نبود .
مزارع پرورش میگو نظیر آنچه که در تالابهای شمالی نیز دیدیم ، اینجا نیز دیده میشد که یکی از تهدیدهای جدی این تالاب شگفت انگیز است .
منابع :
http://www.earthwatchers.org/
http://www.newholidays.ir/
http://www.tebyan.net/
http://www.magiran.com/