منطقه حفاظت شده بیجار با وسعتی بالغ بر 2300 هکتار به عنوان مهمترین زیستگاه طبیعی استان
کردستان و نگین سبز بام
ایران در 18 کیلومتری شمال
بیجار در اراضی صلوات آباد واقع شده است.
اقلیم
منطقه حفاظت شده بیجار دارای آب و هوایی نیمه خشک است و به علت ارتفاع زیاد منطقه نسبت به سایر مناطق استان
کردستان، اختلاف درجه حرارت سردترین روز سال با گرمترین روز سال به ۷۹ درجه سانتی گراد میرسد.
حداقل دما در منطقه مربوط به بهمن ماه با ۳۸ درجه سانتی گراد زیر صفر و حداکثر آن مربوط به ماههای تیر و مرداد با ۴۱ درجه سانتی گراد بالای صفر بوده است.
این منطقه به دلیل قرار گرفتن در میان
سلسله ارتفاعات و تحت تاثیر جریانهای رطوبتی،از ریزشهای جوی مناسبی برخوردار بوده و تعداد زیادی چشمههای دائمی و فصلی در آن دیده میشود.
دره کمتاران، قزل اوزن، سید شهاب، حاج زاغه سی، وال و
قم چقا درههای مهم منطقه میباشند.
منطقه حفاظت شده بیجار به لحاظ تشکیلات اجرایی برای
...مشاهده کامل متن حفاظت دارای سه پاسگاه شامل یک واحد سرمحیط بانی در روستای صلوات آباد و دو واحد محیط بانی در روستای چشمه سنگین و قم چقای میباشد.
از مهمترین آثاری که در داخل منطقه حفاظت شده قرار گرفته اند،قلعه قم چقا،دره پادشاهان،پل و روستای تاریخی صلوات آباد،کتیبه باستانی دره آسیابان و قلعه چشمه سنگین است.
منطقه حفاظت شده بیجار از لحاظ حیات وحش غنی بوده و تودههای مختلف پستانداران ، پرندگان،خزندگان و انواع ماهی در این منطقه وجود دارد.
این منطقه در سنوات گذشته زیستگاه آهو بوده است که نسل آن در این منطقه منقرض شده است.
جمعیت زیادی از خانوادههای مختلف پرندگان در منطقه حفاظت شده بیجار زیست میکنند,بر اساس اطلاعات موجود مربوط به مشاهدات پراکنده کارشناسان تاکنون ۸۵ گونه متعلق به ۲۲ خانواده از پرندگان در این منطقه شناسایی شده اند.
از پرندگان شاخص منطقه میتوان از عقاب طلایی ، لیل، بالابان، شاهین، کبک، باقرقره و … نام برد.
از مهمترین حیوانات موجود در این منطقه میتوان قوچ،میش ارمنی،آهو،خرس قهوه ای،گراز،گربهی وحشی و انواع پرندگان را نام برد.
در منطقه حفاظت شده بیجار دو رودخانه قزل اوزن و قم چقا محل مناسبی برای زیست، تخم ریزی و تغذیه آبزیان به خصوص ماهیان به شمار میروند.
سیاه ماهی معمولی، سیاه ماهی خالدار، عروس ماهی، سس ماهی کلفت لب، سس ماهی معمولی، ماهی اسپله، ماهی کولی، لاک پشت آبی، مار آبی، خرچنگ گر مهمترین گونههای آبزی مشاهده شده در منطقه هستند.
در حال حاضر ۱۳۷ گونه گیاهی در منطقه حفاظت شده بیجار شناسایی شده است. گونه گیاهی پرانگوس یا به زبان محلی جاشیر از گونههای گیاهی تازه شناسایی شده منطقه حفاظت شده بیجار است.
در کل تیپ گیاهی غالب منطقه تیپ مرتعی است ولی در این منطقه به صورت پراکنده پوششهای درختچه ای نظیر بادام، آلوچه وحشی، دافنه و سراسوس نیز مشاهده میگردد.
بادام کوهی،درمنه،گون،آویشن،بابونه،بوماداران و کاکوتی از پوششهای گیاهی معروف این منطقه هستند.
هدف از ایجاد این منطقه ،تکثیر گونههای در معرض خطر انقراض،انجام تحقیقات در زمینه تنوع زیست ،فرهنگ سازی و آموزش زیست محیطی و توسعه اکوتوریسم است.
این منطقه جزء جاذبههای گردشگری دیار بیجار گروس است و بازدید علمی دانش آموزان و دانشجویان از سایت تکثیر حیات وحش نیز قابل توجه است.
منبع:
http://www.iew.ir/1391/06/14/1568
http://www.bijarbameiran.com/index.php/Rss/2517
http://bijar-garos.blogsky.com/1389/10/14/post-23/
http://www.negahmedia.ir/media/show_video/24249