محله باستانی سورو در شهر بندر عباس در بخش
مرکزی از توابع شهرستان بندر عباس در استان
هرمزگان واقع شده است و یکی از نقاط دیدنی استان
هرمزگان در جنوب
ایران میباشد .
محلهٔ سورو در غرب شهر
بندرعباس قرار گرفته است . از این محله تعداد زیادی سکههای مربوط به دوران مختلف به ویژه دوران ساسانی، صفویه و قاجاریه کشف شده که امروزه در موزه
بندرعباس نگهداری میشود.
از سکههای کشف شده چنین بر میآید که ملوک هرمز صاحب ضرابخانه بودهاند و به غیر از مسکوکات مس و نقره، مسکوکات طلا هم ضرب میکردهاند. درسال هزار و نهصد و بیست و پنج، تعداد شصت و چهار سکه طلا ضرب ملوک هرمز و جرون در قریه گودو کشف شدهاست.
بندر سورو که امروزه محله ای در بندر عباس میباشد ، از
دوره هخامنشی مسکونی بوده و همچنان رونق دارد ، علت توجه بازرگانان آن زمان به این بندر و قریه کوچک دو دلیل اصلی داشت ، یکی به دلیلنزدیکی به هرمز و دیگری در مسیر راه تجاری
فارس به هرمز واقع بود به همین دلیل اهمیت خود را در دورههای پس از این نیز از دست نداد.
ایرج افشار
...مشاهده کامل متن سیستانی در کتاب هرمزگان ( شناخت استان هرمز گان ) اینطور نوشته : شهر بندر عباس از روزگاران قدیم دارای نام هایی همچون گاملاو ، کاماراو ، گامبری ، گمبرون ، گامرون، گمرو و جرون بوده است .
بندر عباس در محل یا نزدیک ابادی ماهیگیری بنام شهرو ،سورو، تهرو .......... قرار داشت در اوائل سده هشتم هجری قمری ، که نام جزیره کنونی هرمز از جرون به هرمز تعغیر یافت ، نام جرون بهشهرو ( سورو) داده شد .
همچنن در ادامه اینطور آمده : در دوران اشکانی نیز خلیج فارس ، از جمله بندر عباس از جایگاه خاصی برخوردار بوده است در روزگار ساسانی ، این ناحیه از مراکز مهم داد و ستد و بازرگانی محسوب میشد .
در اثر کاوش هایی که در اسکله سازی سورو انجام گرفته ، چندین سکه نقره دوران ساسانی کشف شده است .
در شمال محله سورو در گذشته نه چندان دور نخلستان بزرگی قرار داشت که شامل هزاران نخل میشد والبته انواع درختان دیگر از جمله کنار ، کرت ، کهور ، گز ، خرگ نیز در این نخلستان وجود داشت .
تابستانها مردم سورو به مدت سه ماه در این نخلستانها به سر میبردند ، مغ بالا ، مهفوز ، سندلی ، کلو کربه نخلستانهای مختلف سورو تشکیل میدادند ، متاسفانه در اواخر دهه چهل برای بنای منازل مسکونی پرسنل نیروی دریایی و اداره بندر ، این نخلستان از بین رفت .
در سال هزار و سیصد و سی و چهار در بررسی محل مناسب برای ایجاد اسکله جدید بندر عباس ، کارشناسان خور چلو در منطقه سورو را با توجه به عوامل طبیعی و تاریخی ، محلی مناسب برای اولین اسکله مدرن بندر عباس در نظر گرفتن و در آبان سال هزار و سیصد و چهل و شش بنای اسکله سورو اغاز گردید.
زمانی که اسدالله علم وزیر در بار شاه برای افتتاح کار اسکله عازم خور چلو بود ، هزاران نفر از مردم سورو با ایجاد طاق نصرت و تجمع در اطراف جاده اسکله که از وسط نخلستانهای سورو میگذشت ، به شادی و پایکوبی پرداختند و از اینکه بندر سورو دوباره اهمیت تاریخی خود را باز یافته خوشحال بودند .یکی از شاعران و نوازندگان محله سورو بنام احمد شاعر ( احمد لنگو ) در همین رابطه شعری سروده بود و با موسیقی اجرا میکرد و بچهها او را همراهی میکردند .
این اسکله تا مدتی بنام اسکله سورو یا اسکله جدید خوانده میشد ولی بعد از انقلاب ، اسکله سورو به اسکله شهید باهنر تعغیر نام داده شد .
حضور اقوام مختلف در منطقه سورو قوم فارس ، هندی ، عرب و افریقایی به فرهنگ منطقه تنوع خاصی داده است . انواع زری دوزی شک بافی ، وددو دوزی ، بادله ذوزی ، گلابتون دوزی از کارهای مهم دستی در سورو میباشد که زیبای بخش لباس بندری هستند .مراسم حنا بندان در عروسیها و حنای دست عروس در محله سورو دارای زیبای خاصی میباشد.
منابع :
http://fa.wikipedia.org/
http://suru.blogfa.com/
www.suru.ir
news.asrgardesh.com