قلعه بندبن با برجی به ارتفاع دوازده متر در روستای زیبا و کوچک بندبن در منطقه قاسم آباد شهرستان
رودسر واقع شده و گنجینه ای زیبا از آثار باستانی استان
گیلان به شمار میآید که بی شک نظر هر گردشگری را به سوی خود جلب میکند.
بندبن، روستایی زیبا و تاریخی است که در آن قلعه ای سنگی، متعلق به دوران باستان وجود دارد و قدمت آن به صدها سال پیش باز میگردد که ساکنان این نقطه جغرافیای از آن به عنوان قلعه دفاعی در برابر حملات دشمنان دریایی خود استفاده میکردند.
در زیر این قلعه، راه ها، راهروها و دالان هایی برای تردد وجود داشته که نقشه زیرزمینی آن در حال حاضر موجود نمیباشد، در معماری این قلعه از مواد و ترکیبات خاص و کم نظیری استفاده شده که با وجود رطوبت شدید هوا در حاشیه جنوبی دریاچه خزر، آن را تا به امروز پابرجا نگه داشته است.
معماری بی نظیر قلعه بندبن موجب شگفتی کارشناسان یونسکو شده است. معماری بی نظیر در کنار زیبایی چشم انداز قلعه، شگفتی کارشناسان یونسکو را سبب شده، زیرا در ساخت این قلعه، از ترکیب خاصی از زرده تخم مرغ و ساروج به منظور استحکام میان سنگها به کار رفته است.
برج موجود، بخشی از یک قلعه بسیار بزرگ بوده که برج نگهبانی آن در بخش جنوبی قلعه و مشرف بر دهکده بندبن، هنوز نیز کاملا سالم به جا مانده است.
این برج سنگی، به
...مشاهده کامل متن قطر چهار و نیم متر، هشت سنگ انداز سالم دارد. از خود قلعه جز یک دیوار سنگی با ملاط گچ به طول پنج متر و پهنای صد و بیست سانتیمتر چیز دیگری باقی نمانده و بخش شمالی آن توسط جویندگان گنج و غارتگران آثار باستانی ویران شده است.
در جبهه خاوری، درب قلعه به ارتفاع یک متر هنوز پا برجاست.
برج بندبن در فاصله هزار متری روستای بندبن دهستان اوشیان از توابع بخش چابکسر شهرستان رودسر در پنج کیلومتری غرب جاده رشت – چالوس بر بلندای کوهی صخره ای قرار دارد.
این برج در نزد اهالی منطقه به "دُزبن"،"دِزبن" و "بندبن" شهرت دارد.
دسترسی به قلعه از راه شهر رودسر به روستای بندبن میسر است، باید وارد باغات مرکبات بندبن شد و با طی یک کیلومتر به برج رسید.
منوچهر ستوده در این باره نوشته: "بنایی که مکنزی از آن یاد میکند برجی تنها نبوده بلکه قلعه نسبتا بزرگی بوده که بر پوزه کوهی، مسلط بر دهکده بندبن ساخته شده است."
قطر دیوار این برج از کف تا بالا، بین صد تا صد و هفتاد سانتی متر میباشد، ارتفاع برج از کف اصلی در حدود هفت متر میباشد و هشت سنگ انداز سالم دارد، در ضلع شمالی این برج دیوار سنگی به طول پنج متر و ارتفاع بین یک متر تا شصت سانتی متر باقی مانده است.
از ضلع جنوب غرب به شمال شرقی، دیواری به طول نه متر به ارتفاعی بین چهار تا دو متر دیده میشود، روی این دیوار درختان زیادی روئیده شده است، ضخامت این دیوار بیش از یک متراست.
قلعه بندبن از سه جهت شیب و پرتگاه دارد و تنها راه دسترسی به آن ضلع غربی است، این برج دایره وار را با کشیدن دیوارهای قطور از سنگ و گچ تقویت کرده اند. برج اصلی، در منتهی الیه سمت غربی این دیوارها قرار دارد که تاسیسات و ملحقات قلعههای مسکونی و نظامی بزرگ را ندارد.
با توجه به موقعیت برج که دریای کاسپین، منطقهی بندبن و چایجان را میتوان از آنجا زیر نظر گرفت، برج برای دید بانی و راهداری مورد استفاده بوده است.
منابع :
http://fa.wikipedia.org/
http://www.chaboksar.com/
http://chn.ir/
http://rudsar-iran.blogfa.com/
http://arian260.blogfa.com/