موزه جانورشناسی کرج که در آن جانوران و حشرات خشک شده زیادی نگاهداری میشوند از غنیترین موزههای حشره شناسی کشور است.
این موزه در سال 1309 توسط دکتر جلال افشار، استاد گروه گیاهپزشکی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی
تهران در
کرج پایه گذاری شد.
50 هزار نمونه حشره ، پنج هزار نمونه کنه و انواع جانوران بومی و غیر بومی که برخی از آنها مانند زرافه ، ببر بنگال و کرگدن جزو نمونههای منحصر به فرد و نادر جانوری هستند، در این موزه نگهداری میشود.
آزمایشگاههای آموزشی، پژوهشی، اتاق تاکسیدرمی، عکاسخانه و کتابخانه تخصصی نیز از دیگر بخشهای این موزه است. به اعتقاد یکی از کارشناسان هیات آلمانی موزه جانورشناسی ارفورت
آلمان ،برخی از نمونه حشرات
موزه جانورشناسی کرج مانند مجموعه کنهها از مجموعههای حشرات موزههای اروپا کاملتر است .
وی در جریان بازدیدش از
موزه جانورشناسی کرج در سال ٨٧ میگوید:جای شگفتی است که
موزه جانورشناسی کرج به رغم کمبودها وکاستی ها، توانسته است این نمونههای ارزشمند را جمع آوری و نگهداری
...مشاهده کامل متن کند.
این کارشناس خاطرنشان کرد: شیوه نگهداری نمونههای حشرات در موزه جانورشناسی کرج با موزههای اروپا متفاوت است اما لازم است تغییراتی در سامانه نگهداری این نمونههای ارزشمند ایجاد شود.
وی افزود: این موزه بشدت از نظر چاپ، انتشار، تهیه و ثبت نمونههای حشرات در محدودیت است، درحالیکه تحقیقات ما در خارج از محدوده جانورشناسی آلمان ادامه دارد و مثلا ما نمونههای جانوری هیمالیا را نیز تهیه کردیم ، اما تحقیقات این موزه منحصر در منطقه جغرافیایی ایران است .
در این موزه میتوان چیزهای جالبی از کبد گوسفند تا ماهیهای مرکب خلیج فارس، مرجان ها، ستارههای دریایی، انواع کنه، پروانه، رتیل، کرمهای روده در انسان و حیوان (مانند کرم کدو و آسکاریس) ، انواع پرندگان و چرندگان و حتی قدیمیترین سمپاش فلزی ایران را یافت.
هوبره، کالائوس، خرس بور، شیر، کفتار، میمون تنبل، طاووس ، یوزپلنگ ایرانی و انواع جانوران بومی و غیر بومی که برخی از آنها مانند زرافه ، ببر بنگال و کرگدن جزو نمونههای منحصر به فرد و نادر جانوری هستند، در این موزه نگهداری میشود.
در گوشه ای از این موزه نیز ماکت جالبی از صدها ملخ و عروسکهای کوچک به شکل انسان وجود دارد که تاریخچه مبارزه با ملخ را روایت میکند.
این ماکت نشان میدهد که چگونه بشر اولیه در ابتدا با جهالت و استفاده از خرافهها سعی در نابودی ملخها داشتند تا محصولات کشاورزی خود را حفاظت کنند و سپس به روشنایی و علم دست یافته است.
در گوشه ای دیگر از این موزه مرغهای خشک شده (از جوجه تا یک مرغ بالغ) به ترتیب نمایش داده شده و در حقیقت مراحل مختلفی را که یک مرغ در دوره نشو و نمای خود طی میکند، بازسازی شده است.
خرسی که دستش را در ظرف عسل فرو برده و یا پلنگی که بر بلندای صخره ای گویا برای شکاری کمین کرده است، حس قرارگرفتن در طبیعت بکر را به انسان القا میکند.
علاوه براین 50 هزار نمونه حشره و پنج هزار نمونه کنه این موزه را به غنیترین موزه حشره شناسی کشور بدل کرده است. وی در جریان دیدارش از این موزه میگوید:جای شگفتی است که موزه جانورشناسی کرج به رغم کمبودها وکاستی ها، توانسته است این نمونههای ارزشمند را جمع آوری و نگهداری کند.
منبع :
http://alborz.irib.ir/