این روستا در 32 کیلومتری جنوب باختری شهرستان کتول واقع شده است که از شمال به روستای پایین چلی واز جنوب غربی به روستای نرسو و از مشرق به
روستای افراتخته محدود میشود .ارتفاع این روستا از سطح دریا 1800متر میباشد.تاریخ تأسیس این روستا به سالهای 1140 تا 1145 ه .
ق باز میگردد(تقریباً 500سال). نام این روستا را شخصی به نام«عبدالحسین کمال غریبی » بنیاد گذارد و « ملک حسین الازمنی » نیز در عمران و آبادانی روستا نقش بسزایی داشته است.با روی کار آمدن حکومت قاجار در
ایران خوانین معروف به کتولی به دلیل خدمات شایسته به قاجار مقام سرکردگی و کلانتری کتول را به خود اختصاص داده بودند و از این روستا به عنوان ییلاق استفاده میکردند چنانکه محمد صادق خان کتولی در سالهای 1233-1289 ه.ق پس از رویارویی با شورش سراسری اهالی کتول در مقابل آنان روستای یادشده را به عنوان ییلاق خویش برگزید.پس از این گزینش روز به روز بر اعتبار و شوکت آبادی که خود بر «کوتل کپوکی»واقع گردیده افزوده شد.
روستای بالا چلی در شورش سال 1327ه . ق که بر ضدعلی محمد خان کتولی انجام گرفت شاهد شکست دیگر خوانین کتولی که تلاش میکردند تا از ورود خروج کنندگان به آبادی جلوگیری نمایند بوده است.
روستای بالاچلی از نظر طبیعی بین دو نهر به نامهای «طول گذر» و « اردوهه» قرار
...مشاهده کامل متن گرفته است و به دو بخش بالایی و پایینی تقسیم میگردد. روستای بالا چلی به سبب ساختار نوین خود از آثار تاریخی وقدیمی نشانی ندارد.
در روستای بالا چلی تیره هایی از طوایف گوکلانی ، شکری ، حسینی و خوانین کتول در حال حاضراز این روستا به عنوان ییلاق استفاده میکنند.طایفههای شکری ، حسینی و خراسانی از جمله طوایف اولیه روستا میباشند .
آمار خانوارهای این روستا در حال حاضر تقریباً 900 نفر میباشند.
از جمله هنرمندان قدیمی و جدید در روستای چلی علیا آق اصغر ، آق مصطفی ،سیدجواد حسینی،مطلب ، حسن آق رمضان، محمد آق رضا و علی آق محمد میباشند که در زمینه نواختن تار و خواندن به سبک محلی مهارت دارند.چلی علیا دارای یک قبرستان قدیمی میباشد .
هم چنین دارای یک قبرستان مربوط به انسانهای گبری میباشد که در حال حاضر تقریباً آثار آن از بین رفته است این قبرستان مربوط به انسان هایی میباشد که در گذشته در آن محل سکونت داشته اند و هیکلهای بسیار درشتی (گبری) داشته اند که آن روستا معدوم شده واز قبرستان نیز آثار زیادی باقی نمانده است .همچنین آثاری از یک معدن زغال سنگ در جوزک و چشمه غلام سوخته به چشم میخورد.در این روستا ملک یا مکانهایی وجود ارد که به آنها یرت میگویند که به صورت شخصی بوده است که عبارتند از یرت غلام سوخته و شبری و سنگ قلقه .یرت ملک یا مکانی است که شخصی با اقوام خود در آنجا زندگی میکند و خود به شکل یک روستای جدا میباشد.
منبع :http://dehgardi.ir/