حدود ۲۰سال پیش زمانی که چند تن از کارشناسان اداره صنایع دستی
کهگیلویه و بویراحمد مشغول مطالعه بر روی وضعیت صنایع دستی منطقه بودند در روستای ” پازنان سپیدار” از توابع
بویراحمد به پیرزنی هنرمند به نام “گل گل آزاد گل” برخوردند که مشغول
بافت نوعی دست بافته زیبا و با ارزش بود.
ساخت این دست بافته را که اکنون گچمه نام دارد در آن زمان به جز وی کس دیگری نمیدانست. کارشناسان صنایع دستی
کهگیلویه و بویراحمد بعد از این شناسایی و اطلاع یافتن از دانش
بافت آن برای رواج این دست بافته و جلوگیری از نابودی این هنر جدید، کارگاهی آموزشی را با مربیگری همان هنرمند و در همان روستا راه اندازی کردند.
تعدادی از بانوان علاقه مند به فراگیری این صنعت دستی در کارگاه آموزش دیدند و بدین ترتیب صنعت دستی گچمه رواج یافت.
دیری نگذشت که استاد مبتکر این هنر به دیدار حق شتافت، اما هنر ابتکاری وی با مرگش از میان نرفت و با تلاش دست اندرکاران صنایع دستی
کهگیلویه و بویراحمد به نسل امروزی انتقال یافت.
بافت گچمه
ترکیبی از
بافت ...مشاهده کامل متن قالی و گلیم است بدین ترتیب که بعد از چله کشی در حاشیه و نقش آن از بافت قالی پیروی شده و بصورت گلهای برجسته بافته میشود.
بافت زمینه نیز به صورت گلیم است که به همین خاطر” گل برجسته” آن معروف شده است.
کاربرد گچمه
میزان تولید گچمه بستگی به میزان سفارش به ویژه برای صادرات دارد. از گچمه به عنوان زیرانداز استفاده میشود و در بعضی جاها نیز در تزیین کار برد دارد.
این هنر ارزشمند محصول دسترنج بانوان عشایر منطقه است که اکنون به بازارهای جهانی راه یافته است. هنر گچمه بافی علاوه برجنبههای هنری و زیبایی آن که برای استفاده کنندگان دارد، از نظر اقتصادی , اشتغال زایی از اهمیت ویژه ای برخوردار شود.
اگر چه هنوز به خاطر تولد تازه این هنر، برای بسیاری از مردم بافت گچمه تازگی دارد، اما گچمه به یکی از دست بافتههای ارزشمند تبدیل شده است.
به علت کیفیت بالای این دست بافته تجار آن را برای صادر کردن به خارج خریداری مینمایند و به همین خاطر میزان تولید آن بستگی به سفارش همین تجار دارد.
این هنر تازه تولد یافته نشانگر ذوق و سلیقه بانوان زحمتکش منطقه وغنی بودن سنتها و آداب و رسوم اهالی کهگیلویه وبویراحمد است.
منبع:
http://www.aftabir.com/
http://www.tebyan.net/
http://soali.ir/