باغ چشمه بلقیس در استان
کهگیلویه و بویراحمد، در
دشتی هموار معروف به شهرک قلعه کره شهبازی از توابع بخش
چرام و در 9 کیلومتری شرق
چرام و یک کیلومتری روستای شهرک در میان تپه ماهورها و کوهها واقع شده است
این اثر در تاریخ ۷
مهر ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۶۲۸۸ بهعنوان یکی از آثار ملی
ایران به ثبت رسیده است.
این باغ از شمال به جاده
چرام ـ
گچساران، از جنوب به اراضی کشاورزی، از غرب به باغ جهاد کشاورزی(باغ عمران) و از شرق به اراضی کشاورزی و کوههای همجوار محدود میشود.
چندین نهر فصلی و دایمی در این دشت جریان دارد و محصولات غلات چون گندم، جو و برنج در این منطقه کشت میشود.
باغ چشمه بلقیس چرام کهگیلویه گستره ای پردرخت است که در آغوش حصارهای کوتاه سنگی جای گرفته است باغی در دره ای پیر که بیدهای مجنون را درون و گرداگرد خود سال هاست با زیبایی خویش حیران کرده است.بوی
...مشاهده کامل متن نشای شالیزارها، چرام را دربر گرفته است و روستای کوچک قنبرآباد در کنار کشتزارها رخ مینمایاند.جاده پیچ در پیچ ما را به باغ بزرگ و زیبای چشمه بلقیس میرساند.باغ بزرگ بر تپه و در قلب چشمه خروشان بلقیس قرار دارد.
این بنا به گفته اهل منطقه توسط زنی به نام بلقیس حدود اواخر دوره ساسانی و اوایل دوره اسلامی احداث گردید. در سال 1327 مردم محل در اطراف آن به احداث چند باغ کوچک اقدام نمودند و در سال 1338 شخصی به نام اسکندر خان چرامی آن را خریداری شد و به گسترش آن اقدام نمود.
چشمه بلقیس نام جدید روزگار ما برای باغی است که مرحوم اسکندر خان چرامی در اطراف این چشمه بر جای باغی که از ازمنه پیش از او، در این محل وجود داشت توسیع و تجدید رونق نموده است.
مدتی هم این باغ و یک آبادی کوچک نزدیک آن در مکاتبات و اسناد و بعضی از سفرنامهها به نام اسکندریه شهرت گرفته است... به نظر میرسد این باغ مربوط به اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی میباشد. این باغ با مساحتی در حدود 38960 متر مربع و شامل فضاهایی چون 4 برج به ابعاد 70 *150 متر در ضلع غربی باغ، چشمه، استخر و در قسمت شرقی آن صخرهای بزرگ به ارتفاع 20 متر تشکیل شده است.
این باغ در حال حاضر در تملک شهرداری میباشد.
پوشش گیاهی این باغ بدلیل گرمسیری بودن این منطقه شامل اکالیپتوس، سدر، بلوط، سرو و دارای درختان متنوع میوهای چون گردو، گلابی، سیب، لیمو ترش، خرمالو، پرتقال، نارنگی، انجیر، انگور، توت، نارنج، نخل و ... میباشد. همچنین بوتههای گیاهی گوناگون و گلهای مختلف در آن به چشم میخورد.
نظام آبیاری این باغ بر اساس فوران آب چشمههای اصلی و چندین چشمة فرعی میباشد که بوسیله نهرهای کوچک و بزرگ متعددی در باغ جریان مییابد و آب مازاد آنها بوسیله جویی بزرگ به طرف استخر باغ که در ضلع جنوب غربی باغ واقع شده هدایت میشود.
این استخر زیبا به شعاع 10 متر و عمق 1/5 متر بصورت دایره و دارای سه ورودی و یک خروجی میباشد که آب چشمه از مسیر خروجی به رودخانه فشیان میریزد. این استخر، باغچهای به قطر 4 متر که پوشیده از درختان نخل، نارنج، پرتقال و گلهای زیبا و متنوع است را در آغوش گرفته است.
منبع :http://hamshahrionline.ir/details/63155
http://banki.ir/travel/13613
http://fa.wikipedia.org/