حمام تاریخی کهیار در غرب
بافت تاریخی شهر دهدشت و در مجاورت کاروانسرا واقع شده است. بنا شامل گرمخانه، میان در و رختکن است و ورودی آن در بخش جنوبی تعبیه شده است.
ورودی به شکل زیبا و با اجرای مقرنسکاری ساخته شده است. بعد از گذشتن از راهرو وارد بخش رختکن میشویم. این بخش از یک حوض بزرگ در زیر گنبد اصلی و دو حوض کوچکتر تشکیل شده است.
دور تا دور حوض
مرکزی را سکویی که در داخل آن مکانی برای گذاشتن کفش و لباس تعبیه شده بود، فرا گرفته است. کف رختکن از سنگهای بزرگ پوشانده شده است. حوضها با ساروج و گچ و سنگ ساخته شده و از طریق لولههای تمپوشهای به همدیگر راه پیدا میکرده است.
رختکن به صورت متقارن است و هر دو ضلع قرینه همدیگر هستند. با استفاده از راهرویی وارد بخش گرمخانه میشویم. این بخش از یک فضای مسقف گنبددار و تعدادی نمره به علاوه حوضهای ذخیره و گرم کردن آب تشکیل شده است.
بنا در سال 77 به طور کامل خاکبرداری و در سال 78 تعمیراتی اضطراری در آن صورت گرفته است. بدنه بیرونی این حمام که در مقابل
کاروانسرای دهدشت واقع شده، چندی پیش مرمت گردیده است و سر در حمام نیز دوباره اجرا شده و ناودانهای سنگی نصب و اطراف بنا هم زه کشی شده است.
سر در ورودی گنبدی شکل که در زیر گنبد آن
...مشاهده کامل متن تزیینات زیبایی به شکل هشت ضلعی بکار رفته است. بخش میان در که بین گرمخانه و سر بینه واقع شده، با یک پیچ خمی طراحی شده و مانع از تبادل مستقیم، حرارت و دید مستقیم به بخش گرمخانه میشود.
گرمخانه حمام در سطحی پایینتر از سربینه با غرفه هایی در اطراف که حوضچه هایی در آنها میباشد، جهت استحمام و آبتنی بوده است. آب حمام پس از انتقال از چاه و حوض آب از بیرون توسط لوله (تنبوشههای سفالی) به بخش اصلی و پس از گرم شدن به حوضچهها و سرویسهای بهداشتی و نقاط دیگر حمام هدایت میشده است.
انبار هیزم، آتشدان و تون حمام در پشت گرمخانه واقع شده است که هوای گرم آتشدان پس از طی مسیر گربه روهای زیر گرمخانه از طریق کانال هایی به پشت بام حمام هدایت میشده اند و باعث گرم شدن کف و بدنه حمام میشده است.
حمام تاریخی کهیار در مالکیت سازمان میراث فرهنگی است و 1200 متر مربع مساحت دارد. این بنا به شماره 3555 در فهرست آثار تاریخی به ثبت ملی رسیده است.
منابع :
khabarfarsi.com/
www.tebyan-zn.ir
http://yasouj.isna.ir
fa.wikipedia.org
http://www.ichto.ir/