آب و هوا

توضیحات

ویرایش
اقلیم : معتدل
نام قدیم : کلید فارس
یکی از شهرستانهای شمالی استان فارس، شهرستان اقلید است که با وسعت ۷۰۵۴ کیلومتر مربع قریب به ۷/۵ درصد کل مساحت خاکی استان فارس را به خود اختصاص داده است. این شهرستان از شمال به شهرستان آباده، از جنوب به شهرستان‌های مرودشت و سپیدان، از شرق ...مشاهده کامل متن به شهرستان خرمبید و از غرب به استان‌های اصفهان و کهگیلویه و بویراحمد محدود می‌شود.
مرکز این شهرستان، شهر اقلید است که فاصله آن از شیراز، اصفهان، یزد و یاسوج به ترتیب ۲۷۵، ۲۳۰، ۲۱۰ و۱۸۰ کیلومتر می‌باشد.
جمعیت این شهرستان بر طبق سرشماری سال ۱۳۹۰، برابر با ۹۳۹۷۵ نفر بوده‌است.
شهرستان اقلید جزء مناطق کوهستانی و مرتفع کشور به شمار می‌رود و شهر اقلید بلندترین شهر در استان فارس و ششمین شهر مرتفع کشور است. ارتفاعات آن دنباله سلسله جبال زاگرس بوده و حداکثر ارتفاع آن از سطح دریا ۳۹۴۳ متر بنام کوه بل در جنوب اقلید است.
این شهرستان یکی از مناطق کوهستانی وسرسبز فارس است و دارای زمستان‌های سرد و تابستان‌های معتدل می‌باشد. حداکثر درجه حرارت برابر با ۳۷ درجه سانتیگراد و حداقل آن ۲۲- درجه سانتیگراد در سردترین ماه سال است.
متوسط بارندگی سالیانه در این شهر بین ۳۳۰-۳۰۰ میلی‌متر است. ارتفاعاتی برفگیر دارد که موجب می‌شود مناظر زیبای برفی آن تقریباً تا اوایل فصل بهار درآن مشاهده شود.
بارش برف مناظری چشم نواز در زمستان و تفرج گاههایی بی بدیل از چشمه‌های جوشان و رودخانه‌های خروشان، در فصل بهار و تابستان می‌آفریند. کوه‌های بلند در طول مسیرجاده‌ای زیبا پدید می‌آورند وجود دشت‌های بسیار وسیع وحاصلخیز مانند آسپاس وپ کان در فصل بهار چشم اندازی روح نوازرابرای هرگردشگر تصویر می‌کنند.
درفصل تابستان درکنار هوای خنک و مطبوع حضور عشایر بر رونق تفریحی آن می‌افزاید.
مهمترین دشت‌های این شهرستان عبارتند از: دشت خسروشیرین، دشت بکان، دشت نمدان، مهمترین کوههای شهرستان نیز عبارتند از: ۱-کوه آب سیاه، ۲-رشته کوه سفید (کوه بل بلندترین قله آن است)، ۳-کوه بکان.
پیشینه منطقه با توجه به نشانه‌هایی که در دسترس است به پایان دوره نوسنگی یعنی یک هزار سال پیش از میلاد می‌رسد. آثار تاریخی مانند حوضچه دختر گبر، کتیبه تنگ براق، کوشک زر، کتیبه کوه بل، باتلاق گور بهرام و چشمه شیرین، تل باکون (بکان) و چند نشانه کوچک و بزرگ دیگر گواه بر قدمت تاریخی این قلمرو است.
این شهر زمانی گوشه‌ای از شاهنشاهی هخامنشیها به نام آزارگاتا و مرکز تربیت اسب جنگی کوروش به شمار می‌آمده است. به استناد آثاری است که از کتب تاریخی و سفرنامه‌های جهانگردان بجای مانده، اقلید در دوران پیش از اسلام نیز شهری آباد و مطرح بوده است.
در مورد وجه تسمیه اقلید در فارس نامه ناصری مرحوم حاج میرزا حسین فسائی آمده است: "اقلید در لغت عرب به معنای کلید است که آن را مفتاح گویند یعنی آن بلوک کلید گشودن مملکت فارس است، هر آن که آن را فتح نمود گویا فارس را فتح نموده است.
" مردم (دال) کلمه کلید را به (لام) تبدیل کرده و در محاورات خود کلیل می‌گفته‌اند.
زبان رایج مردم شهرستان فارسی است. بخاطر وجود طوایف مختلف عشایر در نیمی از سال که جمعیت آنها بالغ بر 50 هزار نفر می‌رسد زبان ترکی قشقایی و عرب باصری نیز رایج است تعدادی از این عشایر هم بعضاً در روستاها و مرکز شهر ساکن هستند.
در بخش کشاورزی این شهرستان، کاشت به دو صورت دیم و آبی صورت می‌پذیرد که عمده کشت دیم مربوط به بخشهای حسن آباد و سده، می‌باشد و محصولاتی نظیر بادام و انگور بعمل می‌آید و در بخش آبی نیز محصولاتی نظیر چغندر و گندم و جو و حبوبات به تولید می‌رسد و به همین دلیل شهرستان اقلید یکی از قطبهای کشاورزی استان می‌باشد.
چغندر قند تولیدی در اقلید، بالغ بر 500 هزار تن در سال می‌شود که علاوه بر مصرف 220 هزار تن در کارخانه قند اقلید، بقیه به کارخانجات قند سطح استان و سایر استانها مانند اصفهان، انتقال می‌یابد.
در سایر بخشها عمده فعالیتهای اشتغالزایی شهرستان در بخش تولید متمرکز گردیده است.
عده ای نیز در صنایع چوبى از قبیل منبت کاری‌، قاشق تراشى‌، قلمدان سازی و جعبه سازی و همچنین گیوه دوزی اشتغال دارند (تحقیقات محلى‌)، ولى مهم‌ترین صنعت دستى متداول در اقلید، قالى و قالیچه و گلیم بافى است که بنابر سرشماری 1365ش در 95% خانواده‌ها وجود داشته است‌.
دو شرکت بزرگ فرش بافى در آن وجود دارد. فرشهای اقلید بیشتر دارای طرح و نقشة محلى است و در بازار فرش به نام فرش آباده خرید و فروش مى‌شود.
پارک انقلاب، پارک پارسیان، تفرج گاه محمد رسول الله، سرداب، بید سبحان، دامنه‌های کوه بل، دریاچه کافتر، آبشار تنگ براق، قدمگاه سده، چشمه بالنگان حاجی‌آباد، گور بهرام، آسپاس، باغ گل خارستان، فی منی حسن‌آباد و چشمه‌های متعددی که فضاهای فرح بخش و زیبایی را فراهم آورده‌اند به همراه دامنه کوه‌ها و سواحل رودخانه‌ها از مهم‌ترین جاذبه‌های طبیعی شهرستان اقلید به شمار می‌آیند.

حوض دختر گبر وکتیبه پهلوی، کاروانسراهای کناس، شهر آشوب (قلعه شهرآشوب)، منبر و کتیبه مسجد جامع، قلعه آسپاس و باتلاق گور بهرام از جمله جاذبه‌های تاریخی این شهرستان است.
امام زاده سید محمد (ع) و امام زاده عبدالرحمن (ع) از جمله جاذبه‌های مذهبی و متبرک این شهرستان می‌باشد.
سرزمین اقلید از روزگاران گذشته منطقة ییلاقى و سردسیر ایلات مختلف قشقایى و عرب باصری بوده است و اکنون نیز در ماههای بهار و تابستان قسمت عمده‌ای از سکنة شهرستان را تیره‌های گوناگون این ایلات تشکیل مى‌دهند که برای بهره‌برداری از مراتع غنى و سرشار آن هر سال 5 ماه معیشت ییلاقى خود را در آنجا مى‌گذرانند.
در میان این اقوام و طوایف مى‌توان از بهلولى‌، علیقیالوار، شش بلوکى‌، فارسیمدان‌، کله‌لو، کشکولى‌، اسلام‌لو، کلمه‌ای‌، گردشولى و امثال آنها نام برد.

منابع:
http://fa.wikipedia.org/wiki
http://fars-key.blogsky.com/category/cat-2
http://eshteghal.farslabour.ir/citys/eghlid.aspx
http://www.farschto.ir/contents/sitcon/eqlid.html
http://portal2.moi.ir/Portal/Home/Default.aspx?CategoryID=acba9e9d-33d8-4823-88df-8b02d009eb2e
چشمه رسول الله

چشمه رسول الله

چشمه محمد رسول الله یا چشمه رسول الله، از جاذبه‌های دیدنی شهرستان اقلید در استان فارس است که این چشمه در ضلع جنوب غربی و در کنار مزارع و زراعت‌های شهر اقلید واقع شده است. چشمه رسول الله درجنوب غربی شهر اقلید و درفاصله 5 کیلومتری آن قراردارد. از زیر یک تپه سنگی ، آب زلالی می‌جوشد که تف...

اطلاعات | نقشه
کتیبه و حوضچه دختر گبر

کتیبه و حوضچه ...

حوضچه دختر گبر یادمانی از عهد ساسانی و یکی از جاذبه‌های دیدنی شهرستان اقلید در استان فارس است. . در مرکز شهر اقلید به چند تپه بر میخوریم . در پای تپه دوم امامزاده ای با گورستانی بزرگ قرار دارد. در نیمه‌های این تپه در صخره سنگی، حوضی تراشیده شده است که در نمای جلوی آن در قابی 160*56 سا...

اطلاعات | نقشه
دریاچه کافتر

دریاچه کافتر

دریاچه آب شیرین کافتر با مساحتی در حدود 48 کیلومترمربع، در جنوب شرقی شهرستان اقلید در استان فارس واقع شده است. این دریاچه از زیستگاه‌های بسیار ارزشمند پرندگان مهاجر محسوب می‌شود. اگرچه این دریاچه یکی از زیباترین چشم‌اندازهای طبیعی استان می‌باشد، اما هیچ‌گونه حفاظت جدی از آن صورت نگر...

اطلاعات | نقشه
مسجد جامع اقلید

مسجد جامع اقلی...

این مسجد در جنوب شهرستان آباده در شهر اقلید قرار دارد که بنایی خشت و گلی می‌باشد و به صورت مستمر بازسازی شده است. ساختمان مسجد ظاهرا از اهمیت معماری و هنری زیادی بر خوردار نیست، اما کتیبه ای چوبین بر سردر مسجد نصب شده که بر اساس مفاد آن، مسجد در ماه ربیع الاول سال هشتصد و چهل و نه هجری ...

اطلاعات | نقشه
تنگه براق

تنگه براق

تنگ براق در شمال روستایى به همین نام در منطقهٔ کامفیروز، تقریباً روبروى آبشار مارگون قرار دارد. این تنگ، محل عبور یکى از شاخه‌هاى اصلى آب سد درودزن است. این رودخانه دیواره کوه را بریده و شکافی با دیواره‌هایی عمودی به پهنای چهل متر و در حدود صد متر بلندی درکوه بوجود آورده‌است. تنگ براق...

اطلاعات | نقشه
منطقه شکار ممنوع بصیران

منطقه شکار ممن...

منطقه شکارممنوع بصیران در قسمتی از شهرستان اقلید در استان فارس محصور است. این منطقه با مساحتی حدود صد و پنجاه هزار هکتار در چهار کیلومتری جنوب شهر آباده واقع شده است. منطقه شکارممنوع بصیران به دلیل گونه‌های نادر گیاهی و جانوری مورد حفاظت قرار گرفته و یکی از ارزشمندترین زیستگاه‌های حیا...

اطلاعات | نقشه
چشمه بالنگان حاجی آباد

چشمه بالنگان ح...

چشمه بالنگان یکی از چشمه‌های شهرستان اقلید در استان فارس می‌باشد. این چشمه که یکی از سرچشمه‌های رود کر است در نزدیکی روستاهای حاجی‌آباد و آسپاس از بخش سده اقلید واقع است. چشمه بالنگان که از بن کوه بلندی به جوشش می‌آید به طرف سد ملاصدرا راهی می‌شود و از آنجا به طرف سد درودزن و سر انجام ...

اطلاعات | نقشه

باتلاقی که بهرام ساسانی در آن ناپدید شد

اقلید مرکز شهرستان اقلید، یکی از شهرهای شمالی استان فارس ایران می‌باشد. فاصله آن از شیراز، اصفهان، یزد و یاسوج به ترتیب ۲۷۵، ۲۳۰، ۲۱۰ و۱۸۰ کیلومتر می‌باشد. این شهر یکی از مناطق کوهستانی وسرسبز فارس است ودارای آب هوای سرد و کوهستانی است. ارتفاعاتی برفگیر دارد که موجب می‌شود مناظر زیبای برفی تقریباً تا ... ادامه مطلب
باتلاقی که بهرام ساسانی  در آن ناپدید شد

رسم کلوخ پز در اقلید

روش کار به این صورت بود که دو نفر مسئول برپایی محل پختن سیب زمینی می‌شدند و یکی دو نفر دیگر به سیب زمینی‌ها ریز و درش را جدا می‌کنند.دو نفر مسئول محل پخت ،کلوخ‌های گلی را از زمین‌های اطراف خود جمع می‌کردند و در دایره ای به قطر حدود نیم متر می‌چیدند و در هر ردیف که بالاتر می‌رفتند قطر این دایره را کمتر ... ادامه مطلب
رسم کلوخ پز در اقلید

رسوم کلوخ پزی در اقلید فارس

روش کار به این صورت است که دو نفر مسئول برپایی محل پختن سیب زمینی می‌شوندو یکی دو نفر دیگر به سیب زمینی‌ها ریز و درش را جدا می‌کنند.دو نفر مسئول محل پخت ،کلوخ‌های گلی را از زمین‌های اطراف خود جمع می‌کنند و در دایره ای به قطر حدود نیم متر می‌چینند و در هر ردیف که بالاتر می‌رفتند قطر این دایره را کمتر می‌کردند تادرنهایت در ارتفاع شصت هفتاد سانتیمتری این کلوخ‌ها به هم برسند ویک شکل گنبدی پیدا می‌کند که بین کلوخ‌ها هم فضاهای کوچکی باز می‌ماند.
با بیرون کشیدن یکی از کلوخ‌ها ردیف پایین دربی در این گنبد ایجاد می‌شد که از همین راه چوب زیادی را داخل گنبد کلوخی می‌کنند و آنها را آتش می‌زنند.آتش ایجاد شده شروع به گرم کردن سطح داخلی کلوخ‌ها میکند و با اضافه کردن دائمی چوب به آتش آنقدر این کار ادامه پیدا می‌کند تا سطح داخلی همه کلوخ‌ها از شدت حرارت سرخ سرخ شود.
سپس با یک بیل کوچک همه ذغالها و چوبهای نیمه سوخته را آرام آرام از داخل این گنبد خارج می‌کنندوهمه سیب زمینی‌ها را یکی یکی داخل گنبد میگذارند.با ورود آخرین سیب زمینی به زیر گنبد کلوخ‌های سرخ از حرارت و با فرمان یکی از افراد گروه همگی شروع به خراب کردن گنبد می‌کنند و سیب زمینی‌ها زیر تلی از کلوخ‌های داغ و پر حرارت مدفون می‌شوند.بعد از حدود یکساعت برگشته وبه سراغ سیب زمینیها میروند ... ادامه مطلب
رسوم کلوخ پزی در اقلید فارس

سفری به تنگ براق

پیشنهاد ما برای روستا گردی در فارس، روستای تنگ براق است که از توابع بخش سده به حساب می‌آید و برای دیدن آن باید به 80 کیلومتری جنوب غربی اقلید سفر کنید. تنگ براق با نام عجیب و سوال برانگیزش از شمال به شهرستان آباده، از جنوب به شهرستان‌های مرودشت و سپیدان، از شرق به شهرستان خرم بید و از غرب به اراضی استان ... ادامه مطلب
سفری به تنگ براق

ستاره فربد مهر

ستاره فربد مهر یکشنبه 29 شهریور 94 - 12:58

خیلی قشنگه تنگ براق

اطلاعات بیشتر...

نظر شما درباره اقلید

برای ارسال نظر باید وارد سایت شوید