لرستان با قدمت تاریخی و دیرینه در زمینههای مختلف دارای صنایعدستی بینظیری است که تنوع آن در کمتر نقطهای از کشور مشاهده میشود.
ماشته مهمترین و اصیلترین دستبافت
لرستان است که با دار مخصوصی به نام "جیلا" بافته میشود.
این دست بافته از چهار قطعه نواری شکل به عرض 50 سانتی متر و به طول دو متر تهیه میشود، سپس به صورت عرض به هم دوخته و متصل میشوند و یک تخته کامل را به ابعاد 2در2 بوجود میآورند.
ماشته موارد استفاده متعددی دارد که اهم آنها عبارتند از رختخواب پیچ که معمولاً در جهیزیه دختران دو یا چند تخته قرار میدهند، جل اسب، زیرانداز کف اتاق،
سیاه چادر، رویه کرسی، زیر انداز، رو انداز، پرده، سجاده و... استفاده شده است.
برای تهیه این دست بافته از دو نوع نخ استفاده میشود. نخهای پشمی بعضاً با همان رنگهای طبیعی سفید، سیاه، سورمهای، سبزتیره، آبی روشن و قرمز مورد استفاده قرار گرفته و در صورت نیاز توسط رنگرز رنگ میشود و دوکهای نخ مصنوعی خارجی که از رنگ بندی و استحکام بیشتری برخوردارند.
نقش
بافت ماشته به صورت خانههای شطرنج رنگین در سطح آن مشاهده
...مشاهده کامل متن میشود در واقع این خانههای شطرنجی تنها عامل تزئین در ماشته به شمار میروند .
استفاده از نقوش شطرنجی در پارچه بافی از سادهترین شیوههای نقش اندازی بر روی پارچه میباشد . که از آن با عنوان نقش ( طرح ) پیچازی یاد میشود .
انواع طرحهای پیچازی در ماشته با توجه به وضعیت خانههای شطرنجی و نیز تعداد یک ردیف از انها در پهنای نوار ماشته نامگذاری میشود .
به عنوان مثال اگر تعداد یک ردیف از خانههای شطرنجی که در اصطلاح ماشته بافی هر یک از آنها گل یا حقه نامیده میشوند در پهنای نوار ماشته چهار عدد باشد نقش ماشته چهار گلی و اگر پنج عدد ( پنج گل ) باشد پنج گلی و .
. . نامیده میشود .
تاریخ دقیقی از پیشینه تاریخی این صنعت در استان در دست نیست، ماشته جز پارچههای دستبافت لرستان محسوب میشود و بر اساس اسناد موجود ساخت پارچه به اواخر دوره زندیه و قارجار برمیگردد.
ذر عصر امروز دلیل عمده آن وجهه فرهنگی آن بوده که برای جهیزیه عروس و داماد به عنوان رختخواب پیچ استفاده میشود، زوجهای جوان ماشته را به عنوان نمادی از زندگی جدید به خانه بخت میبرند و همین عامل باعث تداوم این هنر تاکنون شده است.
منبع:http://www.ghatreh.com/news/nn18652867
http://www.isna.ir/fa/news/0000001274http
://www.handicrafts.ir/Default.aspx?tabid=3330&articleType=ArticleView&articleId=2481