توضیحات

ویرایش
آدرس : کرمانشاه، خیابان حداد عادل
تکیه معاون‌الملک ساختمانی که عمر آن به دوره قاجاریه در کرمانشاه می‌رسد و کاشی‌های منحصر به فردش آن را از بسیاری بناهای تاریخی و مذهبی متمایز می‌نماید.
تکیه معاون الملک از جمله آثار زیبا و باشکوه است که از دوره قاجاریه در کرمانشاه به یادگار مانده است. این بنای تاریخی در بافت قدیم شهر کرمانشاه در محله آبشوران قدیم و در خیابان شهید «حداد عادل» واقع شده است.
تکیه معاون الملک دارای سه در ورودی است که در غربی به خیابان حداد عادل در شمالی به کوچه معاون الملک و در جنوبی به کوچه ایلخانی مشرف است.
تکیه معاون الملک در سال ۱۲۸۰ توسط حسن معینی ملقب به معاون الملک بناشده است. در آن زمان تکیه به منظور برگزاری مراسم مذهبی و رفع اختلافات قومی و عشایری به کار می‌رفت.
در سال ۱۲۸۷در گرماگرم مبارزات جنبش مشروطه خواهی گروهی از مشروطه خواهان به علت آنکه تکیه معاون الملک محل اجتماع مخالفان مشروطه شده بود با استفاده از توپ این بنا را به آتش کشیدند.
با فروکش کردن آتش هرج و مرج، حسن خان معاون‌الملک در سال ۱۳۰۷به بازسازی ...مشاهده کامل متن مجدد این بنای باشکوه پرداخت.
به گفته برخی کارشناسان کاشیکاری‌های تکیه معاون الملک تاریخ مصور اسلام و ایران است و این وجه تمایز این اثر با سایر آثار تاریخی و مذهبی کشور محسوب می‌شود.
گفته می‌شود؛ تکیه معاون الملک کرمانشاه زیباترین کاشی کاری را در دنیا دارد. موزه مردم شناسی و آرامگاه معاون الملک در این مکان زیبا و تاریخی ومذهبی قراردارد و باید گفت، امتیاز قابل ملاحظه و استثنایی این بنا در کاشی کاری آن است.
به گفته کارشناسان میراث فرهنگی کرمانشاه کاشی‌های برجسته و نیمه برجسته با نقوش بسیار زیبا و رنگ‌های صددرصد طبیعی که در این بنا به کار رفته در جهان بی‌همتاست.
تصاویری که بر روی کاشی‌ها حک شده شامل صحنه‌هایی از غزوات حضرت محمد (ص)٫ نبردهای امام علی (ع)، حوادث کربلا، تصاویر سلاطین باستانی ایران از جمله پادشاهان هخامنشی و تصاویری از تخت جمشید است که در نوع خود بی نظیر است.
معماری این بنا را حسن خان معاون الملک در ابتدا به حسین نقاش تهرانی و سیدابوالقاسم مانی واگذار می‌کند که پس از چندی حسین کاشی پز تهرانی میناچی را نیز برای باسازی بنا به کرمانشاه دعوت می‌کند.

حسینیه
مجموعه بنا در حدود شش متر از سطح خیابان پائین‌تر است به طوری که برای ورود به حسینیه باید از 17 پله بزرگ عبور کرد، در جنب پله‌های ورودی، سقاخانه کوچکی وجود دارد که به وسیله کاشی هایی با نقوش حضرت ابوالفضل (ع) تزئین شده است.
حضرت ابوالفضل سوار بر اسب، شمشیر به کمر و پرچم در دست دارد. روی پرچم جمله "نصر من الله و فتحاً قریب" نوشته شده است. جلوی پای سوار نیز تصویر کودک خردسالی دیده می‌شود.
مردم محل سوار را به حضرت ابوالفضل و تصویر کودک را به حضرت سکینه نسبت می‌دهند که از عموی خود عباس طلب آب کرده است. از این رو این مکان را محترم شمرده و در آنجا نذر می‌کنند، شمع روشن کرده و طلب حاجت می‌کنند.
سراسر نمای مدخل و سردر ورودی بنا نیز با کاشی‌های نفیس تزئین شده است.
حسینیه در حقیقت صحن کوچکی است که در اطراف آن حجره‌های دو طبقه و طاق نماهای متعددی قرار گرفته است که سراسر دیوارهای آن با کاشیکاری زیبا آراسته شده است.
داخل طاق نماهای این بخش به وسیله تابلوهای کاشیکاری شده پوشیده شده است این تابلوها، صحنه هایی از عزاداری شامل سینه زنی، قمه زنی همچنین تصاویری از خلفا و سلاطین ایران، بارگاه حضرت سلیمان را نشان می‌دهد، علاوه بر کاشی هایی با نقوش انسانی، کاشی هایی نیز با نقوش هندسی زیبا به کار رفته است.
به هنگام مرمت حسینیه، آثاری از آئینه کاری و گچبری بر دیوارهای آن ظاهر شد که چنین به نظر می‌رسد که بنای اولیه با گچبری و آئینه کاری تزئین بوده است.

زینبیه
بخش میانی یا زینبیه به صورت صحن مسقفی است که اطراف آن به وسیله حجره‌های متعددی احاطه شده است. غرفه‌های طبقه فوقانی، محل استقرار زنان شرکت کننده در مراسم سوگواری بوده است.
سقف بنا به صورت گنبدی روپوش است که گنبد زیرین به صورت عرق چین و نمای گنبد فوقانی به صورت نمای فلزی است. تمام دیوارها و حجره‌های اطراف با کاشی‌های زیبا شامل 18 تابلو از صحنه‌های غم انگیز کربلا نظیر آمدن زعفر جنی به خدمت امام حسین (ع)، رزم حضرت علی اکبر (ع)، رزم حضرت قاسم (ع)، رزم حضرت ابوالفضل (ع)، صحنه هایی از قیام توابین، به خاکسپاری شهدای کربلا توسط قبیله بنی اسد، صحنه ورود اهل بیت به مدینه، مجلس مختار و بردن اهل بیت (ع) و امام سجاد (ع) به خرابه‌های شام و مجلس یزید است.
در بالای قسمت دیواره گنبد هشت تابلو کاشیکاری شده وجود دارد. این تابلوها عبارتنـد از صحنـه‌ای از عروج پیامبـر (ص) و دیدن حضرت علی (ع) در معراج، ضمـانت حضرت رضا (ع) از آهو، قربانی کردن حضرت اسماعیل (ع) توسط حضرت ابراهیم (ع)، نبرد حضرت علی (ع) با حب سردار خیبریان، باطل کردن جادوی جادوگران فرعون توسط حضرت موسی (ع) و مکتبخانه فرزندان حضرت علی (ع).
در حاشیه پائین آن اشکال متعددی از سلاطین و پادشاهان اساطیری و تاریخی همچنین مرثیه‌های متعددی از محتشم کاشانی در اطراف بنا به چشم می‌خورد. خطاط این خطوط و اشعار در سقف دیوارهای زینبیه و حسینیه، میرزا حسنخان خطاط کرمانشاهی بوده است.
قبر مرحوم معاون الملک بانی تکیه که در سال 1327 ش در گذشته درون اتاق کوچکی در جنوب شرقی زینبیه قرار دارد.

عباسیه
بنای عباسیه به صورت صحن وسیعی است که در قسمت شرقی آن بنای دو طبقه ای ساخته شده و در قسمت جنوبی آن ایوانی با دو ستون آجری برپا شده است. دیوارهای عباسیه نیز با کاشی‌های رنگارنگی تزئین شده که بر روی آنها، صحنه هایی از ورود حضرت یوسف به کنعان، بارگاه حضرت سلیمان و تصاویری از آستان مقدس حضرت علی (ع) و امام حسین (ع) دیده می‌شود.
در این صحن نیز، تصاویری از شخصیت‌های مذهبی، سیاسی و مهره هایی از رجال دوره قاجار کرمانشاه در این دوره از جمله حسن خان معاون الملک و آیت الله سید حسین حائری طباطبایی بر روی کاشی‌ها نقش بسته است.
به گفته کارشناسان نوع معماری و بویژه کاشی کاری منحصر به فرد این اثر تاریخی و مذهبی در جهان بی نظیر است، لذا تکیه معاون الملک این ظرفیت را دارد که با معرفی بیشتر جهانی شود زیرا سبک کاشی کاری به کار رفته در این بنا در هیچ کجای دنیا استفاده نشده است.
لازم به ذکر است؛ در قسمت عباسیه دو موزه فرهنگی با نام‌های موزه موزه مردم‌شناسی کرمانشاه و موزه پوشاک و زیور آلات استان کرمانشاه وجود دارد.
این اثر در تاریخ ۱۰ آذر ۱۳۵۴ با شمارهٔ ثبت ۹۴۵ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

منابع:
http://www.tebyan.net/newmobile.asp
طاق بستان

طاق بستان

محوطه تاریخی طاق بستان، در دامنه کوهی به همین نام و در کنار چشمه ای در شمال شرقی حاشیه شهر کرمانشاه قرار دارد. ایوان کوچک در سمت چپ سنگ نگاره اردشیر دوم و ایوان بزرگ در سمت چپ ایوان کوچک دیده می‌شود. طاق‌بستان مجموعه‌ای از سنگ‌نگاره‌ها و سنگ‌نبشته‌های دورهٔ ساسانی است که در شمال غربی ش...

اطلاعات | نقشه
خانه معین الکتاب

خانه معین الکت...

این خانه در محله قدیمی «علاف‌خانه» شهر کرمانشاه قرار دارد. راه دسترسی به آن از طریق کوچه توکل و فیض مهدوی میسر است. این خانه از نوع خانه‌های درون‌گرا است و با عبور از هشتی به حیاط بیرونی و از طریق راهرویی دراز به حیاط اندرونی راه می‌یابد. این راهرو با زاویه نود درجه دو حیاط را به هم م...

اطلاعات | نقشه
سراب نیلوفر

سراب نیلوفر

این سراب در چهارده کیلومتری شمال غربی شهر کرمانشاه، در ابتدای منطقه سنجابی و در دامنه کوه «کماجار» قرار دارد. این سراب به صورت استخر وسیعی، مملو از گل‌های نیلوفر است. غنچه‌ها و برگ‌های این گل‌ها سر از آب برآورده و سطح وسیعی از سراب را پوشانده است. این سراب ظرفیت بهره‌دهی آب فراوان دار...

اطلاعات | نقشه
باغ پرندگان صدف

باغ پرندگان صد...

این باغ که بزرگترین باغ پرندگان خاورمیانه است مجهز به پانسیون و بیمارستان تخصصی پرندگان می‌باشد. ،باغ پرندگان کرمانشاه در فضای دو هکتار طراحی شده و حدود دو هزار قطعه پرنده در 130 گونه مختلف در این باغ در معرض دید بازدیدکنندگان قرار گرفته است. 90 درصد پرندگان این باغ وارداتی هستند و از...

اطلاعات | نقشه
تکیه بیگلربیگی

تکیه بیگلربیگی

تکیه بیگلربیگی در کلانشهرکرمانشاه قرار دارد . این تکیه در بافت قدیمی کرمانشاه ودر خیابان مدرس روبرو مسجدجامع کرمانشاه کوچه صارم الدوله واقع گردیده است. تکیه بیگلربیگی کرمانشاه از اثرهای زیبا٬تاریخی ومذهبی کلانشهر کرمانشاه می‌باشد واز همه مهمتر در داخل کوچه ودر میان خانه‌های قدیمی قرار ...

اطلاعات | نقشه
تکیه معاون‌الملک

تکیه معاون‌الم...

تکیه معاون‌الملک ساختمانی که عمر آن به دوره قاجاریه در کرمانشاه می‌رسد و کاشی‌های منحصر به فردش آن را از بسیاری بناهای تاریخی و مذهبی متمایز می‌نماید. تکیه معاون الملک از جمله آثار زیبا و باشکوه است که از دوره قاجاریه در کرمانشاه به یادگار مانده است. این بنای تاریخی در بافت قدیم شهر کر...

اطلاعات | نقشه
خانه خواجه باروخ

خانه خواجه بار...

خانه خواجه باروخ یکی از بناهای تاریخی و باشکوه شهر کرمانشاه که به عنوان یکی از جاذبه‌های گردشگری مورد توجه گردشگران قرار می‌گیرد. مالک این خانه خواجه باروخ از تجار کلیمی کرمانشاه بوده و در زمان ناصر الدین شاه ساخته شده‌است . این خانه در بخش کلیمی نشین محله قدیمی فیض آباد کرمانشاه واقع...

اطلاعات
گوردخمه سان رستم

گوردخمه سان رس...

گوردخمه، دخمه‌ای است که برای خاکسپاری و یا قرار دادن استخوانهای مردگان درست می‌شده است. گوردخمه‌های زیادی از دوران‌های باستانی در سراسر ایران یافته شده است. یکی از استان‌هایی که کوهسارانش گوردخمه‌های زیادی را در دل خود جای داده است استان کرمانشاه است. از جمله این گوردخمه‌ها ،گوردخمه...

اطلاعات
مشاهده تمامی جاذبه های گردشگری
لباس محلی کرمانشاهی

لباس محلی کرما...

پوشاک مردان و زنان کرد شامل تن‌پوش، سرپوش و پای‌افزار است. ساخت و کاربرد هریک از این اجزا، بسته به فصل، نوع کار و معیشت و مراسم و جشن‌ها با یکدیگر تفاوت دارد. هرچند پوشاک نواحی مختلف کردستان مانند اورامان، سقز، بانه، گروس، سنندج، مریوان و... متفاوت است، اما از نظر پوشش کامل بدن، همه ب...

اطلاعات
گویش محلی کرمانشاهی

گویش محلی کرما...

زبان اهالی کرمانشاه کردی است ، زبان کردی خویشاوند نسبی زبان فارسی است زیرا اشتراک قواعد دستوری و ذخیره لغوی زبان‌های ایرانی نتیجه خویشاوندی نسبی آنها است . زبان کردی که شاخه ای از زبان شمال غربی ایرانی میانه است به علت داشتن ادبیات مکتوب اهمیت خاصی دارد . با این حال نفوذ زبان‌های دیگر...

اطلاعات
خورش خلال بادام

خورش خلال بادا...

خورش خلال بادام خورش سنتی کرمانشاه مواد لازم : ـ گوشت گوسفند یا گوساله بدون چربی ۱ کیلو گرم ـ خلال بادام ۱۰۰ گرم ـ زرشک سیاه ۲ قاشق غذا خوری ـ لیمو عمانی۶ عدد ـ پیاز داغ ۳ قاشق غذا خوری ـ رب گوجه فرنگی ۵/۱ قاشق غذا خوری ـ زعفران دم کرده ۲ قاشق غذا خوری ـ نمک ...

اطلاعات
دوینه یا ترخینه کرمانشاهی

دوینه یا ترخین...

این غذا را بیش‌تر در زمستان می‌خورند و مواد اصلی آن را در بهار و تابستان فراهم می‌کنند.برای تهیه این خوراک ابتدا گندم را تمیز می‌شویند، سپس آن را می‌پزند و پس از پختن آن را خشک می‌کنند. سپس بلغور را آسیاب می‌کنند. از چندی قبل دوغ را در مشک می‌ریزند تا آبش گرفته شود. پس از آن با بلغور ...

اطلاعات
سیب پلو کرمانشاهی

سیب پلو کرمانش...

سیب پلوی کرمانشاهی از غذاهای محلی این استان است مواد لازم برای تهیه این غذا: برنج 3 پیمانه شوید تازه 2 مشت سیب زمینی درشت یک عدد نمک، فلفل، زنجبیل و زعفران به میزان لازم پیاز کوچک یک عدد و سیر سه حبه برای برنج پیاز متوسط یک عدد برای پخت مرغ رب 1 قاشق غذاخوری گوشت چرخ کرد...

اطلاعات
بلوط

بلوط

بلوط میوه درخت بومی در مناطق معتدلی همچون کردستان ،‌لرستان و کهکلویه می‌باشد. ارتفاع این درخت در بعضی نواحی تا 50 متر و قطر تنه آن به 3 متر نیز می‌رسد . برگهای درخت بلوط پنجه ای و مانند انگشتان دست می‌باشد . میوه درخت بلوط که به نام بلوط معروف است مانند فندق بوده و در پیاله ای جای می‌...

اطلاعات
کاک کرمانشاهی

کاک کرمانشاهی

پخت شیرینی کاک در کارگاه‌های شیرینی پزی محلی شهر کرمانشاه از جمله شیرینی‌های سنتی محسوب می‌شود. مواد مورد نیاز : آرد :300 گرم آب ولرم :50 میلی لیتر روغن محلی (حیوانی) یا روغن جامد:50 گرم مایه خمیر فوری:1 قاشق چایخوری تخم مرغ:1 عدد نمک :1/2 قاشق چایخوری پودر قند :160 گرم ...

اطلاعات
نان برنجی کرمانشاهی

نان برنجی کرما...

پخت نان برنجی در کارگاه‌های شیرینی پزی محلی شهر کرمانشاه از جمله شیرینی‌های سنتی محسوب می‌شود. مواد لازم : آرد برنج نرم و الک شده 250 گرم پودر قند 90 گرم روغن جامد 125 گرم (ترجیحا روغن کرمانشاهی) زرده تخم مرغ 1 عدد گلاب 4/1 پیمانه تخم خرفه برای تزیین به میزان لازم زعفران آب ش...

اطلاعات
نان خرمایی

نان خرمایی

کرمانشاه از دیر باز به داشتن شیرینی‌های خوشمزه و معروفی چون نان برنجی، شکری ، نان خرمایی و کاک زبانزد بوده است. طرز تهیه نان خرمایی: مواد لازم • ۳ پیمانه آرد • ۲ قاشق غذاخوری ماست • ۲۰۰ گرم کره • ۱.۵ قاشق چایخوری بکینگ‌پودر • ۵۰۰ گرم خرمای سفت • ۵ قاشق غذاخوری...

اطلاعات
چرمسازی کرمانشاه

چرمسازی کرمانش...

تاریخچه چرم سازی در کرمانشاه با توجه به اینکه منطقه کرمانشاه از دیرباز محل پرورش احشام و دامهای فراوان بوده است بنا به ضرورت دباغی رونق فراوان داشته است و این امر کرمانشاه را به یکی از منابع اصلی تولید و پخش چرم مرغوب در سراسر کشور مبدل کرده است. اگر بخواهیم راجع به این هنر بنویسیم با...

اطلاعات
روغن کرمانشاهی

روغن کرمانشاهی

کرمانشاهیان، گردشگران و مسافران از عطر و طعم منحصر به فرد روغن حیوانی کرمانشاهی خاطره‌های زیادی دارند، چرا که حضور آن از گذشته‌های خیلی دور بر سر سفره کرمانشاهیان دیده می‌شود. تا آنجا که سفره مردمان این دیار هر چقدر هم که رنگارنگ و تجملاتی باشد، بدون روغن کرمانشاهی لطف چندانی ندارد. ...

اطلاعات

موزه پوشاک و زیورآلات

موزه پوشاک و زیورآلات کرمانشاه که در محل تکیه معاون الملک واقع است، یکی از مکان هایفرهنگی شهر کرمانشاه محسوب می‌شود که همه ساله به خصوص در نوروز و تابستان گردشگران زیادی از آن بازدید می‌کنند.
این موزه در سال ۱۳۸۳ تاسیس گردید و دارای غرفه‌های متعددی است که هر یک از آنها پوشاک یکی از نواحی استان کرمانشاه ... ادامه مطلب
موزه پوشاک و زیورآلات

موزه پوشاک و زیورآلات

موزه پوشاک و زیورآلات کرمانشاه که در محل تکیه معاون الملک واقع است، یکی از مکان هایفرهنگی شهر کرمانشاه محسوب می‌شود که همه ساله به خصوص در نوروز و تابستان گردشگران زیادی از آن بازدید می‌کنند.
این موزه در سال ۱۳۸۳ تاسیس گردید و دارای غرفه‌های متعددی است که هر یک از آنها پوشاک یکی از نواحی استان کرمانشاه ... ادامه مطلب
موزه پوشاک و زیورآلات

تکیه بی نظیر معاون الملک

یکی از آثار و بناهای تاریخی استان کرمانشاه که به ثبت ملی رسیده است تکیه بی نظیر معاون الملک است که در کنار محله قدیمی "آبشوران کرمانشاه" قد علم کرده است.
تکیه‌های بنا به رسم قدیم و حال بیشتر برای برگزاری مراسم ساخته می‌شده، به دست حسین خان معین الرعایا (پدر شاعر معاصر معینی کرمانشاهی) برای امور مذهبی ... ادامه مطلب
تکیه بی نظیر معاون الملک

اطلاعات بیشتر...
[posttitle]

[posttitle]

[postbody]

مشاهده مطلب