درخت رحمت (به کردی: دارْ ڕهحمهت Dar-i Řehmet) نامی است که کرمانشاهیان به درخت چنار کهنسالی میدهند که در کنار محوطۀ تاریخی
طاق بستان در شهر
کرمانشاه قرار دارد.
این اثر ارزشمند با ارتفاع 37/7 متر و با قطر 8/46 متر در ورودی مجموعه تاریخی
طاق بستان، خودنمایی میکند.
این درخت علاوه بر ارزش ژنتیکی دارای ارزش فرهنگی و تاریخی نیز هست به طوری که در فرهنگ عامه به
درخت رحمت شهرت دارد.
رختان چنار در کشور ما از اهمیت و سابقه تاریخی بالایی برخوردارند و درخت کهنسال
طاق بستان پس از چنار هزار ساله ابرقو دومین درخت کهنسال کشور است.
در ادبیات عامه آن را به دوران ساسانی و افسانه شیرین و فرهاد نسبت میدهند. در ادبیات فولکلور در خصوص این درخت آمده است که، این درخت را شیرین در زمان شکسته شدن پای اسب خسرو پرویز و دیدار او با فرهاد در
طاق بستان به عنوان یادگاری میکارد.
این درخت در طول تاریخ به نامهای مختلفی هم چون دارپهلوان،
درخت رحمت و درخت کهنسال
طاق بستان ...مشاهده کامل متن نامگذاری شده است. این درخت در گذشته آسیب هایی دیده بود اما با حفاظت هایی که در سالهای اخیر از آن به عمل آمد در سال 1388 به عنوان یکی از آثار طبیعی استان به ثبت ملی رسید.
طاق بستان یا «طاق وستان» در شمالشرقی کرمانشاه، مجموعهای از سنگ نگارهها و سنگ نبشتههای دوره ساسانی است که با فضای مرکبی از کوه،چشمه و آب به گردشگاهی مصفا و چشم اندازی دلانگیز بدل شده است .
پس از ورود به مدخل طاق بستان، اوّلین سنگ نگاره به اردشیر دوّم مربوط است. اردشیر بین اهورامزدا ومیترا قرار گرفته، روی خود را به سوی اهورامزدا برگردانده و با دست چپ حلقه مودت را از وی دریافت میکند.زیر پای شاه و اهورامزدا دشمن یا «اهریمن» بر زمین افکنده شده است.
بعد از این نقش، طاق کوچکی قرار داردکه پیکره شاپور دوم و پسرش شاپور سوم بر آن دیده میشود. بالای هر کدام از این سنگ نگارهها در سطوری بهخط پهلوی ساسانی صاحب نقش معرفی شده است.
در سوّمین بخش از این مجموعه، مدخل طاق از بالا تاپایین سنگ نگاره زیبایی از نقش فرشتگان بالدار، درخت زندگی، مجالس شکار گراز در بیشهزار و شکار مرغانو... بهجامانده است که همراه با نوازندگان، یک مجلس شادمانی را حکایت میکند. در پایین این نقش، سواری براسب، زره پوش و مسلح است که برخی آن را «نقش پیروز ساسانی» و برخی دیگر نقش خسرو پرویز میدانند.
منبع :
www.ostan-ks.ir
http://fa.wikipedia.org/