گوردخمه، دخمهای است که برای خاکسپاری و یا قرار دادن استخوانهای مردگان درست میشده است. گوردخمههای زیادی از دورانهای باستانی در سراسر ایران یافته شده است.
یکی از استانهایی که کوهسارانش گوردخمههای زیادی را در دل خود جای داده است استان کرمانشاه است.
از جمله این گوردخمهها ،گوردخمه سان رستم (سنگ رستم)، در ۶۴ کیلومتری جنوب کرمانشاه و به فاصله ۱۱ کیلومتری روستای بوژان و حد فاصل روستاهای قلعه مسکره و چنار در حاشیه رودخانه جزمان در منطقه جلالوند واقع شده است.
گوردخمه مورد بحث به صورت اتاقی است که در داخل قطعه سنگ بزرگی کنده شده است. این قطعه سنگ به شکل یک هرم نا منظم به ابعاد ۵/۷ در ۶ متر در مقطع و ارتفاع ۵ متر میباشد.
اتاق گوردخمه دارای ورودی به عرض ۷۵ سانتی متر، عمق ۶۰ سانتی متر و ارتفاع ۴۰/۱ متر است. سقف ورودی به وسیله شیارهایی تزئین شده است. اتاق گوردخمه نیز دارای سقفی تقریباً قوسی شکل میباشد .
این اتاق به طول ۲۰/۳ متر و عرض ۷/۱ متر و ارتفاع ۲ متر میباشد. کف اتاق در حدود ۲۰ سانتی متر پائینتر از کف در ورودی است. متأسفانه دلایل محکمی برای تاریخ گذاری این گوردخمه وجود ندارد و زمان ساخت آن همانند سایر گوردخمههای استان، دورانهای ماد و هخامنشی حدس زده میشود.
این گوردخمه در حال حاضر بین جاده و رودخانه واقع شده است و دسترسی ساده به آن باعث وارد شدن آسیبهای زیادی به آن گشته است. همچنین نوشتن یادگاری، شعار و تبلیغات انتخاباتی بر روی آن سیمای آن را مخدوش کرده است.
لازم به یادآوری است استفاده از افشانههای رنگ (اسپری) بر روی سنگ به علت نفوذ رنگ در بافت سنگ قابل پاکسازی نمیباشد.
منبع :http://www.iranatlas.info/parseh/gurd_sanrstm.htm
http://www.chn.ir/NSite/FullStory/News/?Id=98928&Serv=0&SGr=0
http://www.tebyan.net/newindex.aspx?pid=934&articleID=815189