مریان از توابع شهرستان
تالش محسوب میشود که در صد و چهل و سه کیلومتری شهر
رشت و سی و هفت کیلومتری شمال غربی هشتپر واقع شده است.
مریان از شمال به روستای ناوان ، از جنوب به جنگل از شرق به روستای سینا هونی و از غرب به روستای
آق اولر منتهی میشود.
این روستا حدود هزار و هشتاد متر از سطع دریا مرتفعتر است و به دلیل کوهستانی بودن در تابستان آب و هوایی معتدل دارد که بسیار دلنشین است . یافت شدن گورستانی قدیمی و همچنین حمامی از دوران صفویه و قاجار نشان از قدمت این روستا میدهند.
اکثر مردم این روستا به باغداری، زراعت، دامداری و صنایع دستی مشغول هستند . گندم یکی از مهمترین محصول این زوستا است که به صورت دیمی کاشت میشود، لوبیا،
سیب زمینی ، بونجه و گلابی ،سیب ،زدالو و توتون نیز در این منطقه کاشت میشوند.
در این روستا همانند دیگر روستایهای شمالی کشور پرورش طیور از جمله مرغ و خروس و بوقلمون نیز رونق دارد.
در ساخت خانههای این روستا مخصوصا در خانههای بومی از مصالحی مانند سنگ و کاه گل و سقفهای چوبی لته کوبی شده استفاده شده است و به دلیل کوهستانی بودن این روستا درب هایی کوچک برای خانهها انتخاب شده است تا از ورود سرما جلو گیری کند.
گورستان مریان بزرگترین
...مشاهده کامل متن گورستان پیش از تاریخ ایران است که مساحتی حدود چهار صد هکتار دارد و از مریان تا آق اولر و تندبین را در بر گرفته است.
گورهای کشف شده در این گورستان به صورت سه طبقه و سنگچین بوده که در انها لوازم مورد نیاز برای زندگی نیز کشف شده است .
حمام مریان از زمان قاجار به جا مانده است این حمام به دستور نصر الله خان (سردار امجد) با به کار گیری معمارانی آلمای بروی زمینی با سطح شیب دار ساخته شده است که مساحتی حدود صد و سی و یک متر دارد.
مصالح به کار رفته در این حمام شامل خشت ، ملات و گچ و سنگ میباشد.در دیوارهای این حمام اثاری از کاشی کاری و نقاشیهای دیواری نیز پیداست .
منابع:
http://fa.wikipedia.org/
http://hamshahrionline.ir/details/180865
http://www.talesh.blogfa.com/post-50.aspx