خرمآباد تا نیم قرن پیش گورستانهای متعدد در نقاط مختلف داشت که با توسعه شهر، همه از بین رفتند و تغییر کاربری دادند.
به لحاظ قدمت، گورستانهای زیدبنعلی، درب باباطاهر و سپس خضر و فلکالدین، قدیمیترین گورستانهای خرمآباد به شمار میروند که اکنون فقط خضر و بخش جدید گورستان فلکالدین از آنها بر جای مانده است.
اگر از جوانان خرمآباد علت نامگذاری
گورستان خضر را بپرسیم شاید درصد بسیار زیادی از جوانان و حتی میانسالان نتوانند به این سوال جوابی بدهند و خیلی از جوانان فکر میکنند روزگاری حضرت خضر به این مکان قدم گذاشته است.
این نام، نام یکی از حکام حکومت اتابکان لر کوچک به نام جمال الدین خضر بوده است که مزار و مقبرهی او در این قبرستان قرار دارد.
در واقعه دولت اتابکان لر کوچک طولانیترین حکومت ایرانی پس از اسلام و یکی از ۳ حکومتی است که در تمام طول تاریخ
ایران دارای بیشترین دوران حکمرانی بوده اند .
دوران حکومت جمال الدین خضر ، به علت وجود دشمنانی، توام با زد وخورد بود که این دشمنان به کمک مغولان ، که به او بدبین بودند ، درسال۶۹۳ قمری در نزدیکی
خرم آباد ، به او شبیخون زدند و وی را با چند نفر از نزدیکانش به قتل رسانیدند.
در دهه ۶۰ و ۷۰ این مقبره دو بار توسط باستانشناسان کاووش
...مشاهده کامل متن شد که روی لوح سنگی کشف شده درون مقبره این شعر نوشته شده بود:
به درگاه تو آمدم ای اله به موی سپید و به روی سیاه
مگردانم از درگهت نا امید که رویم سیاهست و موی
اگر گذرتان به قبرستان خضر افتاد و از کنار بهشت ششم عبور کردید اگر حدود ۱۰۰ متر از خیابان اصلی به سمت بالا حرکت کردید مقبره ای با گنبد آجری مشاهده خواهید کرد که یکی از آثار باستانی استان لرستان است.
در کنار این مقبره تابلویی دیده میشود که در حال از بین رفتن است و مشخصات این قبر را نشان میدهد.این اثر تاریخی در فهرست آثار ملی با شماره ۳۷۶۱ ثبت شده است و ۴۹ متر مربع مساحت و ۷ متر ارتفاع دارد, دارای محیطی چهار ضلعی از سنگ تراش خورده ،آجر ، خشت، چوب و گچ است و قدمت این اثر به قرن هفتم هجری میرسد.
قدیمیترین سنگ بر جای مانده در گورستان خضر بیش از 2 قرن قدمت دارد که این سنگ واقع در گورستان چاغروندها، در آستانه نابودی است.
قبرهی فلکالدین حسن دیگر اتابک لرستانی در روستایی به همین نام (فلکالدین) در شمال غربی خرمآباد واقع شده است و در گورستان این منطقه نیز برخی مردم خرمآباد نظیر طایفه ملکشاهی به خاک سپرده میشدند.
منبع:
http://enfetar.ir/?p=19823
http://esperans.persianblog.ir/
http://yaftenews.ir/introduction