شهر زنوز از توابع شهرستان
مرند که امروزه با صنعت سرامیک و کارخانه کائولن شوئی (خاک چینی ) بسیار اعلا و درجه یک و سیب درختی خوش رنگ و خوش طعم و مردمان فرهنگ دوست و دانش پرورش مشهور و معروف است .
بخش زنوز کوهستانیترین منطقه شهری از شهرستان
مرند است که ارتفاعش از سطح دریا 1700 متر میباشد.این شهرک کوهستانی در شمال
مرند و در فاصله 25 کیلومتری آن واقع شده و از جاده اصلی
مرند –
جلفا 10 کیلومتر فاصله دارد.
رودخانه زنوز چای از ارتفاعات و دامنههای کوه سلطان سنجر سرچشمه گرفته ، در جهت شرقی – غربی جریان دارد . آب این رودخانه تمام باغها و مزارع زنوز و روستاهای تابعه را مشروب میسازد.
زنوز دارای 7 روستای دیدنی است که معروفترین آن روستای «زنوزق» تنها روستای پلکانی آذربایجان است. جالب این که قدمت آن حتی از روستاهای مشابهاش همچون ماسوله هم بیشتر است.
زنوزق به علت شکل کوهستانی منحصر بهفرد، دهها چشمه جوشان دارد. چشمههایی که بیشتر آنها در باغات میجوشند و مناظر دیدنی از خود به نمایش گذاشتهاند.
این روستا که در دل کوه قلعه قرار دارد، با خانههایی با در و پنجره آبی، قرمز و سبزرنگ تزئین شده است به شکلی که توجه هر بینندهای را به
...مشاهده کامل متن خود جلب میکند.
روستایی زیبا با چشمانداز عالی که منطقه بسیار بکری برای علاقهمندان آثار تاریخی به وجود آورده است. اما در گشت و گذارتان به این روستای زیبا متوجه موضوع جالبی میشوید.
منطقه ییلاقی ماهار و کوهکمره
هنگامی که از جاده کنار زنوزق به راه میافتیم و در پیچ و خم آن مناظر سبز را میبینیم، پس از چندین کیلومتر به دشت بزرگ و سرسبزی میرسیم که در تابستان به بهشتی بیبدیل تبدیل شده است.
دشتی که پذیرای بسیاری از مسافران دیگر شهرهای آذربایجان است با منظرهای جالب و در نوع خود منحصر بهفرد! در این منطقه تا چشم کار میکند، سبزه و چمن میبینید.
منطقه کوهستانی و ییلاقی زنوز دارای جاذبههای گردشگری بسیاری است و با دارا بودن جذابیتهای خاص خود حتی بسیاری از ورزشکاران بویژه کوهنوردان و صخرهنوردان را به آنجا کشانده است.
وقتی از جاده ترانزیتی تبریز به جلفا به سهراهی زنوز میرسیم، در ورودی این شهر نوشته شده است: «به شهر توریستی زنوز، شهر علم و ادب خوش آمدید.» ولی با توجه به کلمه توریستی هنوز امکانات درخور این منطقه در اختیار شهرداری این شهر گذاشته نشده است.
چه بسا که از چندین سال پیش برای رشد و ترقی زنوز که از سال 1322 دارای شهرداری بوده است، قرار بود «تله کابین» راهاندازی شود ولی به جز نصب پایههای تلهکابین از 4 سال پیش، هیچ اقدام دیگری صورت نگرفته است.
زنوز با سیب قرمزش مشهور است؛ سیبهای منحصر بهفرد این منطقه که بیشتر صادر میشود. در این شهر خبری از گرما و کولر نیست و تماشای مناظر دیدنی زنوز خاطرهای ماندنی را همیشه برایتان به یادگار خواهد گذاشت.
سد زنوز روی رودخانه زنوز چای و به فاصله 24 کیلومتری شمال شرقی شهرستان مرند قرار دارد. حداکثر تراز نرمال آب 1887.6 متر از سطح آب دریا و تراز تاج سد 1845 متر از سطح دریا میباشد ، نوع این سد هم خاکی میباشد.
سد زنوز یکی از زیباییهای آذربایجان به شمار میآید , این سد دارای ماهی هایی برای صید نیز میباشد.
در اطراف این سد باغات زیبای میوه نیز وجود دارد که بر زیباییهای این منطقه میافزاید. اطراف این سد دارای چشمههای آّب بسیار گوارایی میباشد که از دل کوه جاری میشوند .
آب این سد را چشمههای خروشان جاری شده از کوه سلطان سنجر تامین مینماید که در همه فصلهای سال دارای آب میباشد.
مسیر رفت به این سد این گونه است که از مرند بطرف زنوز در حرکت هستیم به زنوز که رسیدیم در دومین چهار راه بطرف راست مسیرمان را عوض میکنیم تا رسیدن به سد مسیرمان را که در حدود15 دقیقه است را ادامه میدهیم.
منبع:
http://www.tabriz-fishing.com/
http://dumanlar.blogfa.com/post/18
http://www.aban-sanat.com/post.aspx?PID=133&Dir=1