منطقه ماله گاله (مله گله) با هدف حفاظت از رویشگاههای جنگلی طی مصوبه شماره صد و نود و سه شورای عالی محیط زیست (کمیسیون زیر بنائی دولت) در تاریخ پانزدهم دی ماه سال هزار و سیصد و هفتاد و پنج با مساحت پنجاه و یک هزار و نهصد و پنجاه و چهار هکتار به عنوان منطقه حفاظت شده به مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست پیوسته است.
منطقه حفاظت شده ماله گاله در فاصله ده کیلومتری شهرستان
شیراز، در شرق منطقه حفاظت شده ارژن و پریشان قرار دارد.
در این منطقه جاذبههای گردشگری زیادی وجود دارد، از جمله :
- امام زاده پیر غیب: این طور روایت شده، ایشان از نوادگان امام رضا (ع) میباشند که به همراه خواهر خود امامزاده پیربانو در زمان حمله خلفای عباسی به این منطقه پناه آورده اند و سپس غیب شده اند.
- قبرستانهای قدیمی که قدمت آنها حدودا به سیصد تا چهارصد سال پیش میرسد.
-
امامزاده محمد: گفته میشود که این فرد در این محل آتشی روشن کرده و بعد از یکسال که به همان محل مراجعه مینماید آتش کماکان روشن بوده است. بر این اساس موجب اعتقادات مذهبی مردم منطقه شده که هرساله صدها نفر به این محل مراجعه میکنند.
درون
منطقه حفاظت شده ماله ...مشاهده کامل متن گاله و حاشیه آن روستاهای متعددی وجود دارد که شغل اصلی مردم آنها دامداری و کشاورزی میبا شد. متاسفانه محدودیت مراتع و اراضی کشاورزی باعث تعرض آنها به مراتع و تصرف اراضی ملی شده است و برخی نیز اقدام به قطع درختان
بلوط و ساخت ذغال مینمایند.
بخش شرقی و شمال شرقی منطقه مسیر کوچ عشایر میباشد. همچنین به دلیل نزدیکی منطقه به شهر
شیراز بخشی از اراضی آن با عنوان باغ شهر واگذار شده که اوقاف ادعای مالکیت آن را دارد.
منطقه حفاظت شده ماله گاله به عنوان منطقه حفاظت شده جنگلی میباشد و پوشش گیاهی نسبتا خوبی را دارا است. در واقع آخرین حد رویش جنگلهای
بلوط در زاگرس میباشد.
پوشش منطقه از نوع
ایران – تورانی بوده و عناصر این تیپ در آن حضور دارند. لیست گیاهان موجود در منطقه به این شرح میباشد:
ارس،
بلوط،
بنه، کلخنگ،
بادام وحشی، افرای کوهی، زالزالک، ریش بز، کلاه میرحسن، چوبک، پیچک صحرایی، گون، آبنوس، تاک پوک، جاشیر، کما، گوش بره، مریم گلی، لاله واژگون، عروس سنگ و بهمن.
مهمترین زیستگاههای حیوانات وحشی در
منطقه حفاظت شده ماله گاله جنگلهای انبوه
بلوط و
بنه و ارتفاعات دلو، بوری و سلامتی میباشد.
گونه شاخص منطقه سنجاب ایرانی است که زیستگاه آن جنگلهای
بلوط میباشد.
این جانور با جمع آوری دانههای
بلوط و زیر خاک کردن آنها در زادآوری درختان
بلوط نقش مهمی را ایفا میکند.
همچنین در این منطقه جانورانی همچون : پلنگ، خرس، گراز، گرگ، روباه، خرگوش، تشی و همچنین خزندگانی مانند: لاک پشت مهمیزدار، آگامای فلس درشت، مار قیطانی، افعی (گرزه مار) و علاوه بر این، پرندگانی همچون : چرخریسک سرآبی، چرخریسک بزرگ، زردپره سرسیاهریا، کلاغ نوک سرخ، قمری معمولی، سارگپه معمولی، کبک، تیهو، دارکوب در این منطقه زیست میکنند.
منابع :
http://www.iew.ir/
http://www.irna.ir/
http://molegale.blogfa.com/
dir.wikipg.com
http://fars.doe.ir/