اگر اهل روستاگردی و تماشای طبیعت بکر و دست نخورده هستید، پیشنهاد ما به شما
روستای آل در
مشهد است که با تمام جذابیتهایش سفری خاطرهانگیز را برای شما رقم خواهد زد.
روستای شگفتانگیز آل در 45 کیلومتری شمال
مشهد در جاده
کلات و درهای به نام کارده واقع شده است در نزدیکی این روستا سد نسبتا بزرگی به نام کارده وجود دارد که در اطراف خود مناظر شگفت انگیز و بدیعی خلق کرده است.
سد کارده در زمره گردشگاههای آبی
مشهد، در کیلومتر 20 جاده این شهر به
کلات بر روی رودخانهای به نام کارده واقع شده و مسیر دسترسی به این منطقه گردشگاهی از انتهای خیابان خواجهربیع ممکن است.
رودخانه کارده با جریان دائمی و مناظر بسیار زیبای چشمنواز کوهستانی یکی از زیباترین تفرجگاهها به شمار میآید. در این مکان تسهیلاتی از جمله محل استراحت موقت، سکو، فروشگاه و... برای زائران و مسافران در نظر گرفته شده است.
دره کارده
دره کارده مسیر قدیم
مشهد به
کلات و یکی از مهمترین معابری بوده که
ایران ...مشاهده کامل متن را از طریق کلات به آسیای میانه و جنوب ترکمنستان ارتباط میداده است.
این دره معبر و گذرگاه محاکمان و مهاجرانی بوده است که از قدیم میان جنوب ترکمنستان و دشت مشهد در رفت و آمد بودند.
کتیبه خان تاشی
از جمله اتفاقات مهمی که در دره کارده اتفاق افتاده عبور محمدخان شیبانی یا شیبکخان ازبک در سال 915 هجری بوده است که وی پس از این که شهر طوس را تا حدی بازسازی و مرمت کرد آن را یادگارخانی نامید و چگونگی مرمت طوس را بر روی سنگی در مجاورت روستای آل نگاشت.
این کتیبه یکی از مهمترین اسناد تاریخی خراسان به حساب میآید، نوشته مزبور بر روی صخرهای جدا شده از کوه کتیبه شده و رگههای سفیدی در زیر آن دیده میشود.
این اثر در محل به خان تاشی مشهور است. خان تاشی (سنگ خان) که نام آن واژهای است ترکی دارای 10 سطر به طول یک متر به خط ثلث بسیار زیبا است. شیبکخان ازبک پس از نگاشتن سنگ به مرو رفت و شاه اسماعیل صفوی او را تعقیب و در مرو به قتل رسانید و تا مدتی دست ازبکها از خراسان کوتاه شد.
این اثر ۲۷ اسفند ۱۳۸۶ با شماره ثبت ۲۲۳۰۵ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
قلعه عماد
از دیگر آثار تاریخی نزدیک به روستا قلعهای به نام عماد که در محل به آن قلعه ماد یا مات میگویند. این اثر قلعه سنگی بزرگی در فراز ارتفاعات مشرف بر دره کارده و نزدیک به روستای آل است.
از خیل معماری این بنا امروزه بخشی از دیوارها و حوض ساروجی آن بر جای مانده است. سفالهای پراکنده در بالای کوه و میان قلعه نشان میدهد که این قلعه از سده نهم هجری مورد استفاده حکام تیموری بوده و تا زمان صفویه رونق داشته است.
دره انجیر
دره انجیر یکی از جاذبههای طبیعی این منطقه به شمار میرود که با عرض کم و موانع صخرهای پوشیده از درختان انجیر وحشی دارای منظرهای دیدنی و جالب است.
همچنین در این مکان غار دره آل وجود دارد که با دهانه بزرگ و دیدنی و دیوارهای مرتفع و بلند به جاذبهای منحصر به فرد برای گردشگران و طبیعتگردان تبدیل شده است.
غار دره آل
از دیگر دیدنیهای این دره میتوان به غار دره آل اشاره کرد. این غار مکانی با دهانه بزرگ و دیدنی و دیوارهای مرتفع و بلند میباشد که چشمهای در مجاورت آن قرار دارد.
این غار به فاصله ۵۰ کیلومتری شمال مشهد است و در ۳ کیلومتری روستای کارده قرار گرفته است. عرض آن تقریباً یک تا سه متر و طولش به بیش از یکصد متر میرسد.
کوهنوردان در درون آن اسکلتهایی قدیمی یافتهاند.
دهانه غار به صورت یک شکاف سنگی است.
عرض آن ۳ متر و طول آن ۱۰۰ متر است. از نوع غارهای خشک و دارای پرتگاههای خطرناک میباشد. در محل مذکور که موسوم به دره آل است دو غار در دو سمت دره قرار دارند.
غار شرقی موسوم به غار اسکلت و غار غربی موسوم به غار کارده است. دهانة غار به صورت یک شکاف سنگی است که عرض تقریبی آن ۱ تا ۳ متر و طول آن حدود ۱۰۰ متر میباشد.
این غار کاملاً خشک است و پرتگاهةایی خطرناک دارد.
کوهنوردان، اسکلتهایی از انسان مربوط به زمانهای قدیم را در درون این غار مشاهده کردهاند.
از مشخصههای این غار تعداد زیاد راههای فرعی است که هر راه فرعی خود به ۲ تا ۵ شاخه فرعی دیگر منتهی میشود. همچنین اغلب راههای فرعی و اصلی دارای یک ارتفاع هستند و گاهی راه اصلی ارتفاع و ورودی کوچکتری از راههای فرعی اطراف دارد، لذا باتوجه به عدم وجود نشانه گذاری در داخل غار احتمال گم کردن مسیر اصلی وجود دارد.
دهانه غار در ارتفاع ۱۴۵۸ متری از سطح دریا در سمت شرقی رودخانه و در مختصات ۳۶٫۶۷۱۰۸ شمالی و ۵۹٫۶۷۷۱۰ شرقی است. خوشبختانه چون دهانه غار بسیار کوچک و در جهت شمال و جنوب است، تا فاصله ۱۰ متری دهانه غار قابل دیدن نیست و علیرغم حضور خیل مردم در روزهای تعطیل در دره بین روستاهای کارده و آل، غار از گزند رهگذران در امان مانده است! مجموع طول مسیرهای اصلی و فرعی اندازهگیری شده تاکنون برابر با ۴۲۵ متر است که تقریبا برابر با غار بزرگ مغان میباشد.
هرچند تفاوت این دو غار در این است که مغان بصورت یک مسیر طولی بدون انشعاب و فرعی است ولی غار کارده بصورت دهها راه فرعی و اصلی در هم پیچیده است. در سمت غربی رودخانه نیز در همین محل غار دیگری به نام غار اسکلت وجود دارد که بصورت شکاف گسلی است.
منبع :
http://www1.jamejamonline.ir/