امامزاده سید احمد (علیه السلام) از معتبرترین و قویترین امامزادگان ایران بوده و از جایگاه ویژه ای برخوردار است.آستان وی در شهرستان مرند و در دامنهی تپهی «داغ امامزاداسی» قرار دارد.
از سازندهی بنای اولیه امامزاده سیداحمد (ع) اطلاعی در دست نیست و احتمال دارد احداث بنای اولیه در سدهی سوم هجری صورت گرفته و در قرنهای بعد تعمیر شده باشد.
تجدید بنای امامزاده در سال 1362 یا 1363 ش در پلان قبلی و با استفاده از مصالح جدید انجام شده است، پلان بقعه مستطیل و مساحت آن حدود 200 متر مربع میباشد.
نمای بیرونی بنا در ضلع شرقی، حدود یک متر با سنگهای شیشه ای و سپس با سنگهای مرمر نماکاری شده و نمای شرقی آن که در حقیقت نمای اصلی بقعه میباشد، دارای سایه بانی از سازه سقف است.
نمای جنوبی، غربی و شمالی آن نیز با آجر اجرا شده است.
درِ ورودی بقعه از نمای شرقی به داخل راهرو تعبیه شده و کف بقعه بیش از یک متر بالاتر از کف صحن میباشد، در سمت شمالی راهرو دو در وجود دارد. یکی به منزل سرایدار و دیگری به انباری باز میشود، در ضلع جنوبی راهرو گنبدخانه قرار دارد.
نمای داخلی دیوارها پس از اجرا تا سقف با گچ سفید اندودکاری شده است. درِ ورودی بقعه از نمای شمالی تعبیه شده و دیوار شرقی سه پنجره، دیوار غربی یک پنجره و دیوار جنوبی دو پنجره دارد.
در ضلع جنوبی بقعه، محراب قرار دارد و دو طاقچه در طرفین آن دیده میشود. در دیوار جنوبی دعای فرج و دعای نور بر روی کاشیهای هفت رنگ با خط نسخ نصب شده است.
کف بقعه با فرشهای ماشینی و پتو مفروش شده و قسمت زنانه و مردانه به وسیلهی پرده از هم جدا شده اند.
در وسط گنبدخانه چهار ستون آهنی قرار دارد و گنبد بر روی آنها سوار شده است، بر روی هر یک از ستونها اسماء الهی درج شده است. گریو گنبد دارای پنج پنجره و فرم آن پیازی است و در قسمت چسبیده گنبد به سقف، یک هشت ضلعی کوچکی با گچ درست شده که در آن آیهی 23 سورهی مبارکهی شوری و آیه 33 مبارکه احزاب نوشته شده و در لایه درونی گنبد «کلمة الله هی العلیا» و «محمد، علی، فاطمه، حسن و حسین» با خط نستعلیق درج گردیده است.
در وسط چهار ستون ضریح آلومینیومی با شیشههای سبز رنگ قرار دارد. بالای ضریح با پارچهی سبز رنگی پوشیده شده و با گلهای مصنوعی تزیین شده است. بر روی قبر سنگ مرمرینی قرار گرفته که با خط ثلث شجره نامهی امامزاده سید احمد (علیه السلام) به صورت ناقص بر روی آن حکاکی شده است.
آستان مقدس امامزاده سید احمد (علیه السلام) محل رجوع و توجه مردم آن دیار است و آنها در طول سال و به ویژه در مناسبتهای مذهبی نظیر ایام عاشورا و تاسوعا ایام شهادت امیرالمؤمنین علی (علیه السلام) و اعیاد حضرات معصومین (علیهم السلام) بسیار شلوغ بوده و دارای زائران فراوانی است که از شهرهای دور و نزدیک به این بقعه مشرف میشوند.
منبع:
http://haram1448.parsiblog.com/
http://harameyar.ir/
http://www.emamzadegan.ir/