توضیحات

ویرایش
روستای ماخونیک یکی از روستاهای شگفت انگیز جهان محسوب می‌شود که در 142 کیلومتری شهرستان بیرجند و دهستان دُرُح بخش مرکزی شهرستان سربیشه استان خراسان جنوبی واقع شده‌است.
ماخونیک متشکل از ۱۲ آبادی است که روستای ماخونیک بزرگ‌ترین آن‌ها میباشد. این روستاها شامل ماخونیک ، کفاز ، چاپنسر ، توتک ، سفال بند ، سولابست ، ، کلاته بلوچ ، دامدامه و میش نو ، خارستو و جلارو است.
جمعیت این روستا در سال ۱۳۸۵ بنا به سرشماری مرکز آمار ایران ۵۸۲ نفر بوده‌است.
درباره وجه تسمیه روستا چندین قول وجود دارد، می‌گویند که در گذشته‌‌های بسیار دور عده‌ای ماموران دولتی به این روستا آمده و اهالی به گرمی از آنها استقبال نکرده‌اند و با آنها برخورد سردی داشته‌اند و آنها این نام را برای روستا انتخاب کرده‌اند.
برخی نیز می‌‌گویند به دلیل وجود شکافی در کوه نزدیک روستا به آنجا ماده ماخونیک گفته می‌شده که به مرور زمان به ماخونیک تغییر نام یافته است. در برخی اسناد قدیمی که تاریخ نگارش آنها به ۳۰۰سال قبل می‌‌رسد، نام روستا مادخنیک ...مشاهده کامل متن ذکر شده است که مرکب از دو جزء «ماد» و «خنیک» است.
ماد در زبان پهلوی و پارسی باستان به ماه تبدیل شده که یکی از معانی آن شهر و مملکت است و در مجموع به‌نام شهر ماخونیک است.
روستای ماخونیک یکی از هفت روستای شگفت انگیز جهان که به سرزمین لی لی پوتهای ایران معروف است با جذابیتهای حیرت انگیز خود مسافران و گردشگران را فرا می‌خواند.
این روستا به دلیل قد و قامت کوتاه ساکنان آن به "لی لی پوت" مشهور است. ازدواج فامیلی میان کوتاه قدها و نوع تغذیه باعث شده که افراد روستای ماخونیک کوتاه قد باشند و متوسط قد آنها 140 سانتیمتر باشد.
ولی چند سالی می‌شود که با تغییر وضعیت تغذیه اهالی و مصرف قرص و قطره آهن، نسل جدید بهتر شده اند.

گرچه این روستای کوچک، به خاطر قد و قامت مردمانش مشهور نشده است، بلکه دلایل دیگری نیز دارد. علت مشهورشدن روستای ماخونیک آداب، رسوم و فرهنگ خاص مردمانش و بافت مسکونی این منطقه است.
از ماخونیک تا مرز افغانستان در حدود نیم ساعت راه است و اهالی ماخونیک اصلیت افغانی دارند که در حدود سه چهار قرن پیش به این ناحیه آمده اند و اینجا را برای سکونت انتخاب کرده اند.
اهالی این روستاها از نظر مذهب، شیوه گذران زندگی و اوضاع اجتماعی با یکدیگر وجه اشتراک زیادی دارند اما غالب این روستاها اصل و تبار خود را از روستای ماخونیک می‌دانند.
مذهب مردم منطقه ماخونیک سنی و از نوع حنفی است که با زبان فارسی و با لهجه خاص محل تکلم می‌کنند.

بافت مسکونی روستا در دامنهٔ تپه و خانه‌‌ها به طور فشرده به هم و در گودی زمین ساخته شده اند و یکی از عمده نشانه‌‌های فرهنگی روستای ماخونیک مسکن است که در نوع خود جالب و قابل توجه است.
در روستای ماخونیک نه تنها نحوه زندگی که محل سکونت نیز ساده و ابتدایی است بلکه خانه‌های روستاییان نیز دارای شکل هندسی خاصی نیست و تمام امکانات زندگی دریک اتاق جای گرفته است.
کف خانه حدود یک متر از سطح زمین پایین‌تر است و دارای یک درب کوتاه چوبی است. برای رفتن به داخل خانه باید دولا شده و به زحمت خود را داخل خانه کرد، اغلب یکی دو پله درگاهی را به کف خانه متصل می‌‌کنند.
هر خانه دارای فضاهایی همچون کندیک (مخزن نگهداری گندم و جو)، کرشک (اجاق گلی برای طبخ غذا)، طاق و طاقچه است. ظاهراً از آنجا که هوای آن ناحیه سرد است مردم خانه‌ها را کوچک و کم ارتفاع می‌سازند تا راحت‌تر گرم شوند.
برای وارد شدن به خانه‌های روستای ماخونیک باید کمر را خم کرد، در داخل خانه هم نمی‌شود راست‌راست ایستاد. اگرچه خانه هایی با ساخت امروزی و گاه شهری و دارای آجرنما در شهر قد برافراشته اند اما خانه‌های مسکونی آدم کوچولوهای ایران همچنان پابرجاست و خانه‌های تو سری خورده را در سایه خود قرار داده اما نتوانسته اند نگاه‌ها را از آن برگیرند.
علاوه بر مسکن می‌توان به جاذبه‌های فرهنگی دیگری همچون مراسم عروسی و نامزدی، مراسم ماه رمضان و عیدفطر و عید قربان، مراسم باران خواهی و همچنین خوراک و غذاهای سنتی و پوشاک محلی منطقه اشاره کرد.
درباره آداب و رسوم مردم این منطقه باید گفت، مردم ماخونیک تا 50 سال پیش، چای نمی‌نوشیدند، شکار نمی‌کردند و اصلاً گوشت هم نمی‌خوردند و هنوز سیگار نمی‌کشند.
مردم ماخونیک این قبیل کارها را گناه می‌دانستند. ورود تلویزیون به این روستا به معنای ورود شیطان بود و اهالی تا چند سال پیش به تلویزیون می‌گفتند شیطان.
آنها هرگز اجازه نمی‌دادند کودکان پای صفحه تلویزیون بنشینند و جادو شوند.
آداب و رسوم ساکنان روستا از نحوه قضاوت تا شیوه کشاورزی و از چگونگی تقسیم ارث تا بازی‌ها همگی از گذشته‌های دور جریان داشته و اغلب آنها دست نخورده باقی مانده است.
بر طبق شواهد چنین بر می‌آید که ساکنان روستا در ابتدا دامدار و عشایر بوده اند و در دوره‌های بعد در منطقه ماخونیک و به ویژه در روستای ماخونیک سکونت گزیده اند، وجود سنگ نگاره ای در نزدیکی قنات ماخونیک که نقش‌های چوپانی و بسیار قدیمی بر روی آن نقش بسته نیز گواهی بر قدمت سکونت در ماخونیک است.
عمده محصولات کشاورزی منطقه شامل گندم، سیر، جو، شلغم، چغندر و زردک است و مردم این منطقه به میزان محدودی به کشت گوجه فرنگی، پیاز و زعفران نیز می‌پردازند.
از آثار تاریخی ماخونیک می‌توان به سنگ سیاه (سنگ نگاره) ماخونیک، بنای برج و قلعه، برج گل انجیر، منزل سرگردونی، نادر مرده اشاره کرد.
راه روستا در سالهای اخیر ایجاد و آسفالت شده است و علاوه بر این روستا دارای آب شرب، برق، خانه بهداشت، مدرسه ابتدایی، مکتب خانه، حمام و چندین مغازه از جمله خوار و بار فروشی، قصابی، نانوایی، تعمیرگاه موتور و جوشکاری هستند.
در حال حاضر گردشگران خارجی و داخلی زیادی از این روستا دیدن می‌کنند و این روستا از روستاهای هدف گردشگری خراسان جنوبی به شمار می‌رود.
منابع:
http://fa.wikipedia.org/
http://birjandpic.persianblog.ir/post/25
http://www.ichto.ir/Default.aspx?tabid=606
http://www.yjc.ir/fa/news/2564637
روستای ماخونیک

روستای ماخونیک

روستای ماخونیک یکی از روستاهای شگفت انگیز جهان محسوب می‌شود که در 142 کیلومتری شهرستان بیرجند و دهستان دُرُح بخش مرکزی شهرستان سربیشه استان خراسان جنوبی واقع شده‌است. ماخونیک متشکل از ۱۲ آبادی است که روستای ماخونیک بزرگ‌ترین آن‌ها میباشد. این روستاها شامل ماخونیک ، کفاز ، چاپنسر ، تو...

اطلاعات | نقشه
روستای برکوه

روستای برکوه

برکوه یکی از روستاهای زیبا در خراسان جنوبی است. روستای کوچک برکوه در کنار رشته کوه‌های مومن آباد قرار دارد ، و به دلیل قرار گرفتن آن در منطقه کوهپایه ای آن رابرکوه نامیده اند (در کنار کوه ) . از نظر سابقه تاریخی دارای قدمت زیادی است و به 800 تا 1000 سال پیش می‌رسد ، وجود برج‌های دید...

اطلاعات | نقشه
قلعه برکوه

قلعه برکوه

قلعه برکوه متعلق به دوره صفویه تا قاجار است و در حاشیه روستای برکوه در جنوب سربیشه ، قلعه ای خشت و گلی با پلان چهار گوش و برجهایی در اطراف و حصار خارجی دیده می‌شود . فضاهای داخلی قلعه شامل اطاقهای متعدد به همراه حیاط مرکزی ، راهرو‌ها و فضاهای ارتباطی بوده که بخش زیادی از آن تخریب شده...

اطلاعات | نقشه
سد برکوه

سد برکوه

سد خاکی برکوه در13 کیلومتر شهر سربیشه واقع شده است,سد برکوه به عنوان یکی ازحوزه‌های آبریز درشهرستان سربیشه در تغذیه قناتهای پائین دست ، آبیاری اراضی کشاورزی روستاهای اطراف و مهار و کنترل سیلابها نقش مهمی دارد. این سد که در حقیقت یک آبگیر بتونی می‌باشد به دلیل استقرار در پائین دست اراض...

اطلاعات | نقشه
روستای چنشت

روستای چنشت

چِنِشت،از روستاهای دهستان نهارجان بخش مود شهرستان سربیشه در استان خراسان جنوبی است. چنشت در میان رشته کوه باقران قرار گرفته و فاصله آن تا بیرجند، مرکز استان خراسان جنوبی، ۶۰ کیلومتر است. در سال ۱۳۸۵ بنا به سرشماری مرکز آمار ایران جمعیت این روستا ۱۰۰۹ نفر بوده‌است. این روستا به علت ...

اطلاعات | نقشه
مزار کاهی ( بی بی زینب خاتون )

مزار کاهی ( بی...

آستان متبرکه بی بی زینب خاتون (س) مشهور به مزار کاهی در 50 کیلومتری جنوب شرقی شهرستان بیرجند در خراسان جنوبی و در بخش مود شهرستان سربیشه، در ارتفاعات روستای کاهی ، در منطقه ای سر سبز و خوش آب و هوا واقع شده است . بی بی زینب خاتون خواهر گرامی امام رضا (ع) میباشد. مزار بی بی در بلندی کو...

اطلاعات | نقشه
مزار سید حامد علوی

مزار سید حامد ...

مزار سید حامد علوی در روستای چنشت شهرستان سربیشه واقع شده است. سید حامد علوی از فرزندان امام جعفر صادق (ع) بوده است که توسط عمال خلیفه عباسی در چنشت زخمی و در محل بیتوته خود ، یعنی" غار چنشت" فوت کرده است . پس از کشف غار ، نسبت به انتقال اجساد سید حامد علوی و دو فرزندش به درون بقعه ای...

اطلاعات | نقشه
آب ترش سربیشه

آب ترش سربیشه

چشمه آبترش سربیشه چشمه جوشانی است که در ارتفاعات رشته کوه مومن آباد و در روستای دارستنگ در فاصله 24 کیلومتری شمال شرق سربیشه واقع شده است.دسترسی به این مکان از طریق جاده‌ی اصلی سربیشه به بیرجند و سپس جاده‌ی فرعی به سمت شمال به طول 19 کیلومتر امکان‌پذیر است. آب حوضچه‌های مجموعه آب‌ترش ...

اطلاعات | نقشه

از این روستای شگفت انگیز دیدن کنید!

روستای ماخونیک یکی از هفت روستای شگفت‌انگیز جهان است و به لحاظ شهرت آن به شهر «لی‌لی‌پوت‌ها» جذابیت‌های حیرت‌انگیزی د‌‌‌‌‌‌‌ارد‌‌‌‌‌‌‌. از روستای ماخونیک تا افغانستان نیم ساعت فاصله است و مرد‌‌‌‌‌‌‌م ماخونیک اصالتا افغان هستند‌‌‌‌‌ که د‌‌‌‌‌‌‌ر چند‌‌‌‌‌‌ قرن پیش از افغانستان کوچ ‌‌‌‌‌ و ماخونیک را برای ... ادامه مطلب
از این روستای شگفت انگیز دیدن کنید!

سرزمین کوتوله‌ها در ایران

روستای دورافتاده " ماخونیک " که تا همین چند صد سال پیش غیر قابل دسترسی بود، با خانه‌های کوچک که نصفشان زیر زمین قرار دارد، با مردمانی که متوسط قد کوتاهی دارند، یکی از هفت روستای شگفت انگیز جهان است.
سبک زندگی اصیل این مردم ، فرهنگ دست نخورده آنان، باورهای عجیب و غریبشان همگی اینجا را به سرزمینی عجیب ... ادامه مطلب
سرزمین کوتوله‌ها در ایران

سرزمین افسانه ای داستان گالیور در ایران!

روستای ماخونیک یکی از هفت روستای شگفت انگیز جهان است که به سرزمین لی لی پوتهای ایران شهرت دارد در این روستا کشیدن سیگار، دیدن تلویزیون و نوشیدن چای بنا به سنت و رسوم محلی ممنوع است.
حتما تعجب خواهید کرد وقتی بدانید ایران هم جایی دارد شبیه لی لی پوت، سرزمین افسانه ای داستان گالیور، روستای ماخونیک که در اطراف شهرستان سربیشه واقع شده است، به دلیل قد و قامت کوتاه ساکنان آن به لی لی پوت مشهور است گرچه این روستای کوچک، تنها به خاطر قد و قامت مردمانش مشهور نشده است، بلکه دلایل دیگری نیز دارد.
علت مشهورشدن روستای ماخونیک در 142 کیلومتری شهرستان بیرجند واقع در استان خراسان جنوبی آداب، رسوم و فرهنگ خاص مردمانش است.در روستای ماخونیک نه تنها نحوه زندگی که محل سکونت نیز ساده و ابتدایی است بلکه خانه‌های روستاییان نیز دارای شکل هندسی خاصی نیست و تمام امکانات زندگی دریک اتاق جای گرفته است.
روستای ماخونیک پیش از این به عنوان منطقه کوتوله‌ها مطرح شده بود چون اهالی کوتاه قد بوده و به زحمت قدشان از ۱.۴۰ تجاوز می‌کند، قد متوسط مردم این روستا می‌تواند ناشی از ازدواج فامیلی و نوع تغذیه آنها باشد.
... ادامه مطلب
سرزمین افسانه ای داستان گالیور در ایران!

اطلاعات بیشتر...
[posttitle]

[posttitle]

[postbody]

مشاهده مطلب