آدرس : شمال شهر کرج - در ۲۵ کیلومتری جادهٔ کرج به چالوس
سد امیرکبیر که سد
کرج هم نامیده میشود، در شمال شهر
کرج و در ۲۵ کیلومتری جادهٔ
کرج به
چالوس قرار دارد.
آبهای خروشان رودخانه
کرج با ترنمی دلنشین در پای
سلسله کوههای پیر
البرز و در پشت بلندای دیوارهای سد امیرکبیر، دریاچه ای باشکوه و خیره کننده پدید آورده که هر از گاهی قایقی روی سطح درخشان و آبی رنگ آن سوار بر امواج ، میرقصد.
سد
کرج در سال 1337 شمسی به عنوان اولین سد چند منظوره
ایران ساخته شد و با جمع شدن آب رودخانه
کرج در پشت این سد و ایجاد دریاچه ای زیبا، بهترین و زیباترین استراحتگاه و منطقه توریستی
کرج را شکل داد.
این سد و دریاچه آن ، کاربردهای فراوانی از تامین آب شرب شهر
تهران و آب کشاورزی دشتهای جنوب
کرج و مهار آبها و جلوگیری از خسارتهای ناشی از طوفان و سیلهای احتمالی رودخانه خروشان
کرج ...مشاهده کامل متن تا استفادههای گردشگری و تفریحی و ورزشی و حتی تولید انرژی برقابی را داراست.
گفته میشود سد کرج برای کمک به شبکه سراسری برق به ویژه در ساعات اوج مصرف سالانه 150 هزار مگاوات ساعت انرژی "برق-آبی" تولید میکند.
امکانات ورزشهای آبی از جمله قایق سواری، اسکی روی آب، ماهیگیری همچنین
دهکده واریان: پس از پی ریزی سد امیرکبیر، تنها راه ارتباطی به ده واریان گذر با قایق از دریاچه سد کرج است.
هوای این منطقه در تابستان ملایم و معتدل و در زمستان بسیار سرد است.
اما به نظرمی رسد طبیعت زیبا و چشم انداز کم نظیر این سد به ویژه سطح درخشان دریاچه آن ، علاقمندان بیشتری را به سوی خود جذب کرده است. دریاچه سد کرج پس از طی مسافتی نه چندان طولانی در محور کرج - چالوس به مسافران و گردشگرانی که با ماشین از این جاده عبور میکنند، رخ مینماید و این صحنه اغواکننده پس از چند دقیقه در پشت پردههای خاکستری رنگ صخرههای نوک تیز و بزرگ، ناپدید شده و دوباره در پیش چشمان نمایان میشود.
دامنههای شیب دار سلسله جبال البرز در آن سوی دریاچه کرج که تا آسمان بی کرانه اوج گرفته و تلالو اشعههای خورشید عالم تاب بر سطح آب دریاچه که همچون الماسی ارزشمند در آغوش کوه کهنسال البرز میدرخشد، چشم اندازی خلق کرده که چشمها را مسحور خود میکند.
ایجاد این دریاچه موجب پدید آمدن آب و هوایی فرح بخش و مطلوب و منطقه ای گردشگری بسیار جذاب، شده و از این روست که در ایام نوروز و تعطیلات رسمی کشور این منطقه مملو از گردشگرانی میشود که میخواهند دمی را در کنار فضای آرام و فرح انگیز دریاچه و طبیعت سرسبز اطراف آن بیاسایند.
این سد که بین سالهای 1337 تا آبان 1342 شمسی ساخته شده در موقعیت جغرافیایی شمال شرقی شهر کرج و در جاده چالوس و منطقه خوزنکلا در تنگه واریان واقع شده است.
این سد با طول تاج 390 متر و ارتفاع 180 متر ، دریاچه ای به مساحت حدود چهار کیلومتر را ایجاد کرده است.
سد امیرکبیر با 107 برج فولادی چندمنظوره است و از رودخانه کرج با شاخههای اصلی خود که مسافتی به طول 75 کیلومتر را از شمال شهرستان کرج در مسیر کوهستانی در جهت شمال به جنوب میپیماید، سیراب میشود.
طبیعت زیبا و بسیار مفرح اطراف دریاچه سد امیرکبیر که شامل باغهای پر میوه و پوشش گیاهی سرسبز میشود، مناظری بس بدیع در اطراف آن پدید آورده است.
غیر از طبیعت سحرانگیز دریاچه سد کرج ، داستان غرق شدن دو روستا در زیر آبهای تیره این دریاچه ، خود به قصه ای شیرین تبدیل شده است. در سالهای دور ، دو روستای نقلی و زیبا با باغهایی پر از میوههای رنگارنگ در زمینهای زراعی خود در کنار رودخانه کرج مشغول زندگی و کسب و کار خود بودند.
چوپانان با طلوع و برآمدن خورشید طلایی از پشت کوهها ، گوسفندان و گاوهای خود را برای چرا به دامان طبیعت میبردند و باغداران برای آبیاری و چیدن میوهها به باغها رهسپار میشدند و زنان در خانههای کوچک و محقر خود نان محلی و فتیر میپختند و کودکان یا به بازی مشغول بودند و یا پا به پای والدین در باغها و مزارع کمک میکردند.
هیچ کس تصور نمیکرد که محل سکونتشان با قدمتی تاریخی ، روزی در زیر آب فرو رود و به دریاچه تبدیل شود و دیگر اثری از درختان سیب و آلبالو و یا همهمه بچهها و ... به جا نماند ، اما این اتفاق افتاد و برای ساخته شدن سد کرج، این دو روستا از بین رفت.
با ساخته شدن سد کرج ، روستایی با نام "واریان" با جمعیت تقریبی 150 خانوار همراه با باغهای میوه زیر آب رفت و ساکنان آن پراکنده شدند اما اغلب آنان به منطقه ای در جنوب کرج موسوم به "واریان شهر" رفتند.
روستای دیگری که با ساخته شدن سد، به زیر آب فرورفت ، روستایی به نام "رزکان" بود که اهالی آن نیز به پایین دست منطقه شیخ آباد کرج منتقل شده و شهرکی به نام "رزکان نو" را تاسیس میکنند.
اما بخش جالب این داستان شیرین آن است که قسمت کوچکی از روستای واریان بسان جزیره و نگینی کوچک در آن سوی دریاچه ، میان آبها محصور باقی ماند.
روستایی بسیار زیبا و چشم نواز که تنها راه دسترسی به آن با قایق است و در گذشته ای نه چندان دور به لحاظ رعایت مسایل زیست محیطی تنها ساکنان روستا میتوانستند در دریاچه کرج رفت و آمد کنند اما اخیرا ، همین روستا به عنوان یکی از چند روستای هدف گردشگری کرج مصوب شده است و در آینده امکان دیدار از این روستای جزیره ای کوچک برای گردشگران با رعایت مسایل زیست محیطی فراهم میشود.
در حالیکه مسافران و اهالی واریان سوار بر قایق به سوی روستای کوچک و منحصر به فرد و کم نظیر خود رهسپارند و گردشگران در سویی دیگر در کنار دریاچه ، چشم به امواج دوخته اند ، تیهویی خاکستری از درون آشیانه خود در کنار آب دریاچه ، کنجکاوانه آنان را مینگرد و ماهیهای رنگارنگ همچون مهره هایی متحرک ، آسوده خیال در زیر آب شنا میکنند.
"اصغر جوادیان نژاد" ، مسوول محیط زیست بخش آسارا درباره این ماهیها میگوید: دریاچه? سد کرج پیش از این ، یکی از مراکز طبیعی مهم پرورش ماهیهای قزلآلای رنگینکمان، قزلآلای خالقرمز و کروکونوس ( ماهی سپید جویباری) بوده است اما نسل این گونه ماهیها اکنون تقریبا در این دریاچه منقرض شده و کمتر به چشم میخورند.
این امر به خاطر این است که محیط زیست قبلا در کنار دریاچه ، پاسگاه حفاظتی داشته اما هنگامی که این ساختمانها براساس مصوبه شورای ملی جمع شدند، نظارت ماموران محیط زیست بر صید ماهیها کاهش یافت و تخلفات بیشتری در زمینه صید بی رویه ماهیهای قزل آلا و ... صورت گرفت. البته اکنون در این دریاچه ، ماهیهای خانواده کپور ، عسلک و عروس ماهی زیست میکنند.
ماهیگیری یکی از جاذبههای گردشگری دریاچه سد کرج به شمار میرود و اداره محیط زیست نیز از تیرماه تا اواخر شهریورماه ، مجوز صید ماهی صادر میکند ، چنانکه هرفردی میتواند در روز پنج قطعه ماهی صید کند.
دریاچه کرج ، آن چنان آب و هوایی مناسب و فرح بخش دارد که میهمانانی از آن سوی مرزها را نیز به سوی خود میکشد.
جوادیان نژاد میگوید: علاوه بر ساکنان همیشگی دریاچه کرج همچون کبک، پرندگان وحشی همچون حواصیل خاکستری و اردک سر سبز از مناطق سردسیر سیبری برای یافتن غذا و یافتن زیستگاهی بهتر در فصل زمستان به این منطقه مهاجرت میکنند و برخی از آنان در پیرامون دریاچه سکنی میگزینند و برخی دیگر پس از استراحتی کوتاه در این منطقه، راه جنوب را در پیش میگیرند.
شرایط خاص اکولوژیک و توپوگرافی دریاچه سد کرج در منطقه البرز مرکزی شامل پوشش نیمه جنگلی ، درختان و درختچههای متنوع و بوته زارها از جمله گونههای علفی و درختان ارس ، در ارتفاعات پیرامون این دریاچه، زیستگاه مناسبی برای انواع جانوران از خرس قهوه ای و گراز و گرگ گرفته تا جوجه تیغی و کل و بز ، به وجود آورده است.
سد و دریاچه کرج با هدف ایجاد سدی چند منظوره ساخته شد تا علاوه بر ابعاد گردشگری و تولید انرژی برقابی و ... به مکانی ورزشی برای انجام ورزشهایی همچون شنا، قایقرانی (موتوری و پایی) و اسکی روی آب بدل شود اما گویا تنها ورزش ماهیگیری است که در دریاچه این سد انجام میشود.
ورزشهای قایقرانی و اسکی روی آب سالهاست که دیگر به خاطر استفاده مردم تهران از آب سد، ممنوع شده است و گویا گهگداری فقط غواصی آنهم به خاطر نجات افرادی که در آب افتاده اند در این دریاچه انجام میشود.
لطافت آب دریاچه، ابهت بلندای دیوارهای سد، استواری و سختی صخرهها و دامنههای شیب دار البرز، صدای گوش نواز کبک و تیهو، جلای تلالوی خورشید در آیینه دریاچه امیرکبیر ، حرکت آهسته و سنگین قایق مسافربری واریان بر روی امواج، خودنمایی و تنهایی واریان در گوشه دریاچه و الحان دلنشین داستان زندگی پرتکاپوی دو روستا که در قعر آبها محو شده و عطر خاک و آب و سبزه و همه و همه همانند تابلوی نقاشی زیبا و شگفت انگیز در خاطره گردشگران ثبت میشود.
هرچند سد ساخته دست انسان است اما گویا دستی توانا و هنرخیز، تمام زیباییهای طبیعت از آب و سرسبزی گرفته تا گونههای جانوری متنوع و آب و هوایی معتدل را با خوش سلیقگی برگزیده و بسیار شکیل درکنار یکدیگر چیده تا صحنه ای باشکوه و زیبا خلق شود
منبع :http://fa.wikipedia.org/
http://kalak.pmcblog.com/
http://www.hamshahrionline.ir/details/206611