نام قدیم : آریوحان
شهرستان
ایوان از شهرهای پر جمعیت استان
ایلام است.این شهرستان در شمال غربی استان قرار دارد و تنها شهرستان صددرصد کرد نشین استان
ایلام است.
از نظر آداب و رسوم،زبان،اخلاق این شهرستان با شهرستان
گیلانغرب در استان
کرمانشاه شباهت بسیاری دارد.
آب و هوای شهرستان
ایوان ...مشاهده کامل متن معتدل و نیمه مرطوب است مردم آن کرد کلهر بوده و شیعه هستند. این شهرستان از مراکز اصلی ایل کلهر میباشد.
ایل کلهر از شمال به محدوده ایلهای کرند، گوران و گوران بان زرده، از ناحیه جنوب به حوزه حکومتی والی پشتکوه (استان ایلام کنونی)، از طرف مغرب به خاک کردستان عراق (مندلی و خانقین)، همچنین به قشلاق ایل سنجابی و قشلاق ایل کرند، از جانب مشرق به ییلاق ایل زنگنه و قسمتی از ییلاق ایل سنجابی (مایدشت) و در واقع جنوب شهر کرمانشاه، محدود میشود.
معادن گچ، شن و ماسه در این شهرستان بیشتر در اطراف رودخانه گنکیر وجود دارد.
بافت جاجیم، گلیم و گلیم نقش برجسته، فرش کرک و ابریشم، سیاه چادر، نمد مالی از مهمترین صنایع دستی این شهرستان هستند
موج بافی نیز در این شهرستان رواج بسیاری دارد که از آن برای زیبایی منازل و رخت خواب پیچ استفاده میکنند و بیشتر توسط مردان بافته میشود و مواد مصرفی آن از پشم یا کاموا است.
اقتصاد ایوان مبتنی بر کشاورزی و دامداری است. آب کشاورزی از رودها و چاههای عمیق فراهم میشود
گندم، جو، تره بار، ذرت، سیب زمینی، گلابی، انار، انگور، هلو و زرد آلو محصولات کشاورزی شهرستان هستند
در این شهرستان دام داری هم از رونق خاصی برخوردار است و محصولات آن (فراوردههای دامی) به سایر شهرستانها صادر میشود.
کهنگر (کنگر)، خارچگ (قارچ)، تووڵیه (پنیرک)، پاقازه (غازیاغی)، سهڵمانه (سلمه تره)، پیوشگ (زعفران وحشی)، شنگ، کیوز (علف چشمه)، وهنگی (گنور)، چهورگی (خردل)، ههپوولک (شیر مرغ)، ههڵهڕهزگی (تاجریزی)، دگانتێژکهره (خرفه)، چهو بازه (گاو چاق کن)، گاپهنام (گول تودری)، گێڵاخه (تره کوهی) گیاهان خوراکی ایوان هستند
ههزوه (آویشن)، ئالت کیوه (فلفلک وحشی)، چهویر گیاهان معطر ادویهایی هستند که در ایوان به دست میآیند
ایوان دارای جنگلی مانند بلوط، گیوج، قره قاج است که بصورت خودرو میرویند، در منطقه ایوان انواع و اقسام درختان مثمر و غیر مثمر که با آب و هوای منطقه سازگاری دارند کاشته میشوند.
مهمترین این درختان توت، گردو، انار، مو، زردآلو، زیتون، انجیر و از درختان غیر مثمر میتوان چنار، بید، کاج، سرو، صنوبر و درختچههای خودرو خرزهره، کرف، مورت و تمشک هستند
وجه تسمیه نام ایوان بر اساس نقلهای تاریخی چنین است که در فصل بهار هنگامی که انوشیروان از مدائن به سوی مهرگان که یکی از ایالتهای جبال بوده همسایه ایالت ماسبندان آن و پایتخت تابستانی ساسانیان محسوب میشده که مرکز آن شهر سیمره بوده است ، آمده چون بهار ایوان از زیبایی خاصی برخورد بوده است انوشیروان از منطقه خوشش آمده وگفته است : چه منطقه زیبا و دل انگیزی ! ای کاش ایوان ( مدائن) ما چنین بود .
که از این زمان بوده به این منطقه ایوان گفته اند . اما مطلب مستندتر که در کتب و اساطیر گذشته نیز آمده این منطقه آریوخ بوده که بعدها در زمان ساسانیان به آریوخان یا آریوحان که مرکز ایالت ماه سبندان بود نام برده شده است که گمان میرود ایوان از همان آریوخان گرفته شده است .
منبع:
http://fa.wikipedia.org
http://eivanian.ir
http://www.eyvangharb89.blogfa.com/8907.aspx
http://eyvan2.blogfa.com