3 6 1

آب و هوا

توضیحات

ویرایش
اقلیم : معتدل
گرگان نام شهر و شهرستان و نیز نام سرزمینی باستانی در جنوب شرقی دریای خزر است.
در زبان باستانی آن را گورگان و ورکان و در زبان یونانی هیرکان یا هیرکانیا و در زبان عربی جرجان می‌گفتند. شهر و شهرستانی که امروز گرگان خوانده می‌شود تا سال 1316 شمسی موسوم به استرآباد بود، و کل منطقه گرگان قدیم، در تقسیمات کشوری امروز، استان گلستان ...مشاهده کامل متن نام دارد.
کاوشهای باستان‌شناسی پیشینه تمدن این منطقه را 5 تا 6 هزار سال اعلام کرده‌اند.
با این تمدن کهن، تاریخی پرفراز و نشیب، آثار و بقایای باستانی فراوان و با دانشمندانی نامدار و اقوامی مقتدر و نجیب، گرگان جایگاهی رفیع و سهمی ارزشمند در تاریخ و تمدن باشکوه ایران دارد.
این منطقه بالغ بر 20 هزار کیلومترمربع وسعت و نزدیک به یک میلیون و 700 هزار نفر جمعیت دارد.
شهر گرگان در حال حاضر (با احتساب جمعیت روستاهایی که به شهر پیوسته‌اند)، قریب 270 هزار نفر جمعیت و حدود 60 کیلومترمربع وسعت دارد.
گویش
گرگان طی دوره‌های تاریخی بیشتر به عنوان شهرستانی در ایالت پارت به‌شمار می‌آمد و گاه بخشی از تبرستان شمرده می‌شد. مرکز شهر گرگان کهن (در نزدیکی گنبد کاووس امروزی) در زمان حملهٔ مغول ویران شد و مرکز منطقهٔ گرگان به شهر استرآباد منتقل شد.
زبان مردم منطقهٔ گرگان در سده‌های گذشته گویشی از ریشهٔ زبان پارتی بود. نمونه‌هایی از گویش قدیم گرگانی در نوشتارهای فرقهٔ حروفیه به‌جا مانده است. در سدهٔ دهم میلادی که منطقه گرگان از مراکز بازرگانی و فرهنگی منطقه شد نفوذ زبان فارسی به‌ویژه از سوی خراسان در گرگان افزایش یافت و در همین سده در شهر گرگان (نزدیک گنبد گاووس امروزی) زبان فارسی جای زبان گرگانی را گرفت.
استرآباد زبان گرگانی را حفظ کرد تا این‌که در دورهٔ بین سده‌های ۱۵ تا پیش از آغاز سدهٔ ۱۹ میلادی این زبان به‌طور کل منقرض شد و جای خود را در استرآباد و پیرامون نیز به فارسی و در بخشی از گنبد کاووس و ترکمن‌صحرا به ترکمنی داد.
جغرافیا
گرگان از شهرهای شمالی ایران است، آب و هوای معتدل دارد، هرچند تابستانهای آن نسبتاً گرم و شرجی است. اقلیم منطقه بسیار گوناگون و متنوع است و کوه، جنگل و چمنزار، جلگه و دشت، بیابان و شوره‌زار، دریا و خلیج، رودخانه و تالاب و زمین کشاورزی را شامل می‌شود.
شهر گرگان و منطقه پیرامونش که از نیمه سال ۱۳۷۶ شمسی \پس از شصت سال تلاش به صورت رسمی به استان گلستان موسوم شده از یکم دی ماه ۱۳۱۱ شمسی به دستور رضا شاه پهلوی تاکنون به نام گرگان و دشت شهرت داشته است.
بافت قدیم گرگان متشکل از پنج دروازه بوده است که این دروازه‌ها ( نحل تقاطع راههای مختلف بوده اند ) میتوانند علل و شیوه رشد شهر را نشان دهند ، پنج دروازه شهر عبارت بودند از دروازه شرقی بطرف بسطام و خراسان ، دروازه فوجرد یا سبزه مشهد که به طرف گرگان قدیم می‌رفته است ، دروازه جنوبی بنام چهل دختران که بطرف کوهستان می‌رفته و دروازه مازندران و دروازه دنکوان که در دروازه پنجم رفت و آمدی صورت نمی‌گرفته است .
بافت قدیم گرگان را مجموعه ای از محلات مسکونی و مراکز محلات تشکیل می‌دهد سیر تحول آنچه که در حال حاضر بافت گرگان نامیده می‌شود ، حاکی از تجمع اولیه سه محله اصلی سبزه مشهد ، میدان و نعلبندان می‌باشد که بتدریج و تا به امروز در جهات مختلف بخصوص شرق و جنوب شرقی گسترش یافته اند .
در هر سمت شهر محله شرقی کنار دروازه خراسان بوده است ناگفته نماند که هر سه محله با راه اصلی بهم متصل می‌شوند . بازار اصلی در محله شرقی بر مرکزیت آن محل می‌افزوده است ( در گذر دوشنبه ای واقع در محله غربی و گذر چهارشنبه ای واقع درمحله شمالی احتمالا بازارهای هفتگی وجود داشته است ) .
شکل گیری و تجمع فضاهای مسکونی در بافت قدیم گرگان تحت عنوان یک محله با نام مشخص بیانگر علل و عواملی می‌باشد بعضی از این محلات در روند تجمع افراد یک صنف شکل گرفته اند مانند محله نعلبندان و یا دباغان ، بخش دیگری از محلات بخاطر همجواری باعناصر و فضاهای خاص نام آن را به خود گرفته اند مانند محله میدان یا سرچشمه .
محله اصلی سبزه مشهد که در شمال و کنار دروازه گرگان قدیم قرار داشت شامل محلات فرعی تر: سرچشمه ، سرپیر ، چهارشنه ای و دباغان می‌باشد این محله به دلیل بوجود مظهر قنات در محدوده آن تامین کننده آب ساکنین شهر بوده است عناصر مشخصی که در مرکز و محدوه این محله قرار دارند شامل : امامزاده نور ، مصلی و چند تکیه می‌باشد .
محله اصلی میدان که در غرب وکنار دروازه مازندران قرار داشته است شامل محلات فرعی‌تر : دربنو ، میر کریم ، دوشنبه ای و دوچنار می‌باشد ( محله دوچنار در حال حاضر وجود ندارد ) در محله میدان یکی دیگر از بازارهای اصلی شهر وجود داشته است که با احداث خیابانهای جدید بخشی از آن از بین رفته است و بخشی دیگر ان بصورت بازارچه ای فعال بکار خود ادامه می‌دهد .
فرهنگ
با ورود اسلام و در سده‌های آغازین آن، ایالت طبرستان جایگاه ارزشمندی در شکوفایی فرهنگ و تمدن اسلامی داشت. شهرهای جرجان و استراباد از این ایالت مهد دانشمندان بزرگ آن دوران بود.
عنصرالمعالی کیکاوس (از واپسین امیران آل زیار و نگارنده کتاب قابوس‌نامه) و عبدالقاهر جرجانی (صاحب تألیفات در صرف و نحو و معانی و بیان عربی) در تحول ادبیات فارسی و عربی نقش مهمی داشتند.
قابوسنامه را مجموعه تمدن اسلام پیش از مغول نام نهاده‌اند.
در دانش پزشکی نیز این منطقه سهم عمده‌ای در جهان اسلام داشته است. ابوسهل مسیحی و سیداسماعیل (حکیم) جرجانی (نویسنده دایره‌المعارف ذخیره خوارزمشاهی) از این سرزمین بوده‌اند.
میرداماد و میرفندرسکی نیز از این منطقه برخاسته‌اند.
نخستین چاپخانه سربی در گرگان در ۱۳۰۷ تأسیس شد. هم‌اکنون هفته‌نامه‌های گلشن مهر، گلستان نو، همزیستی، سلیم و حریف؛ دوهفته‌نامه صحرا و فصلنامه‌های مختومقلی فراغی و یاپراق در گرگان منتشر می‌شوند.
نخستین کتابخانه‌های این منطقه متعلق به سده ۱۱ قمری است. کتابخانه استرآباد در دوره صفوی (سده ۱۱) «کتابخانه حسین اردبیلی‌نژاد استرآبادی» نام داشته‌است.
در دوره قاجار هم در برخی مدارس و خانه‌های برخی از فضلا و ادیبان کتابخانه‌هایی وجود داشته‌است.
نخستین کتابخانه عمومی شهر گرگان در ۱۳۳۹ و با هزینه شهرداری شکل گرفت و در عمل از ۱۳۴۵-۱۳۴۶ با ۹۵۲ جلد کتاب کار خود را آغاز کرد. این کتابخانه در ۱۳۵۸ به ساختمان کنونی آن در پارک شهر گرگان منتقل و کتابخانه عمومی شماره یک گرگان نامیده شد.
منبع :http://municipality.gorgan.ir/
http://golestanp.ir/
http://www.tebyan-golestan.ir/
مسجد جامع گرگان

مسجد جامع گرگا...

مسجد جامع گرگان در بازار قدیمی نعلبندان در زمینی به مساحت 1600 متر مربع واقع شده است . دارای مناره‌های کروی است که روی آن کتیبه‌ای به خط کوفی قرار دارد. بنای اصلی مسجد به ویژه مناره قدیمی آن متعلق به دوره سلجوقیان است. این بنا با حیاطی مرکزی به وسعت 1000 متر مربع که چهار شبستان ، چهار...

اطلاعات | نقشه
امامزاده نور

امامزاده نور

آرامگاه اسحاق بن موسى بن جعفر ( ع ) معروف به مشهد نور، مربوط به سدهٔ ۹ ه. ق. است و در شهرستان گرگان، بخش مرکزی، درگذر محله سرچشمه از محلة سبزه مشهد گرگان واقع شده است. این امامزاده از جنوب به حد جنوبی حوزه آبریز رودخانه قره سو وارتفاعات جنوب روستای زیارت، از شرق به امتداد بین فاضل آبا...

اطلاعات | نقشه
کاخ موزه گرگان

کاخ موزه گرگان

کاخ اختصاصی گرگان یا کاخ موزه گرگان و یا کاخ سلطنتی گرگان مربوط به دوره پهلوی اول اول است و در گرگان، پارک شهر (کتابخانهٔ سابق) واقع شده است. کاخ شهر گرگان که یکی از ۱۲ کاخ خانواده پهلوی در کشور و محل اقامت این خانواده در منطقه بوده است، پس از مرمت به کاخ موزه گرگان تبدیل شده است. ا...

اطلاعات | نقشه
بازار نعلبندان گرگان

بازار نعلبندان...

بازار نعلبندان در مرکز شهر گرگان و از جنوب به خیابان امام خمینی و از غرب به محله سرچشمه متصل است. نوع ترکیب بافت آن بصورت خطی ( راسته ) است و غالبا به میدان بازارچه متصل می‌شود. بازار استرآباد در قدیم بر خلاف بازار شهرهای بزرگ مانند اصفهان، تبریز و … سر پوشیده نبوده و دکانها در دو ردی...

اطلاعات | نقشه
مجموعه کاخ آقا محمد خان قاجار

مجموعه کاخ آقا...

مجموعه کاخ آقا محمد خانی در نزدیکی دروازه بسطام سابق، حدود فلکه کاخ و پارک شهر فعلی گرگان واقع می‌باشد. عمارت تاریخی آقا محمدخانی قاجار یکی از با ارزشترین آثار تاریخی شهرستان گرگان است که از آن به عنوان تنها عنصر باقی مانده معماری دارالحکومه آقا محمدخان یاد می‌شود. این اثر تاریخی دار...

اطلاعات | نقشه
کاروانسرای قزلق

کاروانسرای قزل...

کاروانسرای قزلق مربوط به دوران‌های تاریخی پس از اسلام است و در ۳۵ کیلومتری جنوبشرقی گرگان، کنار کتل قزلق واقع شده و این اثر در تاریخ ۵ آذر ۱۳۷۹ با شمارهٔ ثبت ۲۹۰۳ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.این کاروانسرا درجنوب شرقی شهر گرگان و در شرق جاده ارتباطی گرگان به شاه کوه د...

اطلاعات | نقشه
کاروانسرای رباط سفید ( سر علی آباد )

کاروانسرای ربا...

کاروانسرای رباط سفید که به سرعلی آباد نیز معروف است در 49 کیلومتری شهر گرگان در مسیر جاده توسکستان به شاهرود 55 کیلومتری شرق روستای چهار باغ ، دهستان استرآباد جنوبی ، بخش مرکزی شهرستان گرگان واقع است. این کاروانسرا قبل از روستای چهار باغ است این مسیر خود یکی از راههای باستانی بوده ک...

اطلاعات | نقشه
پارک جنگلی ناهارخوران

پارک جنگلی ناه...

پارک جنگلی نهارخوران یکی از نقاط گردشگری ایران و استان گلستان به شمار می‌رود. این پارک 4 کیلومترى جنوب شهر گرگان واقع شده است. که دارای شهرتی ملی است به طوری که برای بسیاری نام گرگان، ناهارخوران را در ذهن تداعی می‌کند. پارک نهارخوران مجموعه اى از فضاهاى جنگلى در اطراف جاده و همچنین حا...

اطلاعات | نقشه
مشاهده تمامی جاذبه های گردشگری
لباس محلی گلستان

لباس محلی گلست...

اقوام متعددی در این استان زندگی می‌کنند که شامل ترکمن‌ها، فارسی زبانان، سیستانی‌ها، بلوچ‌ها، ترک‌ها (آذربایجانی و قزلباش)، مازندرانی و قزاق‌ها می‌شوند. فارس‌ها نیز بخش عمده ای از استان گلستان را تشکیل می‌دهند که درنواحی مرکزی و جنوبی منطقه سکنی دارند و اکثریت جمعیت استان را تشکیل میدهن...

اطلاعات
زبان و گویش مردم گلستان

زبان و گویش مر...

در استان گلستان اقوام متعددی زندگی می‌کنند که شامل ترکمن‌ها، فارسی زبانان، سیستانی‌ها، بلوچ‌ها، ترک‌ها (آذربایجانی و قزلباش)، مازندرانی و قزاق‌ها می‌شوند. زبان ایرانیان ترکمن، ترکمنی و متعلق به خانواده زبان «اورال- آلتایی» با ریشه اُغزی است که به آن «تاغلی» هم گفته می‌شود. گروه اُغُزی ...

اطلاعات
هلی آش

هلی آش

هلی آش یا هل آش غذای محلی استان گلستان است. برای تهیه این آش ابتدا نخود و لوبیا را می‌پزند. سپس آب آن را بیشتر کرده و سبزی و برنج را داخل آن می‌ریزند. بعد از آن که کمی پخته شد، بر حسب سلیقه شخصی کمی کدو به آن اضافه می‌کنند. پس از آن گوجه سبز (هلی) و کمی شکر داخل آن می‌ریزند. بعد از ا...

اطلاعات

سفر ریلی روی زیباترین مسیر ایران

وقتی تصمصم به سفر میگیریم ، سفر به شمال از اولین پیشنهادهای مطرح شده است. اکثر افراد بارها به شمال سفر کردند و از طبیعت زیبای آن بهره مند شدند. خصوصا تهرانی‌ها که با فاصله زمانی سه چهار ساعته به یکی از شهرهای سرسبز و بسیار زیبای شمال کشور میرسند و از چشم‌اندازهای ساحل و جنگل به طور یکجا لذت برد.
... ادامه مطلب
سفر ریلی روی زیباترین مسیر ایران

سیامک سهیلی

سیامک سهیلی دوشنبه 16 بهمن 96 - 01:36

بسیار زیبا

آبشارهای رویایی در دل جنگل شیرآباد

در این جنگل ، آبشـــار شیرآباد به صورت پله ای است و جمعاً ۱۲ آبشار کوچک و بزرگ را دربرمی گیره. جنگل شیرآباد خان به عنوان یک اثر طبیعی و ملی در فهرست سازمان محیط زیست به ثبت رسیده.
"جنگل شیرآباد" در ۵۵ کیلومتری شرق گرگان، در حد فاصل شهرهای علی آباد کتول و آزادشهر و در شهرستان "خان ببین" واقع شده. محیط پیرامون جنگل را کوهستان تشکیل داده که گونه هایی از گیاهان مانند ممرز، افرا، انجیلی، توسکا، همیشک، داردوست، خزه، سرخس و قارچ‌های رنگارنگ را می‌شه تو این جنگل مشاهده کرد . همچنین در اطراف این مجموعه جذاب و دیدنی زیستگاه طبیعی مرال، شوکا، خرس، پلنگ، خوک وحشی و گربه جنگلی را می‌شه دید که تحت حفاظت و مدیریت است. در مسیر جنگل آبشار ، رودخانه‌ها و چشمه سارهای زیبایی وجود داره. در این جنگل ، آبشـــار شیرآباد به صورت پله ای است و جمعاً ۱۲ آبشار کوچک و بزرگ را دربرمی گیره. جنگل شیرآباد خان به عنوان یک اثر طبیعی و ملی در فهرست سازمان محیط زیست به ثبت رسیده. ... ادامه مطلب
آبشارهای رویایی در دل جنگل شیرآباد

روستای کفشگیری

«کفشگیری» نام روستایی است در 13 کیلومتری غرب گرگان ،در مسیر جاده قدیم گرگان به کردکوی واقع است. کفشگیری از قدیمی‌ترین روستاهای بخش مرکزی گرگان است که تعدد و تنوع آثار تاریخی درآن منحصر بفر داست.این روستا با جمعیتی بالغ بر 2240 نفر در قالب 700 خانوار یکی از روستاهای تاریخی شهرستان گرگان می‌باشد. روستای ... ادامه مطلب
روستای کفشگیری

امامزاده نور گرگان

امامزاده نور (امامزاده اسحاق) گرگان در محله سرچشمه گرگان در بخش مرکزی گرگان واقع است. امامزاده اسحاق بن موسی بن جعفر یکی از مفاخر معنوی و روحانی شهر گرگان است که گفته می‌شود برادر امام رضا بوده است، مردم این شهر از سر ارادت، او را شاهزاده اسحاق نامیده و از قرن ششم هجری قمری مرقدی زیبا برایش بنا نهادند. ... ادامه مطلب
امامزاده نور گرگان

بهشت مسافران تابستانی

گلستان نام جدید سرزمین تاریخی است که تا سده هفتم هجری به نام ایالت گرگان نامیده می‌شد. این منطقه از آن پس تا آغاز سده دهم به نام استرآباد، در نوشته‌های دوران اولیه اسلامی به نام (جرجان) و از اسفند ۱۳۱۶ گرگان نامیده شده است.
این استان تا سال ۱۳۷۶ بخشی از استان مازندران بود، اما در آن سال به صورت استانی مستقل به نام گلستان درآمد و شهرستان گرگان به عنوان مرکز آن انتخاب شد. این استان به دلیل جایگاه جغرافیایی ویژه خود از آب و هوای متنوعی برخوردار است. بخش زیادی از پهنه استان گلستان به صورت جلگه است.
اقوام متعددی در این استان زندگی می‌کنند که شامل ترکمن‌ها، فارسی زبانان شامل سیستانی‌ها و فارسی زبانان بومی، بلوچ‌ها، ترک‌ها (آذربایجانی و قزلباش)، مازندرانی‌ها و قزاق‌ها می‌شوند. فارسی‌زبان‌ها و سیستانی‌ها بیشتر در مرکز و جنوب استان، و مازندرانی‌ها در روستاهای نیمه غربی استان، آذری‌ها در شهرستان گنبد کاووس و قزاق‌ها نیز بیشتر در گرگان و ترکمن‌ها در بخش شرقی، مرکزی، شمالی استان سکونت دارند. این اقوام سنی‌مذهب بوده و به زبان ترکمنی تکلم می‌کنند. تنوع اقلیمی و جاذبه‌های طبیعی تنها عامل شهرت این استان نیست بلکه، وجود گروه‌های مختلف مذهبی و قومی همچون رنگین کمانی از هویت ایرانی، این استان را به عنوان «ایران کوچک »، شناسانده است.
نمایش جاذبه‌های فرهنگی در قالب پوشش ها، زبان‌ها و گویش ها، آداب و رسوم، باورها و … در کنار جاذبه‌های چشم نواز طبیعی، باعث شهرت این استان شده است. گلستان از نظر ویژگی‌های طبیعی، اقلیمی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی دارای ویژگی‌های متمایز است و اقوام مهاجر زیادی با وجود تفاوت‌ها در آن زندگی می‌کنند.
... ادامه مطلب
بهشت مسافران تابستانی

اطلاعات بیشتر...

نظر شما درباره گرگان

برای ارسال نظر باید وارد سایت شوید