تمی یکی ازبزرگترین و زیباترین دریاچههای کوهستانی
ایران است و در شمال استان
خوزستان و ۱۴۷کیلومتری شمال شرق شهرستان
دزفول در بخش کوهستانی
سردشت قرار دارد.بخش کوهستانی
سردشت با ۳۸۰۰کیلومتر مربع مساحت در ۳۵کیلومتری شمال شهرستان
دزفول واقع است و بیش از ۳۰هزار نفر جمعیت دارد.
این دریاچه در منطقه کوهستانی نزدیک مرز استانهای
خوزستان،
لرستان،
چهار محال بختیاری،
کهگیلویه و بویراحمد و در جنوب رشته کوههای
اشترانکوه،
قالی کوه و
زردکوه بختیاری در دل دامنههای شمالی قله زیبای ” کی نو ” واقع شده است.
کوه کینو از نظر اقلیمی در منطقه
گرمی واقع است ولی یخچالهای دایمی آن در سراسر سال پوشیده از برف و یخ است.این دریاچه از نظر زمینشناسی دشت مرتفع و فلات مانند تمی و محلی که دریاچه در آن قرار
...مشاهده کامل متن گرفته حاصل فرسایش کوه کینو است.
آب این دریاچه از سیلابهای بهاری وذوب برفهای دایمی کوه کی نو که دارای یخچالهای دایمی و در سراسر سال پوشیده از برف و یخ است تامین میشود و به سبب موقعیت خاص جغرافیایی آب این دریاچه جریان ندارد و یک دریاچه بسته و فاقد هرگونه آبزی است.
دریاچه تمی به ارتفاع 2250 متر از سطح دریا شامل 2 دریاچه بیضی شکل متصل به هم
به طول 1500متر و عرض 1000متر است
دریاچه تمی از دو قسمت اصلی و تقریبا بیضی شکل در شمال فلات به طول حدود چهارهزار متر و عرض یکهزارمتر و دریاچه فصلی مثلثی شکل درجنوب تشکیل شده است و دو دریاچه با تنگهای با عرض حدود ۲۰۰متر به یکدیگر متصل میباشند.
"تمی" در گویش محلی به مکانی صاف و هموار که در جایی بلند قرار گرفته گفته میشود.
چمنزارها,مراتع و پوشش گیاهی خاصی که در اطراف این دریاچه از دشت "موز" تا دشت "تمی" گسترده شده و محل مناسبی برای اردو زدن عشایر هنگام کوچ بزرگ خود از گرمسیر واقع در جلگه خوزستان به سمت اشترانکوه، قالی کوه و زردکوه بختیاری و محل ییلاقی بسیار خوبی برای عشایر دزفول از جمله عشایر "دره کاید" و سادات حسینی "احمد فداله" است
شهرستان دزفول در شمال خود 5منطقه سردشت-شهیون –دهستان سید محمود-فداله ودره کاید راداردکه مناطق کوهپایه ای وکوهستانی میباشند .
پوشش گیاهی منطقه شامل انواع درختان بلوط، ارژن، کیکم، شن بلالیم، گلخونگ، بنه، ستن ، دره، بیدوحشی، گردو، انجیر، عناب زالزالک و تیرههای مختلف گون، چویل، جو وحشی، نعناع، پونه، گزنک، پرسیاووشان، زنبق، والک و لالههای واژگون است.
گونههای مختلفی جانوران مثل خرس قهوهای، پلنگ، گرگ، خوک، بزکوهی، کفتار، خرگوش، روباه، عقاب، شاهین، کبک، اردک و مرغابی وحشی و نیز بلبل کوهی و سهره در این منطقه دیده میشود.
برای رفتن به این منطقه زیبا و بکر علاوه بر مسیر شهرستان دزفول میتوان از طریق الیگودرز، مسجدسلیمان، اندیکا، فارسان و چلگرد اقدام کرد.
منبع:
http://www.ibnanews.ir/vdcd.z092yt0jja26y.html
http://www.magiran.com/npview.asp?ID=1112614
http://hassanpour2020.blogfa.com/post-41.aspx
http://www.lori.blogfa.com/post-10.aspxhttp://dezfulgroup.mihanblog.com/post/16