توضیحات

ویرایش

این مسجد از ساختمان‌های بسیار قدیمی و با ارزش در سمنان می‌باشد که در طول زمان تغییرات و تحولات زیادی در آن به وجود آمده است، اما هم اکنون در آن آثار دوران سلجوقی و تیموری دیده می‌شود.
اینطور می‌توان حدس زد که این مسجد در قرن نخست هجری و بر روی خرابه‌های آتشکده ساخته شده است. مسجد جامع سمنان در طول تاریخ از لحاظ مذهبی، فرهنگی و اجتماعی از ارزش و اعتبار زیادی برخوردار بوده است.
سبک معماری این بنا، به شیوه معماری آذری می‌باشد.
صنیع الدوله در کتاب مرآت البلدان در این باره می‌نویسد: در زمان خلافت علی بن ابیطالب، ایشان فرمودند که از کوفه تا بخارا هزار و یک مسجد بنا کنند، در حکومت عبدالله بن عمر، ثروتمندان سمنان مسجد امروزی این شهر را ساختند ولی این بنا دارای چندان شکوهی نبود.
پس از آن بارها افراد زیادی بر بنای اولیه این مسجد اضافه کردند ، مانند گنبد باختری و شبستان شمالی که خواجه ابوسعید سمنانی و خواجه نظام‌الدین در دوران حکمرانی سنجر سلجوقی ساختند و شبستان جنوبی را شیخ رکن‌الدین علاءالدوله سمنانی در زمان وزارت ارغون‌خان بنا کرد و پس آن به دلیل خرابی‌های به وجود آمده در دوران فتحعلی شاه ، ذولفغار خان به بازسازی آن پرداخت.
مسجد خاوری را خواجه کیقباد بن ملک شرف‌الدین سمنانی ساخته و ایوان متصل به گنبد را خواجه عزالدین محمد بالیچه سمنانی وزیر میرزا شاهرخ بنا نموده است.
مناره مسجد جامع سمنان یکی از منارهای تاریخی ایران می‌باشد که از آثار دوران سلجوقیان محسوب می‌شود و در گوشه شمال شرقی مسجد جامع قرار دارد.
ارتفاع این منار از سطح زمین سی و یک متر و بیست سانتیمتر می‌باشد و از روی بام به ارتفاع دو متر کتیبه‌ای با طرح و نقش بسیار زیبا از آجر و با خط کوفی تزئین شده‌است.
این بنا قدیمی‌ترین منار جنبان ایران می‌باشد در مرکز این منار محوری چوبی قرار دارد که با تکان دادن آن کل مناره حرکت می‌کند.
صحن مسجد به شکل مستطیل است که طول آن بیست و هفت متر و عرض آن بیست و پنج متر می‌باشد. شبستان شمالی مسجد جامع شامل شانزده ستون مدور و قطور است که بر روی آن طاقهای ضربی شبستان استوار شده است.
شبستان شرقیبه وسیله در ورودی جنوب شرقی و شبستان جنوبی به وسیله در شمالی از شبستان شمالی جدا می‌گردد و به همت کیقباد بن ملک شرف الدین سمنانی وزیر امیر تیمور گورکانی بنا شده است.
این شبستان به وسیلة هشتی کوچک باطاق گنبدی کم خیز مزین به تزئینات معقلی بسیار زیبا به بازار حضرت راه می‌یابد. در گوشة شمال شرقی این شبستان منار سلجوقی واقع است.
شبستان جنوبی نیز شامل شانزده ستون مدور در وسط و هشت ستون در طرف دیوار شرقی می‌باشد که پایه‌های بیست و هفت طاق شبستان را تشکیل می‌دهد. این شبستان در زمان ارغون خان و به وسیلة وزیرش شیخ علاء الدوله سمنانی احداث گردیده و در عهد سلطنت فتحعلی شاه قاجار توسط ذوالفقارخان سمنانی حاکم سمنان - دامغان - شاهرود و بسطام نسبت به تعمیر آن اقدام گردید.
درب ورودی جنوب شرقی در گوشة مسجد قرار دارد و توسط راهروی کوچکی به هشتی بزرگی متصل می‌شود که دارای حوض خانه ، وضوخانه و سرویس بهداشتی می‌باشد. مسجد جامع سمنان که از نظر ساختمانی در اختیار سازمان میراث فرهنگی می‌باشد با شماره ثبت صد و شصت و دو به عنوان آثار ملی به ثبت رسیده است.
از موقعیت محلی که مسجد جامع در آن مکان احداث شده است به خوبی به اهمیت این اثر پی می‌بریم زیرا مسجد سمنان در مرکز شهر قرار گرفته و تقریبا راه اکثر محله‌های سمنان به این مسجد ختم شده و مراکز دیگری از جمله بازار و حمام حضرت و … در اطراف این مجموعه قرار گرفته اند.
منار مسجد جامع سمنان دارای دو کتیبه بسیار مهم به خط کوفی معقد یا برگدار می‌باشد که یکی شامل آیات قرآن و یکی حاوی نام بانی بنا است.
کتیبه فوقانی که با فاصلة یک نوار تزئینی در گلویی منار قرار دارد آیه سی و دو سوره فصلت (سجده) را در خود جای داده است.کتیبه زیرین که با اندکی فاصله از محاذب بام مسجد قرار دارد،دارای متنی به این شرح است: "بسم الله امر ببناء هذه المناره الامیر الجلیل السیدا ابو حرب بختیار بن محمد مولی امیرالمؤمنین" چنین به نظر می‌رسد که کتیبه‌ها بدون طرح قبلی بر روی منار ساخته شده و به دلیل کمی جا دو کلمه از آخر آیه را جا انداخته اند.
علاوه بر آن این کتیبه در اثر تعمیراتی که در سال هزار و سیصد و سی و شش هجری در آن صورت گرفته، توازن خود را از دست داده و از هیئت اصلی خود خارج شده است در طرحهای شهریار عدل کتیبه فوقانی را قبل و بعد از تعمیر نشان می‌دهد.
منابع :
http://semnany.mihanblog.com/
http://fa.wikipedia.org/
http://hamshahrionline.ir/
http://majid1gh.blogfa.com/

موزه گرمابه پهنه

موزه گرمابه په...

گرمابه پهنه یکی از بناهای تاریخی سمنان است که 567 سال از تاریخ بنای اولیه آن می‌گذرد. محمد حسن خان صنیع الدوله از مورخان دوره قاجاریه از این حمام دیدن نموده و متن کتیبه سر در حمام را در کتاب (مطلع الشمس) آورده است. به استناد این کتیبه، حمام مورد بحث در ماه شوال ساله 856 ه.ق در عهد سلطن...

اطلاعات | نقشه
خانه تدین سمنان

خانه تدین سمنا...

خانه تدین که متعلق به یکی از تجار معتبر سمنانی بوده و به محمدیه نیز معروف است، در خیابان طالقانی شهر سمنان، در راسته بازار شمالی ـ جنوبی و در کوچه ای فرعی واقع شده است و ساخت آن به اواخر دوره قاجاریه برمی گردد و مرمت آن همچنان به اتمام نرسیده است. این بنا دارای حوضخانه، تالارهای زمستان...

اطلاعات | نقشه
دروازه ارگ سمنان

دروازه ارگ سمن...

یکی از آثار تاریخی و با ارزش و زیبای سمنان، دروازه ارگ، بازمانده هنر دوران قاجاریه است. ارگ سمنان که امروزه تنها دروازه ای از آن برجای مانده امروزه به یکی از نمادهای استان سمنان تبدیل شده است. بر فراز این ارگ ، حکایت نمادین نبرد رستم و دیو سپید، نقاشی شده است ،انگار نبرد نمادین دیو و ...

اطلاعات | نقشه
روستای چاشم

روستای چاشم

این روستا در فاصله بیست و چهار کیلومتری شمال شهر شهمیرزاد و چهل و هشت کیلومتری شمال شهر سمنان در البرز شرقی در دامنهٔ کوه نیزوا واقع شده‌است. روستای چاشم با مسیری به طول سی و شش کیلومتر به دوآب سوادکوه متصل می‌گردد و به شهر پل سفید و زیر آب و قائم شهر راه می‌یابد ارتفاع این روستا دوهز...

اطلاعات | نقشه
روستای ملاده

روستای ملاده

این روستا از روستاهای مازنی زبان شهرستان مهدیشهر در استان سمنان است که در دهستان پشتکوه ، در فاصله هشتاد کیلومتری شمال مهدیشهر و نود و پنج کیلومتری سمنان قرار دارد. نام این روستا در گذشته‌های دور ایوک و جز منطقه دودانگه ساری بوده است . در منطقه دو دانگه چهار طایفه جوش جولا سادات و م...

اطلاعات | نقشه
مسجد جامع سمنان

مسجد جامع سمنا...

این مسجد از ساختمان‌های بسیار قدیمی و با ارزش در سمنان می‌باشد که در طول زمان تغییرات و تحولات زیادی در آن به وجود آمده است، اما هم اکنون در آن آثار دوران سلجوقی و تیموری دیده می‌شود. اینطور می‌توان حدس زد که این مسجد در قرن نخست هجری و بر روی خرابه‌های آتشکده ساخته شده است. مسجد ج...

اطلاعات | نقشه
پارک جنگلی سوکان

پارک جنگلی سوک...

سمنان از شهرستانهای استان سمنان است که در فاصله ۲۲۱ کیلومتری تهران بر سر راه خراسان واقع شده است‌. این استان از نظر جاذبه‌های طبیعی یکی از مناطق جالب توجه ایران است‌. حواشی رودخانه‌ها،چشمه‌های آب معدنی و طبیعی‌، تفرجگاهها، جنگل‌ها و فضاهای سبز، مناطق حفاظت شده‌، قله‌ها وارتفاعات‌، غار...

اطلاعات | نقشه
کوچه باغ سمنان

کوچه باغ سمنان

سمنان منطقه ای کویری و خشک میباشد اما با این حال این خطه باغ هایی زیبا در خود دارد که چشم هر بیننده ای را به خود خیره می‌کند. با دیدن این باغ‌های زیبا این سئوال را در ذهن بیننده تداعی می‌شود که چگونه ممکن است در این شهر کویری چنین سرسبزی نهفته باشد. کوچه باغ‌های سمنان در پشت (ضلع جنوب...

اطلاعات | نقشه
مشاهده تمامی جاذبه های گردشگری
ضرب المثلهای سمنانی

ضرب المثلهای س...

ضرب المثلهای مربوط به آسیاب ، تنور و نان ضرب المثلها که بخش مهمی از فرهنگ عامه را تشکیل می‌دهند ، گنجینه‌های گران سنگی هستند که در طول سالیان متمادی ساخته و پرداخته شده و شکل می‌گیرند. ضرب المثل نیز همچون شاخه‌های دیگر فرهنگ عامه با معیشت و محیط و مسائل اجتماعی مردم در ارتباط است. مث...

اطلاعات
لباس محلی سمنان

لباس محلی سمنا...

استان سمنان به علت شرایط جغرافیایی مختلف هر قسمت از آن دارای آب و هوای متفاوتی بوده، بدین صورت که در نواحی کوهستانی هوا سرد، در دامنه کوهها هوا معتدل و در کنار کویر هوا گرم می‌باشد. پوشاک مردم استان سمنان به نحوی با وضعیت آب و هوایی منطقه ارتباط دارد. امروزه مردم استان سمنان کم‌تر از...

اطلاعات

مسجد جامع سمنان

مسجد جامع سمنان در قرن نخست هجری ساخته شده و در طول تاریخ از لحاظ مذهبی، فرهنگی و اجتماعی از ارزش و اعتبار زیادی برخوردار بوده است. سبک معماری این بنا، به شیوه معماری آذری می‌باشد.
صنیع الدوله در کتاب مرآت البلدان در این باره می‌نویسد: در زمان خلافت علی بن ابیطالب، ایشان فرمودند که از کوفه تا بخارا ... ادامه مطلب
مسجد جامع سمنان

اطلاعات بیشتر...
[posttitle]

[posttitle]

[postbody]

مشاهده مطلب