توضیحات

ویرایش
منطقه سیاه کوه در تاریخ بیست و پنجم مهر ماه سال هزار و سیصد و هشتاد به عنوان منطقه حفاظت شده اعلام و بخشی از آن طی مصوبه شماره دویست و نود و سه شورای عالی محیط زیست (کمیسیون زیر بنائی دولت) مورخ دوازدهم بهمن ماه سال هزار و سیصد و هشتاد و شش به عنوان پارک ملی سیاه کوه به مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست پیوست.
پارک ملی سیاه کوه با مساحت هشتاد هزار و هفتصد و هشتاد و شش هکتار در جوار منطقه حفاظت شده سیاه کوه در محدوده بین استان‌های یزد و اصفهان واقع شده و بخش‌های جنوبی این منطقه از نظر تقسیمات سیاسی کشوری در استان یزد و بخش‌های شمالی آن در استان اصفهان قرار دارد.
سیاه کوه در مجاورت یکی از وسیع‌ترین عرصه‌های بیابانی کشور واقع شده است و اکوسیستم‌های متنوعی نظیر کویر، بیابان، استپ و نمکزار در این عرصه دیده می‌شوند.
پارک ملی سیاه کوه از بکرترین پارک‌های ملی کشور به شمار می‌رود و با وجود ده‌ها گونه نادر جانوری و گیاهی از جمله ناشناخته‌ترین مناطق حفاظت شده دنیا است.
پارک ملی ...مشاهده کامل متن سیاه کوه یکی از بلامعارض‌ترین مناطق تحت مدیریت سازمان محیط زیست در کشور است.
این منطقه از نظر تراکم پوشش گیاهی شرایط مطلوبی برای زیست جانوران حاشیه کویر دارد. ضمن اینکه به دلیل بُعد مسافت تا اماکن مسکونی و نبود تعدد راه‌های ارتباطی، از دستبرد شکارچیان و اشکال مختلف توسعه مصون مانده است، به طوری که وجود حداقل تعارضات انسانی از مهمترین امتیازات بارز و برجسته منطقه سیاه کوه می‌باشد که دستیابی به اهداف حفاظتی و اجرای برنامه‌های مدیریتی را آسان‌تر می‌کند.
یکپارچکی زیستگاه و ناچیز بودن تعارضات انسان ساخت در منطقه حفاظت شده و پارک ملی سیاه کوه، این منطقه را از نظر حفظ نگهداری و احیای جمعیت گونه‌های حیات وحش ممتاز کرده است به گونه‌ای که ارتفاعات سیاه کوه از مطلوبترین زیستگاه‌های کل و بز در استان یزد می‌باشد و اشکال تپه ماهوری و وجود دره‌های متعدد نیز جمعیت مناسبی از قوچ و میش را در خود جای داده است.
مرتفع‌ترین نقطه منطقه، قله سیاهکوه (کافرکوه) با ارتفاع دو هزار و پنجاه متر در نیمه جنوبی منطقه می‌باشد که به همراه ارتفاعات به هم پیوسته مجاور آن از بهترین زیستگاه‌های کل و بز در استان یزد محسوب می‌شود.
براساس تحلیل آمار ایستگاه‌های کلیماتولوژی اطراف پارک ملی و منطقه حفاظت شده سیاه کوه، متوسط بارندگی سالانه منطقه چهل و هشت میلی متر برآورد شده است که حداکثر بارندگی در فصل زمستان در دی ماه و حداقل در فصل تابستان به وقوع پیوسته است.
دو ورودی اصلی در شمال شرقی و جنوب شرقی منطقه حفاظت شده سیاه کوه که هر دو از جاده آسفالته اردکان – چوپانان منشعب می‌شود، به عنوان راه‌های دسترسی اصلی به منطقه به شمار می‌آیند که ورودی جنوب شرقی در کیلومتر چهل جاده اردکان – چوپانان و ورودی شمال شرقی در کیلومتر صد و پانزده همین جاده قرار دارد.
تغییرات دمایی شبانه روز در این منطقه شدید می‌باشد، زمستان‌های سرد و خشک و تابستان‌های بسیار گرم و خشک از دیگر ویژگی‌های اقلیمی منطقه می‌باشد.
با توجه به اقلیم و موقعیت جغرافیایی منطقه، هیچ گونه رودخانه دائمی در پارک ملی سیاه کوه وجود ندارد و تنها در زمان بارندگی‌های شدید، رودخانه‌های فصلی و موقتی منطقه آبدار می‌شوند.
مهمترین منابع تامین کننده نیاز آبی حیات وحش شامل چشمه‌ها و سنگ آبهاست و منبع اصلی تامین آب مورد نیاز گونه‌های کوهزی ارتفاعات سیاه کوه به ویژه کل و بز نیز سنگ آبها هستند.
در یک نگاه کلی کمبود منابع آب در پارک ملی و منطقه حفاظت شده سیاه کوه مشهود است اما از جمله منابع آب این منطقه می‌توان به چشمه قاسم وزیر، چشمه یارعلی، چشمه خلق، دوگنبد، چاه ریزآب خرما، سبز چاه، قناتوک، ریزآب صالحی، ریز آب معراجی و چشمه تیهو اشاره کرد.
همچنین برای رفع مشکل کم آبی در سال‌های اخیر تعدادی آب انبار توسط اداره حفاظت محیط زیست استان یزد ساخته شده که در خشکسالی‌ها نقش بسیار مهمی در ماندگاری حیات وحش در منطقه ایفا کرده‌اند، که از جمله این آب انبارها می‌توان به آب انبار لای معدن، ریز آب خرما، چهل تغار، قاسم وزیر و آب انبار حوض ابریشم اشاره کرد.
به‌طور کلی در پارک ملی و منطقه حفاظت شده سیاه کوه نوزده گونه پستاندار شناسایی شده است که از این تعداد هشت گونه به عنوان اولویت‌های حفاظتی مطرح شده‌اند، اما در بین آنها یوزپلنگ، کاراکال و شاه روباه اهمیت بیشتری دارند.
پستانداران: پستانداران پارک ملی و منطقه حفاظت شده سیاه کوه عبارتند از : کل و بز، قوچ و میش، جبیر، گرگ، شغال، روباه معمولی، شاه روباه، پلنگ، یوزپلنگ آسیایی، کاراکال، کفتار، خرگوش، تشی، خارپشت ایرانی، هامستر خاکستری، موش خانگی، دوپای کوچک، پامسواکی بزرگ و روباه شنی.
زیستگاه کل و بز در ارتفاعات سیاه کوه و زیستگاه قوچ و میش در ارتفاعات و دامنه‌های قاسم وزیر و یارعلی از شرایط مطلوبی خوبی برخوردار هستند.
جبیر از دیگر گونه‌های برجسته پارک ملی سیاه کوه به شمار می‌رود که دامنه انتشار این گونه در عرصه‌های دشتی شرق پارک ملی و امتداد آن در منطقه حفاظت شده سیاه کوه گسترده شده و جمعیت آن روند روبه رشدی به خود گرفته است.
پرندگان: سی و چهار گونه پرنده در سیاه کوه شناسایی شده که یازده گونه واجد ارزش‌های حفاظتی است که در میان آنها عقاب شاهی، بالابان، شاهین، بحری و هوبره بر اساس قوانین کشور در معرض خطر انقراض قرار دارند و از اهمیت بالایی برخوردار هستند.
سایر پرندگان این منطقه شامل سارگپه پا بلند، زاغ بور، باقرقره شکم سیاه، باقرقره گندمی، چکاوک بیابانی، تیهو، کبک، زنبور خوار معمولی و انواعی از گنجشک سانان می‌باشد.
هوبره از پرندگان مهاجری است که در دشت‌های اطراف سیاه کوه، یارعلی و قاسم وزیر در زمستان دیده می‌شود و پرندگان مهاجری از راسته شاهین سانان و پرندگان کنار آبزی نیز در منطقه دیده شده‌اند.
خزندگان: بزمجه بیابانی، سوسمار خاردم ایرانی، آگامای سروزغی خاکستری، آگامای چابک، مار شاخدار، شترمار شیرازی، لاک پشت مهمیزدار و جکوی دم پخ کایزرلینگ از جمله خزندگان شناسایی شده در پارک ملی سیاه کوه محسوب می‌شوند.
گونه‌های شاخص گیاهی:
تاکنون چهل و هفت گونه گیاهی در پارک ملی سیاه کوه شناسایی شده است که چهار گونه شامل کلاه میرحسن دم عقربی، شور یزدی، آویشن شیرازی و گل زوفا دارای ارزش حفاظتی است و دو گونه نیز از نظر ارز‌ش‌های اکولوژیک حائز اهمیت می‌باشد.
رویشگاه‌های طبیعی منطقه شامل انواعی از تیپ‌های گیاهی است که از آن جمله می‌توان به تیپ درمنه – قیچ، تیپ قیچ، تیپ پرند، تیپ رمس، تیپ رمس – قیچ، تیپ جفنه – درمنه، تیپ گز، تیپ تاغ، تیپ کسیدان و تیپ بادام کوهی اشاره کرد.

منابع :
http://zistboom.com/
http://cheetahardakan.persianblog.ir/
http://isna.ir/
http://www.iew.ir/
http://ardakan-history.mihanblog.com/
نیایشگاه چک چک - زیارتگاه پیر سبز

نیایشگاه چک چک...

نیایشگاه چک چک یا چک چکو یکی از عجیب‌ترین و رازآلودترین مکانهای مقدس زرتشتیان است که در 50 کیلومتری شمال شرقی یزد و بین کوههای اردکان قراردارد. شهر اردکان 110 کیلومتر با نائین و 55 کیلومتر با یزد فاصله دارد. چک چک در 43 کیلومتری شرق اردکان قرار گرفته و جاده آن دوطرفه با آسفالت قابل قب...

اطلاعات | نقشه
غار اشکفت یزدان ( شگفت یزدان )

غار اشکفت یزدا...

این غار در نزدیکی روستای هفتهر در کوه بلندی بنام شگفت قرار گرفته است که به علت صعب‌العبور بودن مسیر آن،در قرن نهم هجری و در اوایل ورود مسلمانان به ایران، برای اینکه زرتشتیان آتش مقدسشان حفظ شود آن را به این غار منتقل کردند و مدت ۳۰ سال در آنجا از آن نگهداری می‌کردند. غار شگفت در 70 کی...

اطلاعات | نقشه
کاروانسرای رباط قلعه خرگوشی

کاروانسرای ربا...

در قدیم از اردکان که به راه می‌افتادید به سمت شمال از روستا‌های احمد آباد و ترک آباد و سرو علیا و ارجنان که گذر می‌کردید به روستای عقدا می‌رسیدید. شما اکنون یک منزل یعنی چهار فرسخ معادل 32 کیلو متر طی کردید و این مسیری است که انسان در طی حدودی 12 ساعت با پای پیاده می‌تواند طی کرد. ای...

اطلاعات | نقشه
برج خواجه نعمت

برج خواجه نعمت

برج خواجه نعمت ، برج سه طبقه و بلند است که به همت و پیشنهاد خواجه نعمت به دولت مرکزی برای استفاده کاروان‌ها در دوره صفویه بنا گردیده است و مربوط به دوره ایلخانی - دوره صفوی است و در عقدا، جنوب بافت قدیم و مجاور بقایای حصار قدیمی روستای عقدا از توابع شهرستان اردکان قرار دارد. این برج ک...

اطلاعات | نقشه
کویر عقدا

کویر عقدا

کویر سیاه کوه یا کویر عقدا در 40 کیلومتری شمال شهر اردکان قرار دارد . این کویر از سمت جنوب به کوه نمک و گریگون , از غرب به بیابان‌های نایین و نو گنبد و از شمال به ارتفاعات انارک محدود است . شکل کویر عقدا شبیه به هلال ماه است که در قوس درونی هلال آن سیاه کوه با ارتفاع 2050 متر قرار گرف...

اطلاعات | نقشه
پیر هریشت

پیر هریشت

زیارتگاه پیر هِریشت از نیایشگاه‌های زرتشتیان است که در ۹۰ کیلومتری غرب یزد، در پانزده کیلومتری شهر اردکان، در دامنه کوه‌های کم‌ارتفاع و با پوشش گیاهی کم قراردارد. زرتشتیان هر سال از روز اَمرداد تاروز خور از ماه فروردین (7 تا 11 فروردین) برای برگذاری آیین‌های دینی و سنتی در این زیارتگا...

اطلاعات | نقشه
آتشکده زرجوع  ( بانو پارس )

آتشکده زرجوع ...

دهکدهٔ زرجوع روستایی از توابع شهرستان اردکان است و در دره‌اى به فاصلهٔ بیست و چهار کیلومتر از جنوب شمس‌‌آباد عقدا و بر دامن کوه‌هاى «میل نیزار» و «لاى چغک» واقع شده است.روستای زرجوع در مسیر یک دره‌ی باریک قرار گرفته و کوههای اطراف آن پوشیده از درختان بادام و انجیرکوهی است. این روستا ب...

اطلاعات | نقشه
خانه تقدیری

خانه تقدیری

خانه تقدیری منزلی به جا مانده از دوران قاجار است که متعلق به یکی از تجار اردکان به نام تقدیری میباشد که در بافت قدیم محلة درب قلعه اردکان واقع است. این خانه از دو بخش اعیان نشین و نوکر نشین و تنها یک مطبخ مشترک تشکیل یافته است و دارای یک حیاط مرکزی، اتاق‌های سه و پنج دربی با شیشه‌های ا...

اطلاعات | نقشه
مشاهده تمامی جاذبه های گردشگری
[posttitle]

[posttitle]

[postbody]

مشاهده مطلب