در نزدیکی تنگه چاهکو، پدیده زمینشناسى دیگرى وجود دارد که از تنگه چاهکوه به سبب وجود نماهای زیبایى که در دیوارههاى این تنگه به وجود آورده و همچنین به دلیل ”نمایان“ بودن آب در بخشهایى از تنگه موردنظر بسی جذابتر است، و نامهایى چون”تنگه آبنما“ یا ”تنگه سنگ آب“ را براى آن پیشنهاد شده است.
تنگه مورد بحث در بخش غربى جزیره در جنوب روستاى چاهو شرقى واقع شده و امتداد کلى شمالى جنوبى دارد.
ورودى شمالى تنگه از طریق روستاى چاهوى شرقى، در حدود دو کیلومترى ساحل شمالى قرار دارد و دهانه آن در ابتدا فراخ و پرعرض است ولى پس از طى چند ده متر به سرعت تنگ و بسیار باریک مىشود.
وجود گیاهان فراوان و درختان نسبتاً سالمند نشاندهنده وجود میزان آب کافى در بستر تنگه است.
همچنین لایه کم ضخامت رس و مارن در کف تنگه که در آن ترکهاى گلى متعدد مشاهده مىشود و در اغلب نقاط چسبندگى زیادى از خود نشان مىدهد، دلیل دیگرى بر وجود رطوبت بالا در این تنگه است.
حفرهها و شیارهاى فراوانى در دیوارهها تنگه مشاهده مىشو.ند که شکلهاى نیمکروى، قاشقى و طاقچهاى دارند و عناصر اصلى زیبایى این تنگه محسوب مىشوند.
شیارهاى خطى و طاقچهاى در بسیارى از نقاط بهصورت موازى دیده مىشوند و دلیل بروز این حالت، انحلال و فرسایش در میان لایههاى رسى و مارنى است که نسبت به ماسه سنگ آهکى (جنس اصلى دیوارهها) فرسایشپذیرى زیادى دارند.
همچنین وجود رس رس و مارن در این لایهها و از بین رفتن آنها در اثر فرسایش، شکلهاى کروى و قاشقى را بر دیوارهها پدید آورده است.
حرکت سریع و تخریبى آب در زمان بروز سیلابها، عامل دیگرى در فرسایش لایهها و ایجاد شکلهاى تیغهاى و گوهاى با لبههاى صیقلى است.
در اواسط تنگه مسیر حرکت بسیار دشوار و تنگ مىشود و دیوارهها کاملاً به هم نزدیک مىشوند به ترتیبى که در برخى نقاط با استفاده از دست باید خود را کمى از کف تنگه بالاتر کشیده و عبور کرد.
در این نقاط، بلندى دیوارههاى پیرامون و تنگ و تاریک بودن مسیر حالتى و همآور شاید هیجانانگیز را در بیننده و بازدیدکننده پدید مىآورد که این نکته مىتواند براى علاقهمندان گردشگرى ماجراجویانه (Adventure tonsir) جالب و خاطرهانگیز باشد.
تنگ عالى در انتها به دیوارههاى شمالشرقى گنبدنمکى نمکدان ختم مىشود و مسیر از اینجا تا ساحل جنوبى کاملاً متفاوت بوده و جلوههاى خاص حاصل از برونزد گنبدنمکى قابل مشاهده است.
در دیوارههاى تنگه شاهد درزههاى کوچک و بزرگ متعدد و همچنین چندین گسل عرضى هستیم که به احتمال بسیار زیاد حاصل جنبشهاى گنبدنمکى است که در نزدیک آن قرار دارد.
منابع :
http://www.flashkhor.com/
http://www.nightmelody.com/
http://eslami8714.blogfa.com/