در پشت قلعهٔ لافت و در داخل گودال مجاور قلعه، به تعداد روزهاى سال کبیسه، ۳۶۶ چاه کم عمق براى جمعآورى آب باران حفر شدهاند. برخى از محققین معتقدند این چاهها به دوران هخامنشى و ساسانى مربوط هستند.
چاههاى کنده شده در بندر لافت که در سنگ سیست کوه و در مکانى گود حفر شدهاند و به مثابه ”آرتزین“ عمل مىکنند. بعضى نوشتهاند آب آنها از باران و سرریز تل و صخره بالادست تأمین مىشده است به همین دلیل ”تل آو“ نامیده شدهاند و به مرور به ”طلا“ شهرت یافتهاند.
تعداد چاهها بیش از 50 الى 60 حلقه است که عموماً آب دارند مگر آنها که از گل و لاى انباشته شده و بایستى لاىروبى شوند. چندین درخت کهور کهن، ساقههاى پیچ در پیچ و گره خورده و قطور خود را درون سنگ فرو بردهاند تا ریشهشان را به آب برسانند.
مردم منطقه این چاههاى آب و درختان را مقدس مىشمارند و در کنار چاهها و زیر سایه درختان قربانى مىکنند و بر شاخههاى کهنترین درخت با پارچههاى سبز دخیل بستهاند.
مردم بومى معتقدند که این درختها حافظ و نگهبان آب چاهها هستند و سرسبزى آنها نشاندهنده وجود آب شیرین در محل است. آب شیرین و زلال در سفره زیرزمینى و در سنگ شیست جریان دارد که در گودىها تا 10 متر و در بلندىهاى در عمق بیشترى به آب رسیدهاند.
مردم معتقدند که در قدیم تعداد چاهها 366 حلقه (طبق روزهاى سال کبیسه) بوده که هر چاه به مصرف یک روز در طى سال مىرسیده است. از این چاهها امروزه نزدیک به 70 حلقه باقىمانده است.
در فاصله ای ۷۶ کیلومتری از قشم چاههای تل آب یا طلا قرار دارد و این مکان را میتوانید حتی به عنوان آخرین مکان دیدنی مورد بازبینی قرار دهید چرا که تا فرودگاه فقط ۳۰ کیلومتر فاصله دارد.
روستای بافت که محل این مکان است میتوانید منزلهای روستایی زیادی را ببینید . وقتی به روستای بافت رسیدید وارد روستا بشوید و قلعه نادری را ببینید. درست در کنار این قلعه تاریخی چاههای تل آب یا طلا وجود دارد.
چاههای آب این مکان نشان از نحوه ذخیره آب در دوره هخامنش و زرتشت بوده است.غار نمکدان در قشم هم یکی از جمله آثار باستانی زیبا و دیدنی در قشم است که باید آن را ببینید.
مردم در این مکان در دل سنگها چاه هایی را به سختی برای جمع آوری آب ایجاد کرده اند. روند کار این چاهها به این صورت است که تل بالای این چاهها که جنس مرجانی دارد آب را به این گودالها روانه میکند و کف چاه که گچی مانند هست مدتها آب را سالم و خنک نگه میدارد.
این مکان نه تنها یک مکان تاریخی است بلکه میتوانید آثار باستانی مربوط به قرن ۱۷ ام هم به صورت مجزا در بالای تل مشاهده کنید. تعداد چاههای تلا حدود ۳۶۶ تاست که به تعداد روزهای سال است مردم در هر روز از سال درب یکی را باز میکرده اند و از آب آن استفاده میکرده اند.
در بالای چاههای طلا دو اثر تاریخی برج دیده بانی بازمانده از قرن هفدهم وجود دارد. اما بیش از همه بادگیرهای خانههای روستای لافت در دو جبهه خیره کننده است.
این آثار از نظر فناوری تهویه هوا در نقاط گرمسیری در نوع خود بی نظیر اند.
چاههای طلا لافت مربوط به دورانهای تاریخی پس از اسلام است و در جزیره قشم، روستای لافت واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ دی ۱۳۷۷ با شمارهٔ ثبت ۲۱۹۵ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
منابع :http://www.qeshmonline.com/
http://fa.wikipedia.org/
www.laft.blogfa.com/
film.tebyan.net
qeshm3000.blogfa.com