از دامان کوه سهند رودی سرچشمه میگیرد به نام مردی که روزگاری آن را مردی چای میگفتند، اما امروزه بدان مردق چای میگویند. رودخانه مردق (موردی چای) از کوههای جنوبی سهند سرچشمه میگیرد و پس از مشروب ساختن اراضی شرق
مراغه به طرف جنوب غربی سرازیر میشود و اراضی دهستان گاو دول
ملکان را آبیاری میکند و سپس به
دریاچه ارومیه میریزد.
بستر این رودخانه از دوران سوم زمین شناسی به یادگار مانده است و به همین اعتبار، این رودخانه علاوه بر ارزشهای تفرجگاهی از اهمیت پژوهشی در مطالعات زمین شناسی و فسیل شناسی دوران سوم زمین شناسی نیز برخوردار است .
گذر از رودخانه مردق و در امان ماندن از خروشش نیازمند معابری امن بود از این رو معماران ایرانی پلهایی را بر روی رودخانه مردق بنا نهادند که یکی از زیباترین آنها
پل مردق مراغه است
پل مردق در استان
آذربایجان شرقی، 12 کیلومتری جاده قدیم
مراغه به
هشترود در ضلع شرقی روستای مردق بر روی مردق چای قرار گرفته است.
تاریخ ساخت این پل به دوران صفوی باز میگردد ولی شیوه معماریش مخصوصاً در چشمهها شباهت زیادی
...مشاهده کامل متن به سبک معماری ایلخانی دارد. این پل دارای 42 متر طول، 4.50 متر پهنا و بلندی6.80 متر از کف رودخانه مردق است.
پل مردق جزء مهمترین و سالمترین پلهای تاریخی آذربایجان شرقی و تنها پل این شهرستان است که در لیست آثار ملی بهثبت رسیدهاست.
پل مردق دارای سه دهانه با طاق جناغی یا 5و7 است که با آجرهای قرمز بومی بنا شده اند طوری که دهانه میانی بزرگتر از دهانههای کناری است.
در کالبد آجری پل دو چشمه طاق کوچک دیده میشود که علاوه بر کاهش وزن و عبور آبهای طغیانی از پل، در زیبایی پل نقش به سزایی دارند. پل مردق دارای پایه هایی است از سنگهای تراشیده شده از نوع سنگ بومی منطقه که از معدن سنجان استخراج شده است.
پایههای پل در هر دو جهت دارای آب بر یا آب شکن است. آب برهایی که رودرروی آب اند به شکل مثلث اند و آب برهایی که در جهت آب قرار گرفته اند به شکل نیم دایره اند تا راه بر مردمان هموار شود.
پل مردق روزگاری معبر ارتباطی شهر مراغه با شهرهای هشترود و میانه بوده است، اما اینک تنها پیوندی است میان مردمان چند روستای حوالی رود.
پل سرچشمه روستای مردق مربوط به دوره صفوی است و در شهرستان مراغه، روستای مردق واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۷ اسفند ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۷۵۴۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
منابع :
tebyan-tabriz.ir
http://iau-maragheh.cnf.ir/
http://wikimapia.org/
http://farabiasl.com/
http://farabiauoob.mihanblog.com/